Merkel o Evropi, SAD, Kini i Rusiji

Petar Popović

Izvesnosti posleratnog poretka više ne važe. Svet se menja. Evropa se mora ujediniti “da bi se oduprla Kini, Rusiji i SAD”, izjavila Angela Merkel...i “naljutila” Trampovog ambasadora u Berlinu. Zar kancelar u isti koš gura Rusiju i SAD?
(Berlin, 22.05.2019 - nemačka kancelarka Angela Merkel na redovnoj sednici Vlade)

“Evropa mora da se ujedini da bi se oduprla Kini, Rusiji i SAD”, izjavila je doajen evropske politike, kancelar Nemačke Angela, preneo je Gardian (“Merkel: Europe must unite to stand up to China, Russia and US”).

“Nema sumnje da je Evropi potrebno da sebe postavi drugačije u svetu koji se menja. Stare izvesnosti posleratnog poretka ne važe više”, rekla je kancelar.

Intervju kancelara prošle nedelje dat je grupi evropskih listova (Zidojče cajtung, Gardijan, Mond, Vangardija, Stampa, Gazeta viboršča), i u svakom od njih, interpretiran uglavnom s pretežno identičnom sadržajnom okosnicom.

Reč je o uglednoj štampi.

Kina, Rusija, SAD, prisiljavaju...

Prva poenta gospođe Merkel ticala se Evrope. Kancelar je imala na umu nastojanja evropskog, napola integrisanog organizma da se u svetskim odnosima ipak pokaže kao samostalan i funkcionišući identitet.

“Oni (Kina, Rusija i SAD) nas prisiljavaju, iznova i iznova, da dođemo do zajedničkih pozicija. To je često teško, uzevši naše različite interese. Ali mi uspevamo da to uradimo – razmislite, na primer, o našoj politici u vezi sa sukobom u Ukrajini. Naša politika prema Africi, takođe, sada sledi zajedničku strategiju, što je pre nekoliko godina bilo nezamislivo.

Dakle, pružamo, stopu za stopom. Međutim, naša politička moć još nije proporcionalna našoj ekonomskoj snazi”, rekla je Angela Merkel o Evropi među gromadama sveta kakav jeste.

“Evropa mora sebe prerasporediti da bi odolela izazovima njena tri globalna rivala, Kine, Rusije i SAD, rekla je Merkel”, prepričao je Gardijan.

“Suočena sa izazovima, u rasponu od ruskog mešanja u izbore, ekonomskog uticaja Kine i monopola SAD u digitalnim uslugama, Evropi je potrebno da bude bolja u isturanju ujedinjenog fronta”, prepričao je list.

lavrov-vang-kirgizija

Bishkek, 22.05.2019 - susret šefova diplomatija Kine i Rusije, Vang Đija i Sergeja Lavrova na marginama ministraskog sastanka Šangajske organizacije za saradnju (Shanghai Cooperation Organization - SCO) u prestonici Kirgistana

Nedovoljno za evropski projekat

“Prosto, samo izjavljivati kako smo imali sedam dekada mira, nije dovoljno da bi se opravdao evropski projekat. Bez argumenata, u opravdavanju, Evrope okrenutih ka budućnosti i evropski mirovni poredak će se naći u opasnosti većoj nego što bi se pomislilo”, citirana je Merkel.

“Jasno je uočljiv nedostatak jedne konzistentne političke akcije na globalnoj sceni. A ono ključno, da bi smo bili u stanju da dejstvujemo u svim sferama, uključujući zaštitu prirodnog okruženja, jeste da mi budemo ekonomski uspešni. Mene to najviše zabrinjava”, citirana je gospođa kancelar Nemačke.

Zaokupljenost kancelara Nemačke Evropom, kao potencijalno samo jednom od četiri međusobno rivalske sile sveta, nije novost - ali jeste novijeg datuma.

Povezana je s dolaskom na mesto državnog šefa SAD Donalda Trampa. I posledica je proniknuća Angele Merkel u Trampove ideje o svetu “podešenom” da služi interesima Amerike. To podrazumeva američka velika očekivanja od svih inferiornijih subjekata u međunarodnim odnosima, da svoje akcije, ekonomsko ponašanje i sve drugo, dovedu u sklad sa američkim zahtevima. U protivnom, Vašington je spreman na odmazdu.

Razmahivanje batinom carina, bez obzira na prethodnu praksu, dogovaranje i sporazume, za kratko vreme je pokazalo da Tramp čini to što je proklamovao. Takozvani saveznici Amerike nisu izuzeti.

tramp-novinari-3-

Vašington, 22.05.2019 - konfrencija za novinare američkog predsednika Donalda Trampa

Poredak koji se ruši

Svet sa četiri ekonomsko-politička pola, ili tri jasno izražena i četvrtim u razvoju, izraz je poretka posle Hladnog rata. Centar moći u nastanku, evropski, izražava se ekonomski, ali Evrope, kao jednog od polova vojne moći – nema na mapi. Evropa je pod vojnom kontrolom SAD i Americi podređenog NATO.

Najzad, Angela Merkel, nadneta je državničkom vizijom nad proces. Proces podrazumeva događaje u smeru, ishodi se tek naslućuju.

U neformalnom konzilijumu evropskih ad hok i šarolikih dijagnostičara, gospođa kancelar je prva koja je razumela i, koristeći okvir nemačke predizborne kampanje 2017. – jedan zastanak pod prikladno nameštenim pivskim šatorom negde u Bavarskoj, prva saopštila šta se događa.

“Evropa, rekla je, mora sada svoju sudbinu da preuzme u svoje ruke. Rečeno je zbogom posleratnom poretku u kom su se Evropljani mogli uvek uzdati u svog velikog brata u Americi, kada stvari postanu neugodne”, prepričao je kasnije nemački Špigl. Nemački kancelar “posmatra sa dubokom zabrinutošću kako se ruše stubovi posleratnog međunarodnog poretka”, istakao je tada  Špigl (“Angie Merkel’s Dark View of the World We Live In”).

tramp-merkel-2017-s

Angela Merkel i Donald Tramp u Beloj kući 27. marta 2017. godine

Potsećanje na Augsburg

Delikatna, Merkel je pronašla povod i otvorila stranicu istorije, te Nemcima (i Evropi) tako rekla to što je trebalo poručiti povodom novog stanja stvari danas – mir u Augsburgu 1555. između katolika i protestanata. Mirom, posle teškog krvoprolića, podareno je šezdeset godina spokojstva. A onda je 1618. nenadno počeo rat i trajao je trideset godina. I to, kakvog nije bilo na kontinentu.

“Sporazumi i savezi” nisu garantije za večnost, provukla je kancelar svoju aktuelnu poruku, ne misleći na Tridesetogodišnji rat, nego na novo stanje Evrope posle perioda njenog dugačkog spokojstva iza Drugog rata.

Prateći je tih nedelja na putu u Vašington i Kinu, “čovek ne stiče utisak da je Merkel naročito optimistična”, opisao je Špiglov Rene Fister tu slutnju kancelara da stižu promene. “Kroz njena sočiva”, jahači Apokalipse su već na horizontu, naveo je Fister.

“Donald Tramp? Za nju, to je čovek koji je vratio u nazad istorijski časovnik na čas nulti, i podvrgao sumnji sve što je dekadama  ujedinjavalo Zapad: NATO, trgovinske sporazume i Ujedinjene nacije”, kaže autor članka.

Svoju ideju, da je vreme da Evropljani počnu sami da misle na sebe, a da prestanu da se uzdaju u SAD, gospođa kancelar ponovila je i u nekoliko navrata kasnije.

Trampov redar za Nemačku

Poziv Angele Merkel Evropi “da se ujedini, da bi se oduprla Kini, Rusiji i SAD”, ponovljen kroz intervju evropskim glasilima prošle nedelje, isprovocirao je reagovanje ambasadora SAD u Berlinu Ričarda Grenela. Zar u isti koš trpati Rusiju i saveznika SAD?

Grenel je izaslanik moćnika “koji je istorijski časovnik vratio na nulu”.

Dramu kolebanja u poretku pokušao je da naslovom sažme američki Njuzvik.

“Angela Merkel identifikuje SAD kao globalnog rivala protiv koga se, uz Kinu i Rusiju, Evropa mora ujediniti”, objavio je Njuzvik.

To je “puklo”. Mada, u Nemačkoj se piše, nije korektno preneto.

Grenel je “tvitovao” reakciju iz koje proizilazi da nije u redu da Merkel naziva SAD “rivalom”, i da tretman Amerike poistovećuje s onim Rusije i Kine. Zar kancelar izjednačuje Rusiju i SAD (“Trump,s ambassador Grenell muddled on Merkel comments”, DW com).

U javnosti Nemačke, Grenel se doživljava kao osiona ličnost, prispela da Berlinu nepozvano, i drsko se mešajući u unutrašnje stvari Nemačke, čita lekcije.

Grenel je glavni dežurni za uterivanje milijardi evra evropskih para u kasu američke ratne industrije. NATO je glavni propagator “potreba” i trškova “odbrane” i “odvraćanja Rusije od agresije”.

Grenelovi javni “kartoni” Nemačkoj sa opomenama, podižu se uvis jedan za drugim. Njegove pretnje nemačkim kompanijama, da ne rade u Iranu, da ne grade gasovod iz Rusije, da ne.., odzvanjaju jedna ze drugom.

Reakcija nemačkih glasila na ambasadorovu najnoviju tvit-poruku bila je alergična. Navodilo se da američki magazin nije ispravno preneo reči kancelara evropskim listovima, a da je i ambasador nanišanio u ono što nije proletelo. Sve to, ipak, ne menja suštinu koja je povod zađevice – procenu kancelara Nemačke da je poredak sveta iz vremena posle Drugog rata prošlost.

Angela Merkel veruje da je to tako. Na Evropi je da se snađe u novim okolnostima. Angela Merkel želi da Evropa izraste u ujedinjenu i funkcionalno efikasnu.

Sam intervju kancelara evropskim listovima “tempiran” je, najzad, tako da vremenski prethodi političkim turbulencijama povodom izbora za Evropski parlament.

Snažna je struja evropskih anti-ujedinitelja, a hoće li se njihova ruka primaći krmi, znaće se čim se prebroje glasovi, već i pre ove nedelje.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...