Bajden kao kandidat ima veće šanse od Trampa?

Još dva verovatna kandidata na narednim predsedničkim izborima u SAD imaju bolje preferencije nego sadašnji predsednik
(Vašington, 22.05.2019 - konfrencija za novinare američkog predsednika Donalda Trampa)

Bivši američki potpredsednik Džo Bajden (Joe Biden), koji je favorit za demokratsku nominaciju predsedničkog kandidata, ima sada za 11 posto veće preferencije tj izglede za uspeh, nego sadašnji predsednik Donalad Tramp, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja koje je naručila televizija Foks njus (Fox News). Ako se može verovati ovom istraživanju, Bajdena bi za predsednika na izborima iduće godine htelo 49 posto ispitanika, Trampa 38 posto.

U tom istraživanju pokazalo se, takođe, kako javlja AP, da pet posto veće preferencije od Trampa ima Berni (Bernie) Sanders, lider levog krila demokrata. Veće preferencije od Trampa za dva posto ima i senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren (Elizabeth Waren), a 38 posto prefererencija, tj koliko i Tramp, ima kalifornijska senatorka Kamala Haris (Haris). Blizu Trampa, tojest samo jedan posto manje, ima Pit Butidžič (Pete Buttigieg), gradonačelnik mesta Saut Bend (South Band) iz Indijane.

Slične rezultate pokazala je i anketa o popularnosti među demokratskim kandidatima. Bajdena preferira 35 posto birača Demokratske stranke, Sandersa 17 posto. Vorenovu bi u primarnim, tj izborima za nominaciju stranačkog kandidata, podržalo devet posto pristalica demokrata, Butidžiča šest i Harisovu pet posto.

Demokrati su svoju nominaciju zakazali i Milvokiju izmedju 13. i 16. jula iduće godine. Izbori za budućeg predsednika održaće se u novembru 2020.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...