Mađari žele da kupe protivazdušne rakete srednjeg dometa od SAD

M.L.

To je bila jedna od glavnih tema susreta mađarskog premijera Orbana sa američkim predsednikom Trampom
(foto, Mađarski premijer Viktor Orban i američki predsednik Donald Tramp u Ovalnom kabinetu Bele kuće, 13. maj 2019.)

Mađarski premijer Viktor Orban otkrio je javnosti u intervjuu Radiju Košut (Kossuth) da je u susretu s američkim predsednikom Donaldom Trampom u Beloj kući početkom prošle sednice, razgovarao o kupovini protivvazdušnih raketar srednjeg dometa

Mađarima su, kako prenosi nacionalna agencija MTI, potrebne ove rakete jer, kako je rekao Orban, naša "sposobnost da odbrane kritičku infrastrukuru nije dovoljna". 

Šef mađarske vlade je, takođe, zatražio od Trampa da američka adminstracija podrži saradnju s Mađarskom u vezi sa eksploatacijom zemnog gasa u rumunskom delu Crnog Mora. Naime, američka kompanije Ekson mobajl (Exxon Mobile) razmatra eksplotaciju tog gasa koji bi Mađarska htela da kupuje radi diversifikovanja svojih izvora da ne bi bila zavisna samo od isporuka iz Rusije.

MTI ovim povodom podseća da je nedavno mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto (Szijjarto), posle sastanka s predstavnicima Ekson mobajla, izjavio da bi ova firma morala o investiciji u Crnom moru odlučiti pre nego što Budimpešta najesen potpiše sa Moskvom novi dugoročni ugovor o isporukama gasa.

Tramp je, inače, posle sastanka s Orbanom označio gosta kao "tvrdog" i "poštovanog političara", i pohvalio ga zbog "nekompromisnog postupanja prema ilegalnoj migraciji".

List Volstrit džornal" (The Wall Street Journal) je pre nekoliko dana pisao o tome da američka adminstracija "sprema sankcije prema osobama iz okoline mađarskog premijera" ali da ih "zasad neće primeniti u nadi da će Orban ostati veran Zapadu". SAD, naime, žele od Orbana da se njegova vlada "odlučnije suprostavi uticaju Moskve i Pekinga u Evropi. Šef mađarske vlade je predusretljiv prema ruskim i kineskim investicijama u ključnu ifrastrukturu, kao što su energetika i internet mreže".


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...