Nemačka povećava vojni budžet na 1,35 posto bdp

M. L.

To je i dalje dosta ispod dva posto, koliko je dogovoreno u NATO, ali je, ipak, najveće povećanje sredstava za odbranu od kraja hladnog rata
(Minster, 20.05.2019 - nemačka kancelarka Angela Merkel sa vojnicima NATO snaga za brzo reagovanje u vojnoj bazi u Minsteru)

Nemačka je ovih dana informisala NATO da je, kako javlja nemačka agencija DPA, preduzela u ovoj godini "značajno povećanje vojnog budžeta". To će biti, kako se ističe, "najveće povećanje sredstava za ovu svrhu od kraja ´hladnog rata´ 1991".

Ovogodišnja sredstva za odbranu u Nemačkoj biće povećana za 5,6 milijardi evra, tojest na 47,3 milijarde. Ta sredstva čine oko 1,35 posto domaćeg bruto prodizvoda (BDP) što je, ipak, još daleko od norme od dva posto, koliko je dogovoreno kao minimum u ovom vojno-političkom savezu 2014. godine na samitu Alijanse u Velsu.

Ovaj potez Nemačke je nesumnjivi ustupak američkom predsedniku Donaladu Trampu koji je u poslednje dve godine više puta zahtevao od članica NATO da "ispunjavaju ovu obavezu i tako pravedno podele zajedničke troškove za odbranu". Na poslednjem samitu NATO on je čak i zapretio da će SAD napustiti NATO ukoliko se ova obaveza ne ispuni do 2024.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...