Zelenski, primio žezlo i raspustio Radu Ukrajine

Petar Popović

Činom predsedničke inauguracije, najviša ovlašćenja ukrajinske izvršne vlasti predata političaru početniku – da komanduje odbranom, da kontroliše službe bezbednosti i da vodi spoljnu politiku. Kojim putem će predsednik Volodimir Zelenski (41), sada kada je dobio trku i našao se na vrhu države, povesti Ukrajinu i njenih blizu pedeset miliona Ukrajinaca?
(Kiev, 20.05.2019 - novoizabrani ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski napušta ukrajinski parlament, posle ceremonije inauguracije: Volodymyr Zelenskiy)

“Celog života sam se trudio da Ukrajince navedem da se smeju... U narednih pet godina učiniću sve da Ukrajinci ne plaču”, izjavio je u govoru pri inauguraciji Volodimir Zelenski – još nedavno, samo ukrajinski popularni komičar, ali sada i komičar koji je posle više nego uverljive pobede, aprila na predsedničkim izborima, u ponedeljak položio zakletvu i preuzeo dužnost predsednika Ukrajine.

Lepa igra rečima, s podvučenim kontradikcijama.

Ali, činom inauguracije stavljena je tačka na televizijske epizode koje su glumca junaka događaja učinile nacionalno popularnim, i pomogle mu na izborima. A, istim zbivanjem i ogoljena najveća dilema zapleta – jer poznati glumac je krajnja politička nepoznanica. Najviša ovlašćenja ukrajinske izvršne vlasti preuzeo je političar početnik – da komanduje odbranom, da kontroliše službe bezbednosti i da vodi spoljnu politiku. Kojim putem će predsednik Volodimir Zelenski (41), sada kada je dobio trku i našao se na vrhu države, povesti Ukrajinu i njenih blizu pedeset miliona Ukrajinaca?

Da odgovor na takvo pitanje ne postoji, ukazuje uočljivo nereprezentativno prisustvo ukrajinskoj svečanosti Zapada, i potpuno otsustvo, pri smeni na tronu u Kijevu, Rusije. Obe strane, rivalski natkriljene nad nevoljama rastrzanom Ukrajinom, ne želeći da budu iznenađene, iščekuju da vide šta će posle svih lepih reči ustvari početi Zelenski. 

zelenski-rada

Kiev, 20.05.2019 - novoizabrani ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u ukrajinskom parlamentu, na ceremoniji inauguracije

Ne baš prva liga

Vašington, s rukama do lakata u skandalu nasilne promene vlasti u Ukrajini 2014, za svedoka ove današnje regularne smene 2019, odaslao je u prestonicu susednu Moskvi Rika Perija, ministra energetike.

Uz Perija, zapažen je među gostima i stalni “dežurni” za Ukrajinu u Stejt departmentu, okoreli anti-ruski jastreb Kurt Voker.

Iz Evropske unije, na svečanost je doputovalo čak četvoro predsednika. Ipak, uočljivo, sve prvih suseda Ukrajine, u Baltiku (Estonije, Letonije, Litvanije) i iz Mađarske.

Štampa nije registrovala visoko prisustvo, na primer Poljske. A ona je akter aktivnog prevlačenja Kijeva na Zapad, uticajan sused i centralni politički oslonac SAD-u, Berlinu i Parizu rivalskoj, “istočnoj EU”.

Najzad, u ponedeljak u Kijevu nije bilo ni “krupnih kalibara” same Evrope, njenog Zapada. Nisu se dali uočiti ni Pariz ni Berlin.

Da, bio je na predsedničkom nivou zastupljen i Tbilisi, Gruzija. Takođe sused Rusije koji je, kao Ukrajina, izabrao saradnju s NATO paktom.

A skupinu od više od 40 ostalih prispelih zbog događaja činili su “visoki predstavnici” EU, Turske, Moldavije, Kanade i drugih. Znači, ne šefovi država.

Državni šef Rusije, “prvi sused” Kijeva predsednik Vladimir Putin, nije prisustvovao zbivanju – jer “ruska strana nije nikakav poziv na inauguraciju ni primila”, preneto je u ruskom Komersantu objašnjenje predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova.

zelenski-pozdrav

Vladimir Zelenski pred poslanicima ukrajinskog parlamenta

Prvi zadatak... Donbas

Svečanosti smene na vrhu prisustvovali su i svi prethodni državni šefovi post-sovjetske Ukrajine, Leonid Kravčuk, Leonid Kučma, Viktor Jušćenko i Pjetro Parošenko – svi, osim Viktora Janukoviča, izbeglog u Rusiju, pred nasiljem podignutim sa ulice 2014.

Ceremonijal uvođenja novog predsednika u dužnost obavljen je, kao i uvek, u zdanju Rade Ukrajine, parlamenta.

Novi šef države došao je do Rade pešice. Čak je i zastajao. Prilazio je građanima koji su ga pozdravljali, moleći za “selfije”.

“Zelenski, Zelenski”, čuli su se uzvici, registrovao je ruski Komersant.

zelenski-popularnost-rukovanje

Kiev, 20.05.2019 - novoizabrani ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sa građanima, uoči ceremonije inauguracije

I u ponedeljak se videlo da je novi predsednik popularan. Govoreći u Radi, uz sve drugo, pomenuo je da ne želi da se njegovi portreti ističu po zidovima državnih službenih prostorija.

“Držite tamo, pred očima, fotografije svojih porodica”, citiran je predsednik Zelenski.

Posle zavetovanja na vernost zemlji, kazanog s šakom položenom na ustavu Ukrajine, s tradicionalnom ogrlicom od medaljona-simbola oko vrata, podižući žezlo (topuz, “bulavu”) – Zelenski je prvi put saopštio i pojedinosti koje bi se mogle tumačiti kao politički program novog predsednika.

“Naš prvi zadatak – prekid vatre u Donbasu. Da samo počne mir”, citirao je moskovski Komersant.

“Prvi korak” ka dijalogu o prekidu vatre je “povratak svih ukrajinskih zarobljenika”, rekao je novi državni šef Ukrajine.

zelenski-zakletva-ustav

Kiev, 20.05.2019 - novoizabrani ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski polaže zakletvu u ukrajinskom parlamentu, na ceremoniji inauguracije

Raspustio Radu

Već pre događaja u Radi, u javnosti je objavljen predlog Zelenskog za razmenu zarobljenika u unutar-ukrajinskom ratu, po principu “svi za sve”.

Komersant je nagovestio da otcepljene autonomije Donjeck i Luganjsk, u istočnoj Ukrajini, nisu protiv takvog predloga Kijeva.

“Mir za Donbas” Zelenskog, propraćen je aplauzom, naveo je Komersant.

Žiteljima Donbasa, Zelenski se obratio govoreći na ruskom, i rekavši da oni “u Ukrajini nisu tuđinci”.

“Moramo im danas vratiti svest o tome – da nisu tuđini, nego naši, Ukrajinci”, citirao je Komersant.

Međutim, sve posle ove svečanosti u ponedeljak, dalje, neizvesno je – jer, saglasno Zelenskom, dijalog s Rusijom o autonomijama moguć je tek pošto se Ukrajini vrati njena teritorija. Do poslednjeg santimetra, naveo je nemački Dojče vele.

I DW, britanski Gardian, ruska i sva druga glasila navode da je Zelenski, već u govoru posle inauguracije izjavio da je, koristeći pravo šefa države, odlučio da raspusti Radu ovog saziva i ukrajinsku naciju još jedanput pozove na glasanje – ovog puta za novi parlament.

U Radi koju Zelenski šalje na raspust, nema predsednikovih političkih pristalica.

Naprotiv, u parlamentu ima i odviše ukorenjenih političkih repova njegovih poraženih izbornih oponenata, Parošenkovih i drugih.

To predsednikov pokušaj da Ukrajinu izleči od terminalne bolesti korupcije vlasti, već unapred osuđuje na neuspeh. Sa svim predvidivim posledicama.

I Zelenski, novajlija političar, žuri pred masu Ukrajinaca, dok ova još ne zna novog predsednika ali pamti glumca, njegovog stvoritelja.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...