Trampov šerpas kod Putina

Petar Popović

U Sočiju raščišćavan put za iznenadni susret šefa SAD i predsednika Rusije u Japanu, iza kulise samita G20
(Soči, 14.05.2019 - susret ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Majka Pompea u Sočiju)

Donald Tramp želi bolje odnose SAD i Rusije, izjavio je potpredsednik SAD Majk Pompeo koji je u utorak doputovao u crnomorski Soči, gde je istog dana razgovarao s ministrom Rusije Sergejom Lavrovom, a posle se sreo i s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Pompeo je primljen u Bočarov ručej, ruskoj predsedničkoj letnjoj rezidenciji. Uz šefa Kremlja, razgovoru predsednika i državnog sekretara prisustvovali ministar Sergej Lavrov, šef obaveštajne službe Sergej Nariškin i pomoćnik predsednika za spoljne poslove Jurij Ušakov.

Predsednik Tramp “čini sve kako bi odnosi naših zemalja postali bolji”, izjavio je Pompeo, koji je o dolasku u Rusiju odlučio prošle nedelje, posle razgovora s Lavrovom u Finskoj, “pod pokrićem” zasedanja Arktičkog saveta.

putin-pomp-socci-2

Soči, 14.05.2019 - susret ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog državnog sekretara Majka Pompea

Iz Finske u Soči

Logično je uzeti da je razgovor u Finskoj otvorio put u Soči.

Dolazak državnog sekretara u Rusiju, pravo Putinu, je fakat s tek okrenute stranice Trampove ruske politike. Njen nagoveštaj je Trampov “naprasni” telefonski poziv Putinu, pre samo dve nedelje.

Pre toga, aprila meseca, Rusiju je posetila Fiona Hil, Trampov lični savetnik za Rusiju.  

Tvit-raport šefa SAD odisao je optimizmom. Predsednik Amerike nije škrtario u pohvalama ispoljenog međusobnog (telefonskog) razumevanja dvojice. I to uprkos dubokoj opštoj krizi u Venecueli i angažovanju Moskve i Vašingtona, uz međusobno suprotstavljene unutrašnje aktere vlasti i opozicije, Nikolasa Madura i Huana Gvaida.

Helsinki i post-Helsinki

Ima osnova reći da se šef SAD, sve do okončanja unutar-američke istrage njegovih “veza s Rusijom”, mogao osećati sputanim u akcijama.

U novim, post-istražnim okolnostima Tramp ima argument.

“Niko nije Rusiju sankcionisao kao ja. Niko nije govorio o gasovodu za Nemačku i druga različita mesta, kao ja”, izjavio je šef SAD. “Ima smisla (sada se) sporazumeti s Rusijom”, poručio je Tramp.

Trampov susret s Putinom u Helsinkiju podvrgnut je oštroj američkoj kritici, mada su ga dvojica vodećih ocenila uspešnim.

Susret na margini poslednjeg samita G20, u Latinskoj Americi, morao je biti otkazan u poslednji čas, zbog američkog pritiska na Trampa.

Međutim, ni Putin ni Tramp, ne progovorivši ni u jednom trenutku jedan o drugom ništa rđavo – nisu dopustili da se sruši most preko koga će možda kročiti kada se promene okolnosti koje su škodile kontaktu.

Možda je sada trenutak da se kroči tim mostom. Njihov samit u senci novog okupljanja G20, u Japanu, već je zakazan. I veliki signal osnovanosti očekivanjia od takvog događaja može biti baš ishod Pompeove posete Sočiju.

lavrov-pomp-kzs-soci-

Soči,14.05.2019 - konferencija za novinare ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Majka Pompea

Više želja nego fakata

Izjava Pompea u Sočiju, da Amerika “čini sve”, i da želi iskorak napred iz sfere krajnje zategnutih odnosa, prihvaćena je od ruske štampe uz optimizam. Nije potrebno sumnjati u fakat da je to optimizam koji se na stranice preliva iz Kremlja, kroz rutinske naznake faktora domaćoj štampi.

Makar i uz citiranje ispoljene opreznosti američkog gosta, jer i Vašington i Moskva štite sopstvene interese i “pozicije (dve strane) nisu uvek i u svemu skladne”, naveo je moskovski Komersant iz razjašnjenja Majka Pompea.

Sa strane gledano, utisak je da te pozicije u mnogo stvari nisu skladne. Tako, u ovom trenutku, više je želje nego fakata o razumevanju.

“Postoji ogromna količina pitanja u kojima se naši interesi podudaraju, te zbog toga treba da učinimo sve da bismo, oslanjajući se na te sfere, izborili poboljšanje naših dvostranih odnosa zarad opšte bezbednosti”, citiran je Majk Pompeo.

Nema u Pompeovoj izjavi pređašnje “svadljivosti” državnog sekretara, kada je na američkom tlu govorio o Rusima i Venecueli. Ton Vašingtona bio je bezmalo preteći. Ton Amerike u Sočiju mnogo je pomirljiviji. Izražava volju da se potraže zajednički interesi SAD i Rusije.

Ali, ni pojedinosti razgovora ni eventualni zaključak, danas nisu poznati. Trebalo bi da se to izrazi bar nekim signalima narednih dana.

Pompeo...osmehnt

“U sfere koje su interesantne obema stranama podjednako, Pompeo je svrstao borbu protiv terorizma, razoružanje, kontrolu nad nuklearnim oružjem i regulisanje lokalnih sukoba”, naveo je Komersant. To je poznata agenda.

Domaćin vizite Sergej Lavrov izrazio je, uoči pregovora, nadu da će se možda stići “do konkretnih predloga” o tome kako da se rusko-američki odnosi “izvedu iz sadašnjeg žalosnog stanja”.

Šef diplomatije Rusije “izrazio je nadu da će posle publikacije ‘izveštaja Mjulera’ situacija u odnosima dve zemlje da se normalizuje”, prenela je vladina Rasijskaja gazeta.

Iznoseći o čemu se između dvojice razgovaralo, Lavrov je pomenuo “situaciju u dvostranim odnosima, krizu u Venecueli, situaciju na Korejskom poluostrvu, u Siriji, u Ukrajini i iranski nuklearni sporazum”, navela je RG.

Kao jedan od preduslova boljih odnosa SAD i Rusije, Lavrov je pomenuo “uspostavljanje  dijaloga uz poverenje, od najvišeg nivoa do radnog nivoa” dve zemlje.

Pompeo je uvodnu reč domaćina posete “saslušao uz široki osmeh”, a Lavrova je čak oslovio prvim imenom, sa Sergej.

Državni sekretar, nije međutim nabrajao pojedinosti, kao... Sergej.

Tramp naložio...

Pompeo je izjavio “da je predsednik Donald Tramp naložio popravljanje dvostranih odnosa i podsetio na iskustvo produktivne antiterorističke saradnje Rusije i SAD, koja je omogućila spasavanje života građana obe zemlje”.

“Pompeo je izrazio nadu da će ‘postojanje dobre volje’ omogućiti ‘da se stabilizuju odnosi’ i da se ti odnosi ‘vrate na trajektoriju’, ugodnu ne samo Moskvi i Vašingtonu, nego i celom svetu”, prepričala je izjavu visoke američke ličnosti vladina Rasijskaja gazeta.

Posle dijaloga ministara, Pompeo je primljen kod Vladimira Putina.

“Mi znamo da Sjedinjene Države postaju, da su već postale, jedan od najvećih proizvođača nafte, i u tom smislu, ima nešto o čemu bi smo mogli razgovarati sa stanovišta stabilnosti energetskih tržišta”, izjavio je šef Rusije, pre nego što su se Pompeo i on povukli da razgovaraju.

“Ima i drugih oblasti mogućne interakcije u ekonomiji. Nadam se da će sve to biti predmet našeg razgovora”, rekao je šef Rusije.

Putin je izjavio da je tokom Trampovog telefoniranja stekao utisak da je predsednik SAD “privržen ideji obnove odnosa s Moskvom”, preneo je Sputnjik. “Imao sam utisak da je predsednik SAD govorio u prilog obnovi veza Rusije i SAD, kontakata, zajedničkog rešavanja pitanja od obostranog interesa”, izjavio je Putin. “Sa naše strane, mi smo uzastopno ponavljali da bismo želeli obnovu najširih odnosa”, rekao je. 

Uplitanje SAD u Rusiji

Jdna ruska gorka pilula gostu iz Amerike ostavljena je za kraj.

“Baj d vej, ja sam predao Majku jedan neslužbni memorandum o svemu i svačemu, jedan non-pejpr, kako kažemo na engleskom, u kome se nabrajaju, ne izmišljotine, nego faktički dokazi o uplitanju SAD u unutrašnje stvari Rusije, ujključujući i čuveni-nečuveni-zakon o podršci slobodi u Ukrajini, nekako se to tako zove, usvojen od Kongresa, u kome se od državnog sekretara očekuje, gde je pozvan da promoviše demokratiju u Rusiji, direktno ili kroz rad s ruskim nevladinim organizacijama, i za to se odvoja 20 miliona dolara godišnje. To nije izmišljotina, to je dokument koji postoji kao zakon SAD”, izjavio je Lavrov reporterima posle razgovora ministra s Pompeom.

Nije objavljeno da li je gost komentarisao ovaj album za uspomenu, dobijen od domaćina.

Roman dve sile nastavlja se u Osaki, već iduće nedelje.

U utorak uveče, zapadna štampa još nije žurila sa pojedinostima o susretu u Sočiju. Trampova politika prema Moskvi izaziva podozrenje kod saveznika.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...