S400 i debitovanje S500

Petar Popović

Sistem S400 je senzacija. S500 je još veća senzacija proizilazi iz različitih prikaza, ne samo ruske štampe
(ilustracija, Američki magazin nationalinterest.org, pretpostavlja da je ovofotografija ruskog odbrambenog raketnog sistema S-500)

Razrada ruskog anti-raketnog i PVO sistema S500 primakla se kraju, i u dogledno vreme, oruđe o kojem se u svetskoj štampi navodi da je bez premca u odbrani iz vazduha, moglo bi biti na raspolaganju za isporuku ruskim oružanim snagama, najavljeno je minule nedelje na osnovu izjave generala Jurija Grehova, glavno-komandujućeg ruske PVO i protiv-raketne odbrane, listu ruske vojske “Krasnaja zvjezda”.

Izvodi njegove izjave preneti su i u drugim glasilima.

General Grehov je pomenuo predstojeće pristizanje armiji i pojedinih drugih moćnih sredstava, kao PVO sistema S350, ili modela novih radio-lokacionih uređaja...

Opštu pažnju ipak, zaplenio je ruski protiv-raketni i PVO S500 “prometej”. Reč je o senzacionalno većim borbenim mogućnostima novog sistema, u odnosu na bilo koji drugi postojeći u svetu. Atraktivna svojstva “petstotice” već su pobudila interesovanje i pojedinih drugih sila za kupovinu novog oruđa, među prvima Turske.

Američki Nešenel interest, čiji tim stručnih komentatora ne skida oka sa događaja u vojnoj industriji, objavio je januara ove godine članak u kom stoji da je “S500 faktički završen” ali, navodno, Kremlj okleva u saopštavanju “iz komercijalnih razloga”.

Rusija ne želi da rano puštanje “u seriju” S500 naškodi “masivnom izvoznom uspehu S400”. Interesovanje spolja za nabavku S400 tek stremi vrhuncu.   

U svakom slučaju, Moskva je saopštila da prva generacija oficira, obučenih za rukovanje sistemom S500 upravo izlazi iz vojne akademije.

S-500-480-km

Grčki portal enantion.gr javio je, pozivajući se na izvor iz CIA i NSA, da je maja prošle godine ruski odbrambeni sistem s 500 na probi pogodio cilj rekordne udaljenosti od 480 kilometara

“Skida ih” i sa 250 kilometara visine

Sistem S400 je senzacija. S500, je još veća senzacija proizilazi iz različitih prikaza, ne samo ruske štampe.

S400, efikasan je protiv ciljeva u vazduhu udaljenih i do 400 kilometara od položaja. S500 – i do 600 kilometara, prenela je moskovska Rasijskaja gazeta.

Rasijska navodi da će sistem “dobiti nadzvučnu raketu dosega 200-250 kilometara u visinu”, sposobnu da pogađa “među-kontinentalne balističke rakete, satelte na niskim orbitama i da čak presretne nadzvučne ciljeve”.

“Prometej” presreće i uništava “i do deset balističkih nadzvučnih ciljeva”, objavljeno je. A, takođe, još i “organizuje funkcije manje moćnih vazdušno-raketnih kompleksa (S400, S300) i avijacije, ‘deleći’ s njima radarske informacije o mogućnim ciljevima”, navela je RG. Žrtve ispaljenih projektila (raketa) “mogu biti i sateliti na niskim orbitama”.

“Tačan, dosežan, nadzvučan”, epiteti su kojima stručnjaci, ruski i zapadni, opisuju S500, navodi ruski list.

Svi pojedini “kišobrani” u opštu “kupolu”

“Jedan kompleks ‘prometeja’ u stanju je da prati i uništi deset ciljeva jednovremeno. Pri čemu S500 ima moć da strogo razdvaja kategorije vazdušnih ciljeva. Stanica opredeljuje tip objekta koji se pojavio na radarima i stanica bira kakvom ga raketom treba presresti.”

Rusi pišu da se sada radi na sazdavanju složenog integrisanog sistema vazdušno-kosmičke odbrane nad celom Rusijom, unutar kog će se nalaziti i stanice upozoravanja na raketni napad, i sateliti, i avioni radio-lokacionog detektovanja na daljinu... U taj sistem će se ugraditi “svi ruski sistemi PVO-PRO, a prva violina biće ´prometej´”, navodi Rasijskaja gazeta.

Kada takav “kišobran” krene da funkcioniše, “to će imati najveći uticaj na izglede vođenja borbenih dejstava”, lamentira list.

Turci u kooperaciji s Rusima?

Prošle nedelje, u Turskoj, u Istanbulu, je završen četvorodnevni IDEF-2019 ( međunarodna vojno-tehnička izložba ) –  “senzacionalan”, uz sve što se moglo videti, i zbog najave da Rusija “neće imati ništa protiv, ukoliko Ankara izrazi želju da i Turska učestvuje u razradi protiv-raketnog sistema S500”, objavila je ruska štampa.

S500 su projektovali stručnjaci ruskog Almaz-Anteja, “i sada su u toku pripreme za puštanje petstotke kroz serije”.

“Drugim rečima, sistem je već razrađen. Turskoj će se po svoj prilici ponuditi da ‘prometej’ adaptira sebi, navela je (malo mutno za svakog neupućenog) štampa.

Vladina Rasijskaja gazeta predstavlja “turski slučaj” bezmalo rešenim. List citira izjavu predsednika Turske Taipa Erdogana turskoj TV 24 sata:

“Tema sa S400 je gotova, mi se (raketnog sistema) nećemo odreći. Sporazumeli smo se s Rusijom da to možda bude zajednička proizvodnja. Možda ćemo, posle S400, takođe razmotriti i varijante sa S500”, izjavio je Erdogan.

su-57-2

Ruski borbeni avion "pete generacije" SU 57

Prvi primerci SU57

Spremnost Turske da se osloni na ruske, umesto na američke PVO projektile, tišti kao trn u stopalu i Vašington i NATO pakt. Ali, sada, tema se širi, i osim samo nabavke projektila S400, govori se o kooperaciji dve sile u proizvodnji, pa čak i o mogućnosti da Turci, umesto američki potencijalno otkazanih F35, kupe ruski avion pete generacije SU57. Prvi primerci SU57 tek se isporučuju ruskoj vojsci.

Erdoganovu izjavu o PVO raketama registrovao je i američki Nešenel interest, uočivši da, gledano tehnološki, interesovanje Ankare za S500 posle nabavke S400 ima smisla, “zbog koherentnosti, ako ni zbog čega drugog”.

Plan Turske da od Rusije kupi S400 obeležava veliki zaokret u orijentaciji Ankare u polju odbrane, primećuje autor američkog magazina.

Kremlj i Rosabaron eksport, firma Rusije za izvoz oružja, sada nastoje “da dokapitalizuju” trgovački posao na podlozi političke dobre volje iz slučaja s prodajom S400, ponudom još nekoliko drugih važnih ugovora, “uključujući ruske borbene avione i narednu generaciju raketnih odbrambenih sistema”, kaže autor Nešenel interesta.

Pošto je američki Stejt department suspendovao prepuštanje Ankari F35, mnogo komentatora ruskih i zapadnih spekulisalo je da će Rusija brzo uskočiti i ponuditi SU35. Sada, čini se da Moskva misli na veći posao. Moskva je izgleda spremna da ponudi ugovor o SU57.

“Taj aparat ruske pete generacije borbenih aviona ima izuzetne odlike i obećava izvoz”, piše Mark Episkopos.

Autor citira ruske izjave da je spremnost na kooperaciju u izradi aviona izraz podrške želji Turske da razvije sopstvenu industriju odbrane. Slična spremnost uočava se i u vojnoj saradnji Rusije s Kinom i Indijom. 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...