Kina do 2030. preuzima vojno prvenstvo na moru

M. L.

Po broju vojnih plovila Kina će biti ispred dosad dominantnih SAD
(foto, Kineski predsednik Si Đinping na smotri garde Kineske narodne oslobodilačke vojske pre nego što će se ukrcati na razarač Sining u Kingdaou, u provinciji Šandong, u utorak 23. aprila pred početak parade kineske mornarice)

Gotovo neprimetno, Narodna republika Kina je postala pomorska velesila. Tokom poslednjih 15 godina udvostručila je broj svojih plovila i razvila proizvodnju nosača aviona. Eksperti predviđaju, kako prenosi AFP, da će, ako nastavi ovaj tempo ova zemlja do kraja naredne decenije, biti ispred Sjedinjenih Država po vojnoj snazi na moru.

Tu svoju snagu Kina je nedavno demonstrirala na vojnoj paradi kojom je obeležena 70-godišnjica postojanja nacionalnog vojnog pomorstva. Tu je gostima iz 13 zemalja, između ostalih, iz Vijetnama, Japana i Australije, pokazala ne samo nuklearne podmornice nego i torpedna plovila nove generacije, kao i skoro 40 novih letilica. A pre 20 godina Kina je raspolagala sa svega desetak armijskih plovila, a sada ih ima oko 300. SAD imaju sada oko 490 vojnih plovila ali ih je borbeno sposobno svega oko 300. Osim u broju plovila, tokom naredne decenije kineska ratna mornarica nadmašiće američku i po borbenoj efektivnosti i po obučenosti osoblja, na čemu se ubrzano radi.

Istovremeno, kineska ratna plovila postaju sve interesantnija na svetskom vojnom tržištu. Kao potencijalni kupci navode se, u prvom redu, Vijetnam i Indonezija u Aziji, zatim nekoliko većih afričkih zemalja, ali nije isključena zaineresovanost iz Latinske Amerike.  


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...