Tramp „pronašao” telefon Kremlja

Petar Popović

Šef SAD telefonirao Putinu sat i po, ponovo afirmišući nekadašnji stav da je važno razumeti se s Rusijom i Kinom. U središtu pažnje, Venecuela i Ukrajina, sporazum s Kinom o nuklearnom oružju, međutim, i trgovina - usred američkih sankcija
(američki predsednik Donald Tramp, snimljen 17. aprila pošto je objavljen nalaz istražne komisije koji oslobađa Trampa od optužbi za tajne veze sa Rusijom povodom američkih izbora)

U obrtu kojim je iznenađen delimično i Vašington, predsednik SAD Donald Tramp završio je u petak radnu nedelju telefoniranjem Vladimiru Putinu, i obaveštavanjem javnosti sveta da je upravo imao jedan “dug i vrlo dobar razgovor” s predsednikom Rusije.

Telefon Kremlja “pronašao” je Tramp. Vest je delovala kao šok. Događaji u Karakasu, u utorak i u sredu, svedeni na neuspeli pokušaj američki podržanog Huana Gvaida - da u Venecueli privuče vojsku i sruši predsednika te države, ruski pomognutog Nikolasa Madura - nisu nagoveštavali “vrlo dobar” kontakt Bele kuće i Kremlja.

Pogotovo sa američkim “svim opcijama na stolu, otvorenim”, kako su obnarodovali Trampovi najvažniji saradnici, Majk Pompeo i Džon Bolton, državni sekretar i savetnik za bezbednost.

Proizilazi da Trampov ton referisanja javnosti sugeriše neki konstruktivniji obrt iznenada. Ili, pak, da, između predsednika i njegovog prvog tima nema identičnosti u stanovištu.

Narednih dana razjasniće se šta je po sredi. Majk Pompeo i ministar Rusije Sergej Lavrov sreću se već u ponedeljak u Finskoj. Telefoniranje Lavrova i Pompea tokom prošle nedelje uopšte nije proticalo na način kojim se pohvalio Tramp. Sada je zanimljivo šta će se zbiti u Finskoj. Da li će Lavrov smekšati ministra Amerike, ili će se nagovestiti dvostrukost u američkom stavu?

Razumeti se s Rusijom i Kinom

Šef SAD, kao pre mnogo vremena unazad, ponovo afirmiše da je važno “razumeti se” s velikim partnerima.  

“Imao sam dugačak i vrlo dobar razgovor s ruskim predsednikom Putinom. Kao što sam uvek i govorio, mnogo pre nego što je počeo lov na veštice, razumeti se s Rusijom, Kinom i svakim drugim, dobra je stvar, nije rđava”, objavio je Tramp.

“Lov na veštice” je neskrivena aluzija Donalda Trampa na neuspeli unutar-američki pokušaj predsednikovih političkih protivnika i rivala, poražene Hilari Klinton, da nekako dokažu da je Trampova kampanja na izborima vođena u dosluhu s Rusijom.

Takav paradoks teško je zamisliti, ali paradoks je progutao dve godine američkog političkog života i vratio u život zapah Hladnog rata.

Tzv. Mjulerov izveštaj, tekstualni ishod nezavisne istrage koja je trajala duže od godinu dana, međutim, nije potvrdio američka sumnjičenja.

Rečeno je da Rusija nastoji da unutar Amerike deluje propagandno. Koristi tehnologije internt-komuniciranja i plasira svoje, ali nije utvrđeno da je u tome, što jedni drugima manje-više čine svi, bilo sinhronog delovanja Rusa s timom Donalda Trampa.

Iznenadni razgovor s Putinom, navodi sada na zaključak da predsednik SAD možda oseća da su mu u odnosu na Rusiju ponovo odrešene ruke. Može da politićki trguje. Nije više pod pomnom prismotrom unutrašnjih oponenata.  

Venecuela, Ukrajina...

Trampov raport o kontaktu s Kremljom, prosleđen tviterom, iznosi samo tematsku esenciju dijaloga, i bez pojedinosti je. Međutim, već raspon obuhvaćenih pitanja za razgovor je zamašan, sudeći po navodu šefa Bele kuće da je bilo reči o stvarima “od Severne Koreje, Ukrajine i Venecuele do trgovine i nuklearnog oružja”.

Trgovina, usred američki nametnutih sankcija Rusiji? Navod nije, međutim, komentarisan.

Trampova ideja je da SAD, Rusija i Kina, usaglase jedan sveobuhvatni međusobni sporazum o nuklearnom i raketnom oružju. Predstoji da se vidi šta to sve podrazumeva, ali signali Moskve i Pekinga u odnosu na ideju da se pregovara o temi nisu odbijajući.

Tramp i Putin pretresali su “produženje (važnosti) Sporazuma o merama za dalje smanjivanje i ograničenje strateškog ofanzivnog oružja (SNV) ili potpisivanje novog, analognog nuklearnog sporazuma između SAD, Rusije i Kine. Novi sporazum trebalo bi pritom da reguliše sve vidove oružja”, piše ruski Komersant.

Ruski trikovi, gora i miš

Posle prve, Tramp je o razgovoru s Putinom tvitovao i naredne poruke, “iz kojih proizilazi da su dvojica lidera diskutovali SAD-istragu navodnog ruskog uplitanja u američki politički sistem, uključujući predsedničke izbore 2016, i diskutovali ‘ruske trikove” (“Trump says had ‘long and very good’ talk with Russia,s Putin”, reuters.com).     

Doticanje u razgovoru pitanja “ruskih trikova” skoro da je razveselilo državnog šefa Rusije, tvitovao je Tramp.

“On je pomenuo nešto kao efekat koji započinje kao planina a završava se time što je miš. (“Tresla se gora rodio se miš”, prim. aut.) Ali on je to znao, zato što je znao da nije bilo nikakve koluzije”,  prepričao je Rojters Trampovu poruku o reakciji šefa Kremlja pominjanjem “planine” i “miša”.

Govornik Bele kuće Sara Sanders izjavila je kasnije da je Tramp samo prepričao šta mu je rekao Putin. Drugim rečima, to s “mišom”, ne bi trebalo smatrati da je obavezno i Trampov stav. 

Upitan, “da li je on urgirao kod Putina, da se ne upliće u nailazeće izbore 2020, gde će Tramp nastojati da bude re-izabran, predsednik je rekao da takvo pitanje nije diskutovano”, izvestio je Rojters.

“Nismo o tome diskutovali. To zaista nismo diskutovali. Diskutovali smo pet ili šest drugih stvari”, citiran je šef SAD.

“Predsednik je načisto s tim da nema ko da se upliće u naše izbore. Nije mu potrebno da to ponavlja svaka dva minuta”, komentarisala je kasnije Trampove odgovore Sara Sanders.

Narod da ne pati

Povodom Venecuele, Rojters je naveo da je Tramp u razgovoru s Putinom bio “usredsređen na humanitarnu pomoć” stanovništvu, “uzmakavši u odnosu na nedavno oštru retoriku svoje administracije o ruskoj umešanosti u krizu”.

“Govorili smo o više stvari, Venecuela je bila jedna od glavnih tema”, rekao je Tramp kasnije govoreći reporterima iz Bele kuće. “I on ( Putin ) uopšte ne nastoji da se upliće u Venecueli, osim što bi voleo da vidi da se dogodi nešto pozitivno za Venecuelu. A i ja osećam na isti način. Mi želimo da pružimo neku humanitarnu pomoć – narod ovog časa pati, nemaju hranu, nemaju vodu...”

“Trampovi komentari su u oštrom kontrastu sa onim od pre mesec dana, kada je Rusija poslala u Karakas kontingent specijalnih snaga”, navodi Rojters.

“Rusija mora napolje’, izjavio je Tramp tada reporterima. U petak, trupe nije uopšte ni pomenuo”. Agencija navodi da je ovo prvi verbalni kontakt dvojice lidera od decembra 2018.  

Nedorečenost o Ukrajini

Ruska glasila objavila su vest o telefoniranju Bela kuća – Kremlj na nešto manje prostora. Moskovski Komersant izdvaja da su dvojica predsednika “raspravljali o mogućnosti potpisivanja novog nuklearnog sporazuma” SAD, Rusije i Kine.

Ovaj list kaže da je bilo reči i o “denuklearizaciji Severne Koreje, ali i o situaciji u Venecueli i Ukrajini”.

List piše da je razgovor dvojice predsednika trajao sat i po.

Povodom Venecuele, Tramp je “potvrdio da podržava venecuelanski narod”.

Sa svoje strane, Putin je “podvukao da samo Venecuelanci imaju pravo da odlučuju o budućnosti svoje zemlje, i osudio je mešanje u poslove Karakasa spolja”, citirao je Komersant pres službu Kremlja.

Tramp i Putin razgovarali su i o Ukrajini. Komersant navodi očekivanje Putina saopšteno predsedniku SAD, “da je potrebno da nova ukrajinska vlast preduzme realne korake u pravcu ostvarivanja Minskih sporazuma”.

Uočljiva je nedorečenost u prvim saopštenjima. Međutim, slede zbivanja, kojima će se ovaj važan razgovor lidera dve sile minulog petka razjašnjavati i dalje. 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...