Prvi maj u Venecueli

Petar Popović

Majku Pompeu i Džonu Boltonu, državnom sekretaru i savetniku SAD za bezbednost, još jedanput izmakao prevrat u Karakasu
(Caracas, 02.05.2019 - žestoki sukobi venecuelanskih snaga bezbednosti i opozicionih, antivladinih demonstranata koji zahtevaju ostavku predsednika Nikolasa Madura, na ulicama prestonice Karakasa)

Karakas. Utorak. Jutro, dan pre Prvog maja.

Huan Gvaido, američki podržan predvodnik pokreta protiv predsednika Venecuele Nikolasa Madura, objavio je ispred vazduhoplovne baze Karlota, blizu Karakasa, da je vojska Venecuele prešla na stranu opozicije, da je Maduro pri bekstvu iz zemlje i režim u kolapsu.

Vest potkrepljena snimkom Gvaida isturenim u “mrežu”. Akter, s megafonom, snimljen u trenutku obraćanja pristalicama.

“Trenutak je! Vreme je za pobunu!”, objavio je šef opozicije.

Četiri sata. Horizont u zaleđu scene još nejasan.

Uz Gvaida, na snimku, Leopoldo Lopez, Gvaidov “politički mentor” (“What’s next for Venezuela”, theguardian.com), izmakao iz kućnog pritvora. Pridružio se vođi pobune protiv vlasti.

Na snimku je uz civile još i nekoliko likova u uniformi i sa šlemovima. Pripadnici vojske.

“Vojne snage nisu više uz Nikolasa Madura. Vojska je uz promene, uz narod i uz ustav”, poručio Gvaido (“Venezuela’s Guaido calls for uprising in video with troops”, dw.com).

Rival Madura pozvao da narod da izađe na ulice “i pridruži se armiji”. Pobuna.

Vest da je vojska Venecuele “promenila stranu” odmah je pronašla prostor u svetskim medijima. Međutim, uskoro, uočen je i izvestan deficit u činjenicama, u pasusu s Gvaidovim tvrdnjama.

Državni šef Venecuele Nikolas Maduro, oglasio se fotografisan sa oficirima armije. Obratio se posredstvom državne televizije, i zahvalio “lojalnim i poslušnim” trupama jer nisu podlegle provokacijama, već su sprečile “neuspeli udar samoproglašenog privremenog predsednika Huana Gvaida”.

Pompeo i Rusi

Vašington. Utorak, dan pre Prvog maja.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo, uzbuđen. Pompeo tvrdi, Nikolas Maduro bio spreman da pobegne na Kubu, Rusi mu rekli da ostane u Venecueli.

“Avion za njega bio je na pisti. Bio je spreman da ovog jutra ode...Rusi mu naznačili da ostane”, izjavio je državni sekretar SAD.

Pompeo nije naveo poreklo informacije da je Maduro gotov da beži iz zemlje. Međutim, ostao je pri izjavi da je Maduro bio “već na putu za Havanu” (“US: Russia convinced Maduro to stay in Venezuela”, dw.com  ).

U Karakasu, Maduro američku tvrdnju lično izvrgava ruglu, tokom obraćanja posredstvom televizije.

“Majk Pompeo izjavio... Avion, Kuba, Rusi. Mister Pompeo, pa molim vas! Kakva šala!”

Tramp preti Havani...

U utorak, o Venecueli tvituje i državni šef SAD, predsednik Donald Tramp. Međutim, Tramp tvituje Havani.

“Ukoliko kubanske trupe i milicija smesta ne PREKINU vojne i druge operacije s ciljem izazivanja smrti i rušenja ustava Venecuele, ostrvo Kube podvrgnuće se potpunom embargu i sankcijama najvišeg stepena”, poručio je Havani Tramp. “Nadajmo se, da će se kubanski vojnici, svi, odmah i mirno vratiti na svoje ostrvo!”, poručio je šef SAD.

Treći na presi Vašingtona za slamanje Nikolasa Madura, savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, obratio se tviterom trojici najtvrđih u državnom vrhu Venecuele – ministru odbrane Vladimiru Padrinju Lopezu, predsedniku Vrhovnog suda Mihelu Morenju i glavnokomandujućem Predsedničke garde Ivanu Rafaelu Hernandezu Dali.

Poruka je istovetna, ali ponovljena svakome pojedinačno:

“Vaše vreme je isteklo. Ovo vam je poslednja prilika. Prihvatite amnestiju privremenog predsednika Gvaida. Zaštitite ustav i uklonite Madura, i mi ćemo vas skinuti sa naše liste za sankcije. Ostanite s Madurom, i dole ste zajedno s brodom.”

Nešto ranije, Bolton je izjavio da prozvana trojica “oklevaju da napuste Madura u strahu od kubanske osvete”.

tramp-karakas-melani

Washington, 02.05.2019 - američki predsednik Donald Tramp i prva dama Melanija uoči obraćanja novinarima povodom Nacionalnog dana molitve (National Day of Prayer) u Beloj kući

...Bolton, “motociklistima”

Bolton je izjavio da Madura održavaju na vlasti Rusija i Kuba.

Savetnik SAD upro je prstom u kubanske “kolektivos”.

Opisao ih je kao “bande protuva na motociklima koje štite važne instalacije u Venecueli”.

Bolton nije precizirao koje instalacije. Venecuela je u nekoliko navrata pogođena potpunom paralizom elektro-snabdevanja. Zamračenje je pripisano američkom sajber-napadu na elektro-sistem.

U Karakas je potom stigao kontingent od oko sto Rusa, u štampi se pretpostavljalo – stručnjaka za održavanje sistema.

karakas-moto-

Caracas, 02.05.2019 – motociklista u sukobima venecuelanskih snaga bezbednosti i opozicionih demonstranata koji zahtevaju ostavku predsednika Nikolasa Madura, na ulicama prestonice Karakasa

Opcije Vašingtona “sve na stolu”

Upitan, da li SAD razmatraju vojnu intervenciju, Bolton je izjavio “sve opcije su na stolu”.

Bolton je pristalica “Doktrine Monro”, politike kojom bi Sjedinjene Države uzele sebi pravo da intervenišu u prostoru oba američka kontinenta, u interesu zaštite zapadne “kompletno demokratske hemisfere”.

Upitan o “opasnosti ruske intervencije”, Bolton je izjavio da je “administracija Trampa razjasnila Moskvi sa koliko ozbiljnosti gleda na situaciju” u Venecueli.

“Mi očekujemo da Rusi neće intervenisati u događajima u Venecueli”, izjavio je savetnik SAD za bezbednost. “On je još jedanput signalisao da će se SAD, pošto Maduro bude sklonjen sa vlasti u Venecueli, posvetiti Kubi, koju je Bolton etiketirao kao deo ‘trojke tiranije’ u Latinskoj Americi, uz Venecuelu i Nikaragvu”, javljeno je uz poziv na izveštaje AP, AFP, Rojters i dpa.

maduro-karaks-silija

Caracas, 02.05.2019 - predsednik Venecuele Nikolas Maduro sa prvom damom Silijom Flores pozdravlja pristalice na mitingu u Karakasu, gde se sukobljavaju opozicija i snage bezbednosti: Nicolas Maduro, Cilia Flores

Karakas kao i uvek

Sreda, dan rada Prvi maj.

Napetost u Karakasu splasla.

Izjave Gvaida o pridruživanju armije opoziciji nisu se potvrdile.

Suočen s faktom, Gvaido je u utorak posle podne redigovao poziv na pobunu. Određenja, “trenutak je” i “pobuna”, izbačena su iz teksta poruke javnosti.

U utorak posle podne, na “mreži” se ukazala nova video-poruka, s pozivom pretendenta na vlast, da narednog dana, u sredu, vojska i narod Venecuele izađu na ulice, u paradiranje pod naslovom “Operacija sloboda!” 

“Pozivam oružane snage da produže svoje marševanje u ‘Operaciji slobode’. Sutra, 1. maja, produžavamo... i bićemo na ulicama širom Venecuele”, proglasio je Gvaido (“Venezuela: Guaido urges military to join May 1 protest”, dw.com).

Prvi maj obeležen je protestima. Međutim, bez dovoljnog intenziteta, masovnosti i uz odsustvo vidljivog učešća vojske. 

Inicijativu je preuzeo Nikolas Maduro, predsednik u opsadi političkih neprijatelja i Amerike i američkih prijatelja spolja.

Maduro se Venecueli obratio govorom na televiziji. 

“Nikada, u istoriji Venecuele, nije bilo uspele pobune uzrokovane opsesivnim, zlim nastojanjima krajnje desnih opozicionih grupa, kolumbijskom oligarhijom i imperijalizmom SAD”, izjavio je Maduro.

Izjavio je da je razgovarao “s nekoliko regionalnih vojnih komandanata” i da su mu svi potvrdili lojalnost.

“Čelični nervi”, tvitovao je šef Venecuele.

Dan posle 1. maja, obeležen je analizama okolnosti i potragom za uzrocima Gvaidove zablude da mu je vlast u Karakasu, na sam dohvat ruku. Ali time se bavi svetska štampa. Štampa se pita šta je Gvaida moglo navesti da pomisli da je samo potrebno da ustane rano i doveze se pred bazu Karlota.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...