Putin i Zelenski započeli “ogrebotinama”

Petar Popović

Oštre salve prve verbalne razmene, između predsednika Rusije i tek izabranog predsednika Ukrajine, razmenjene na distanci, ali jasan su predznak dubine političkog jaza koji odvaja Moskvu i Kijev
(Ruski predsednik Vladimir Putin u petak 26. aprila 2019. u Pekingu)

Vladimir Putin i Volodimir Zelenski – državni šef Rusije, veteran i državni šef Ukrajine, početnik koji je pre deset dana bez presedana ubedljivo dobio izbore ali mu formalno stupanje na dužnost tek predstoji (juna), uspeli su da, i pre prilike za službeni susret i možda razgovor, jedan drugome nanesu prve “ogrebotine”.

Čarku dvojice počeo je Putin, ironičnom opaskom da nije Zelenski “svetac”, a nije “ni gospod bog”, te da je on, Putin, “dužan, da se pred njim pojavi”, svejedno u kom svojstvu.

Loptu za takav kontra-šut volejom nabacio je moskovski Komersant. Mogućno je, nenamerno, time što pitanje novinara tog lista predsedniku Rusije, u Pekingu, na Putinovoj konferenciji za štampu minule subote, nije bilo baš filigranski precizno – s onim: šta će predsednik kazati ukrajinskom kolegi “ako se na kraju pojavi pred njim”?

Ovako ili onako – tek odgovor šefa Kremlja zazvučao je kao promocija nekog ruskog bedekera “ko je ko” za prvu upotrebu, u političkom prostoru Rusije i Ukrajine. Proizišlo je, takav je utisak – da je “stariji”, “mlađeg”, podučio “gde je kome mesto” a da u stvarnosti nisu još ni stigli da se rukuju.

Epizoda je autentičan izraz rezervisanosti Moskve u odnosu na ukrajinske predsedničke izbore i rezultat - pojavu politički anonimnog Zelenskog i očekivanu izbornu propast Pjetra Parošenka. Uočljiv post-izborni stav Moskve je – sačekajmo!

putin-peking-preskonf-

Vladimir Putin na konferenciji za novinare u Pekingu 27. aprila 2019.

Ako se nekada sretnu...

Agenda Moskve za razgovor s Kijevom (šta će Putin kazati “ukrajinskom kolegi”) saopštena je u nastavku Putinovog odgovora štampi u Kini.

“Ako između nas nekada dođe do susreta i neki razgovori otpočnu, što ne isključujem, mi pre svega moramo razgovarati kako da se okonča sukob na jugoistoku Ukrajine”, citiran je Putin u Komersantu.

Posle tog pasusa, ruskom crvenom olovkom podvučene su već startne “greške” ukrajinskog predsednika bez političkog staža.

U podtekstu je neizrečeno, ali sasvim razaznatljivo očekivanje Moskve da ih je potrebno ispraviti, da bi se tek onda nekuda zakoračilo dalje.

Šef Rusije negativno je apostrofirao neke od pojedinosti koje je uočio u stavu Zelenskog u vezi s Donbasom.

Na primer, “izjavljivao je da ne želi da potpiše ukaz o amnestiji za učesnike sukoba u Donbasu”.

Onda, “izražavao je nesaglasnost s dodeljivanjem posebnog statusa samoproglašenim narodnim republikama Donjeck i Luganjsk”.

“A kako je mogućno rešavati problem LNR i DNR, a da se ne izvršava Sporazum iz Minska? Ja bih mu sa zadovoljstvom postavio ta pitanja i prodiskutovao o tim temama”, izjavio je Putin (preneo je Komersant).

Šef Rusije bi rado “razjasnio i pitanja ekonomskog karaktera, takođe”. Prvenstveno sporazum o tranzitu ruskog gasa kroz teritoriju Ukrajine.

Međutim, krajnje “vruća” Putinova izjava ticala se, ruskih pasoša Ukrajincima. Moskva će početi da ih izdaje najpre građanima DNR i LNR koji to žele. Ali Rusija je spremna da ruske pasoše dodeli i svim ostalim Ukrajincima ako ovi žele rusko građanstvo.

Ovo s pasošima, odmah je osudila Evropa zastupljena Briselom.

zelenski-putin-

Volodimir Zelenski, pobednik na predsedničkim izborima u Ukrajini, kome preuzimanje dužnosti tek predstoji u junu

Ruski pasoši Ukrajincima

Nebesima hvala, tu je “fejsbuk”. Kosmički brza depeša otud i odovud, ne dopušta da protok vremena do bilo čijeg odgovora, umrtvi debatu. Te tako i ovu rusko-ukrajinsku, na nivou bar sa jedne, ukrajinske strane, kadrovski izmenjenog državnog vrha.  

“Sa Ukrajinom i Ukrajincima ne treba razgovarati jezikom pretnji i vojnog i ekonomskog pritiska”, otpisao je Volodimir Zelenski Putinu već sutradan, u nedelju. Reagovao je prvenstveno na izjavu o pasošima.

Rumunija je rumunskim pasošima rumunizovala dobrim delom Moldaviju.

Mađarska je snabdela mađarskim pasošima Mađarima nastanjeni deo Rumunije. Zelenskom, makar i da je profesijom glumac, jasan je pravac kojim stvari kreću posle “pasošizacije”. Te i ruske.

Posle agresije Gruzije i Sakašvilija na Južnu Osetiju, ta gruzijska pokrajina i Abhazija pronašle su zaštitu optirajući za ruske pasoše.

“To nije najbolji put ka prekidu vatre i deblokadi Minskog procesa”, rekao je (preneo je Komersant).

Ali i ukrajinski, Rusima

“...Ruske vlasti uzalud traće vreme, trudeći se da građane Ukrajine zavedu pasošima RF”, odgovorio je Zelenski.

Možda će se poneko i naći, koji će pod uticajem propagande to poželeti, dopustio je. Neko, da na tome zaradi. Ili, da se ukloni ispred krivičnog gonjenja, jer “nove vlasti će široko početi borbu protiv korupcije” .

“Mi, čak, možemo Vladimiru Putinu dostaviti spisak građana Ukrajine, kojima će uskoro postati vrlo neudobno u zemlji koju su oni cinično pljačkali, zlorabeći visoke dužnosti. Neka Rusija iznova vidi gde su joj pre potrebni takvi ‘profesionalci’, u Rostovu ili u Magadanu..,” otpisao je Zelenski.

“...Odlika Ukrajine je uz ostalo i to što mi, Ukrajinci, imamo u svojoj zemlji slobodu govora i slobodne medije i internet.” Dok, posedovanje ruskog pasoša znači “pravo biti uhapšen za mirni protest, pravo nemati slobodne i konkurentne izbore, pravo uopšte i zaboraviti na postojanje prirodnih prava i sloboda čoveka”, preneo je iz izjave Zelenskog ruski Komersant.

Novi predsednik Ukrajine koji čeka stupanje na dužnost obećao je na kraju da se “Ukrajina neće odreći svoje misije da bude primer demokratije postsovjetskim zemljama”.

“I mi ćemo dodeljivati građanstvo Ukrajine, predstavnicima svih naroda koji trpe od autoritarnih i korumpiranih režima. U prvom redu Rusima, koji danas pate bezmalo više od svih”, odgovorio je Volodimir Zelenski.

Na kraju i suživot, ipak

Novi predsednik pomenuo je ipak i “skori susret” Normandijske grupe, povodom Minskih sporazuma, i pozvao je Rusiju “da potvrdi spremnost” na deeskalaciju sukoba na istoku Ukrajine.

Predložio je Moskvi razmenu zarobljenih u Donbasu, “svih za sve”.

“S naše strane, mi smo spremni da pretresamo nove uslove suživota Ukrajine i Rusije”, izjavio je predsednik u iščekivanju funkcije, Volodimir Zelenski.

Zelenski je izrazio nadu da “u Rusiji više streme razgovoru nego pucanju”, ipak.

A povodom epizode s početka ovog pregleda, sa “svecima i smrtnima”, izabranik Ukrajinaca se saglasio da svet u kojem živi jeste ovozemaljski.

“Ja uistinu nisam bog, pa da mi se želje ispunjavaju. Ali, takođe, i pamtim da će doći vreme da svi služeći, račun za svoje postupke polože pošteno, baš pred njim”, citiran je.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...