Više civila u Avganistanu ubili vlada i saveznici nego Talibani!

M. L.

Tokom poslednjih deset godina u Avganistanu poginulo u borbama 75 hiljada civila
(Afganistanski seljani okupljaju se oko nekoliko tela žrtava koja su ubijena u bitci u provinciji Kunduz u Avganistanu. Američka vojna istraga opravdala je američke snage koje su počinile zloupotrebu u borbi kada je ubijeno 33 civila i još 27 ranjeno 2017. godine u avganistanskoj provinciji Kunduz, rekavši da su oni delovali u samoodbrani, izvor NPR.org - National Public Radio)

Vojnici avganistanske armije i međunarodnih snaga u ovoj zemlji ubili su, u prva tri meseca, više civila nego bojovnici Talibana i drugih ustaničkih grupacija, javlja AFP, pozivajući se na Misiju pomoći OUN ovoj zemlji.

Od početka ove godine do kraja marta u borbama u Avganistanu poginuo je 581 civil, a ranjenih je bilo 1.192. Vojnici avganistanske vlade, SAD i njenih saveznika u tom periodu su ubili 305 a ranili 303, dok su talibani i druge radikalne grupacije ubili 227, a ranili 767.

"Svaki dan u borbama u Avganistanu pogine ili bude ranjeno šokantno mnogo civila.", izjavio je ovim povodom najviši predstavnik OUN u ovoj srednjeazijskoj zemlji Tadamići Jamamoto. On je tom prilikom pozvao ustanike da prestanu da napadaju na civile i da ne koriste nagazne mine protiv njih.

U posednjih deset godina u borbama u Avganistanu poginulo je ukupno 75 hiljada civila. Amerikanci će, kako se najavljuje, predložiti Talibanima mirovni plan koji predviđa da će povući snage iz te zemlje u roku od pet godina.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...