Kim Džong Un kod Putina

Petar Popović

Severnoj Koreji potrebna Rusija, da pokaže da ona, uz Kinu, ima još jednog uticajnog i pouzdanog partnera. A interes Rusije u čemu je? Rusija razvoj zemlje usmerava sve više u pravcu Azije. Korejsko poluostrvo je značajan logistički deo Azije. Međutim, nikakav ruski ekonomski proboj nije moguć bez napretka u strateškom pitanju – regulisanja korejskog raketno-nuklearnog problema i izlaska Pjongjanga iz sankcione izolacije, piše o susretu ruski politolog Fjodor Lukjanov
(Primorye, 24.04.2019 - severnokorejski lider Kim Džong Un stiže na železničku stanicu u ruskom regionu Primorje, uoči sastanka s Putinom)

Vojni i politički vođa Severne Koreje Kim Džong Un i predsednik Rusije Vladimir Putin saglasili su se u četvrtak u Vladivostoku da je oslobađanje Korejskog poluostrva nuklearnog oružja opšte poželjan prioritet – ali da su Pjongjangu, da bi odložio atomsko oružje koje poseduje, potrebne “bezbednosne garantije”, javljeno je iz prestonice na ruskom Dalekom istoku.

Dvostrano saopštenje o prvim ikada održanim direktnim razgovorima Putina i Kim Džong Una nije objavljeno. Rečeno je da se na takvom dokumentu nije insistiralo. Međutim, domaćin susreta na vrhu, Vladimir Putin, istupio je posle tri i po sata dijaloga iza zatvorenih vrata (od čega dva puna sata nasamo!) sa izjavom koja je izrazila stanovište obe strane.

Ima osnova pretpostavci da rusko-severnokorejska saglasnost o “bezbednosnim garantijama” Severnoj Koreji postoji.

Šef Rusije nije izneo kakve “bezbednosne garantije” traži Pjongjang. Međutim, potvrdio je da je reč o procesu koji je pokrenut pozivom SAD na potpunu denuklearizaciju Korejskog poluostrva, kojem se ne protivi ni Rusija.

kim-zel-stan

Primorye, 24.04.2019 - severnokorejski lider Kim Džong Un stiže na železničku stanicu u ruskom regionu Primorje, uoči sastanka s Putinom

Da Rusi informišu Amerikance

“To je svakako opšti prioritet”, izjavio je Putin.

“Nema u tome nikakvih tajni, niti konspiracije... Predsednik Kim nas je sam zamolio da mi američku stranu informišemo o našoj opštoj poziciji”, izjavio je Putin.

Putin je rekao da je spreman da sa SAD diskutuje o onome čega se dotakao samit dvojice u Vladivostoku, prenela je svetska štampa.

Putin je rekao da su Rusija i SAD podjednako zainteresovane za denuklearizaciju Korejskog poluostrva, prenela je štampa.

Predsednik Rusije je izjavio da je važno na Korejskom poluostrvu obnoviti međunarodni zakon.Šef Kremlja i severnokorejski gost “imali su podroban razgovor o različitim aspektima tih pitanja”, navodi se od glasila.

Kim Džon Un je izjavio da je “unapređivanje i razvijanje strateških i tradicionalnih odnosa Severne Koreje i Rusije čvrsta i nepokolobiva pozicija” i njegova i njegove vlade.

kim-vladivostok-kolona-

Vladivostok, 24.04.2019 - kolona vozila sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom u Vladivostoku, uoči sastanka s Putinom 

Pohvala Moskve gostu za trud

Moskva je Pjongjangu ubeležila jedno javno “plus”. Stanje na Korejskom poluostrvu je poslednjih meseci stabilizovanio zahvaljujući Kimovim brojnim inicijativama, rekao je ruski predsednik. Nema alternative mirnom rešenju severno-korejskog nuklearnog problema.

“Predsednik Kim Džong Un je dovoljno otvoren čovek, on iskreno govori o pitanjima na dnevnom redu – bilateralnim odnosima, sankcijama, Ujedinjenim nacijama, odnosima sa Sjedinjenim Državama, i dabome, o najvažnijoj temi, denuklearizaciji Korejskog poluostrva”, izjavio je Putin.

“Ja mogu da potvrdim da je on osoba s kojom se može zanimljivo razgovarati o mnogo smislenih stvari”, polaskao je sagovorniku ruski predsednik.

putin-kim-rucak-

Vladivostok, 25.04.2019 - zdravice susret severnokorejskog lidera Kim Džong Una i ruskog predsednika Vladimira  Putina, na ručku u Vladivostoku

Posle neuspeha s Trampom

Putinova i Kimova saglasnost, o delikatnoj stvari odlaganja atomskog oružja Pjongjanga u zamenu za bezbednost Severne Koreje, manifestuje se u trenutku kada je propao pokušaj da se vođa Severne Koreje, o doslovno istom, sporazume s predsednikom Donaldom Trampom, pre dva meseca u Vijetnamu.

Jedna saglasnost ne može zameniti drugu, jer akter najvećeg pritiska na Pjongjang nije Moskva nego Vašington. Međutim, razumevanje Kim Džong Una sa Rusima, istura napred na vetrometinu Vašington. Tramp nije uspeo jer je sklon da zahteva sve u zamenu ni za šta – ne pristaje na izjavu da Severna Koreja neće biti američki napadnuta. Razume se, pod maskom zajedničke inicijative SAD i regionalnih saveznika.

Pjongjang je baš osudio američko-južnokorejske vazduhoplovne ratne vežbe, održavane upravo dok je Kim Džong Un u poseti Rusiji.

Osim što je u kontaktu s Vašingtonom, Moskva je povodom denuklearizacije poluostrva i ruskih inicijativa prema Pjongjangu, u kontaktu i s Pekingom. Kina je tradicionalni oslonac izolovane Severne Koreje još od okončanja Korejskog rata, u kojem su Sovjeti i Peking pomagali Pjongjangu.

Nezamislivo je da Severna Koreja svoja istupanja prema SAD ne proveri kroz prethodno političko sondiranje s Pekingom.

putin-kzs-posle-kima-s

Vladivostok, 25.04.2019 - konferencija za novinare  ruskog predsednika Vladimira Putina posle razgovora sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom

Sedam i po godina čekanja

Ugledni stručnjak Rusije za međunarodne odnose Fjodor Lukjanov, primetio je u autorskom osvrtu na događaj u Vladivostoku da je slepi sokak u sporazumevanju sa SAD pomogao Kim Džong Unu “da se doseti” i Moskve.

Treći po redu predstavnik vladajuće porodice u Pjongjangu tek posle sedam i po godina vladanja susreće i Vladimira Putina.

Međutim, stigao je da se za to vreme zbliži s predsednikom Kine, da počne dijalog s predsednikom Južne Koreje, “i već dva puta se sretne s Donaldom Trampom”.

“Najzad, i mi na redu”, istura već na početku svoju poentu Lukjanov. “Zašto baš sada, nije teško razumeti. Drugi samit s predsednikom SAD završen je nesrećno.” Ako je za uspeh prvog susreta bio dovoljan već fakat samog susreta, za uspeh drugog susreta “zatrebali su konkretni koraci”, “promena politike” – a u tome, dve strane su u nejednakom položaju.

Šta ako odbaci jedino što ima

“Amerikanci očekuju da se Kim Džon Un odrekne onog zbog čega oni s njim uopšte i pregovaraju – nuklearnog oružja i raketnog programa.”

Prihvatiti, i bez ičeg dobijenog za sebe, odreći se nuklearnog programa, “znači sopstvenim rukama uništiti svoj jedini adut”. I to, u svetu u kome se nema više kome verovati, kako upečatljivo poučava iskustvo Irana, Gadafija... “Onih, koji su već imali sopstvene sporazume sa Zapadom”.

Prihvatiti denuklearizaciju u zamenu za ukidanje sankcija, nejednake je vrednosti od prve.

“Pjongjang treba da učini nešto nepovratno, u zamenu za škripu nalivpera, koja se u svakom trenutku može dezavuisati i vratiti ga svakakvim oblicima pritiska.”

Severnoj Koreji je iz tih razloga potrebna Rusija, da pokaže da ona, uz Kinu, ima još jednog uticajnog i pouzdanog partnera. A interes Rusije u čemu je?

Rusija razvoj zemlje usmerava sve više u pravcu Azije. Korejsko poluostrvo je značajan logistički deo Azije. “Međutim, nikakav ruski ekonomski proboj nije moguć bez napretka u strateškom pitanju – regulisanja korejskog raketno-nuklearnog problema i izlaska Pjongjanga iz sankcione izolacije”, analizira motive susreta u Vladivostoku obavešteni Fjodor Lukjanov.

Safari železnicom

Drugim rečima, Moskva jeste motivisana za opšte korejsko mirovno rešenje.

Svetski mediji, koliko god da su se zabavili dimenzijom događaja političkom, bili su ništa manje fascinirani i egzotikom Kimovog putovanja u Rusiju na, Severnoj Koreji bliski, Daleki istok. Egzotično je bilo transportno sredstvo vođe, kojim je “doskočio u komšiluk” – oklopljeni voz, kojim je u Rusiju i Kinu putovao i Kim Džon Il, njegov otac. A mogućno je i Kim Il Sung, deda.

Možda je duže potrajalo prevaliti oko 700 kilometara pruge, ali “gvozdeni konj” je “gvozdeni konj”, ne leti nebesima da bi se nečim oborio.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...