U Libiji izbeglice služe kao "živi štit" i za najgore poslove

M.L.

Vlada u Tripoliju stalno ucenjuje EU da će u slučaju svog pada u Evropu doći 800 hiljada izbeglica
(Timovi UNHCR-a u Libiji raspodeljuju humanitarnu pomoć u logoru kod Sabrata, grada koji se nalazi 80 kilometara zapadno od glavnog grada Tripolija - foto UNHCR)

U tri veća sabirna centra u Tripoliju nalazi se oko šest hiljada izbeglica iz "Crne Afrke". Više njih požalili su se izveštačima britanskog Gardijana (The Guardian) da ih vladine milicije koriste kao "živi štit" u sukobima sa jedinicama istočno-libijskog režima generala Kalife Haftara ili kao radnu snagu za najopasnije, najteže i najprljavije poslove kao što su uklanjanje mrtvih sa ulica, transport oružja i tome slično. Čak traže od njih da prime oružje i uključe se u njihove jedinice.

Takozvana vlada narodnog jedinstva Faiza Saradža u Tripoliju više puta je dosad upozoravala Evropsku uniju da će u slučaju svogog pada u Evropu pohrliti oko 800 hiljada izbeglica koliko ih otprilike sada ukupno ima u Libiji i na njenim granicama prema jugu.

Gardijan raspolaže i fotografijama migranata u uniformama snaga vlade koja ih koristi kao taoce i "žive štitove" što, prema međnarodnom pravu, predstavlja ratni zločin.

Vlada u Tripoliju je, međutim, dužna da njima, pre svega, osigura bezbednosti, a tome treba da posluže milioni evra koje dobija iz EU za zbrinjavanje izbeglica. Umesto toga, oni su dovedeni u takav položaju koji ih prisiljava da što pre, po svaku cenu, nastave put prema Evropi.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...