“Densing” Parošenko

Petar Popović

Predsednik Ukrajine u predizbornoj neprilici. Oponent šefa države Volodimir Zelenski za tri dužine ispered u popularnosti, a ukrajinski predsednički izbori predstoje u nedelju
(foto, Ukrajinski predsednik Parošenko snima selfije sa pristalicama na Olimpijskom stadionu u Kijevu u utorak 14. aprila na predizbornom skupu)

Da su izbori za predsednika Ukrajine “danas” – 72,2 procenta građana namernih da glasaju, glasalo bi da naredni šef države bude Volodimir Zelenski. Glumac i komičar.

Izjave Zelenskog, da će Ukrajinu osloboditi korupcije vlasti doživljavaju se u biralištu ozbiljno. Mnogo ozbiljnije u odnosu na istovetne tvrdnje Pjetra Parošenka, predsednika na dužnosti a i rivala na glasanju, koje većem broju Ukrajinaca zvuče komično.

Ukrajincima je smešno kad im protiv korupcije govori korumpirani predsednik.

Izbori u Ukrajini nisu ipak “danas” nego u nedelju. “Danas”, Parošenko bi dobio glasove 25,4 odsto Ukrajinaca namernih da izađu i glasaju – ni pola fonda koji raspoloženje birača obećava Zelenskom pre samog događaja. Kakav će biti bilans u nedelju?

Niko razuman ne želi da o tome govori kao o nečem sigurnom. Međutim, šta bi trebalo da se dogodi, pa da se namere Ukrajinaca sa već izjavljenim simpatijama, tokom sledeća četiri dana promene u toj meri, da u nedelju postane mogućno da u Kijevu, na tron izvršne vlasti još jedanput kroči Parošenko?

ukr-porosenko-stadion-3

Ukrajinski predsednik Pjetro Parošenko kandidova se za novi predsednički mandat

Klizanje niz liticu

“Licem u lice” s gromadom tereta koji treba izgurati uz brdo, Parošenko, koji je iz prvog kruga izbora izašao sa odnosom simpatija jedan:dva ( 15,95% : 30,24% ) a u oči finalnog glasanja, u izgledima za pobedu spao i na skoro jedan:tri ( 24% : 61% ) – obreo se pred pitanjem kako da ipak pobedi glumca rivala?

Predsednikova izjava posle prvog poraza, da će “vlast ovaj rezultat uzeti kao ozbiljnu opomenu naroda”, pokazala se slabašnom utehom za “narod”. Kazaljka pulsa na političkoj ćudi “naroda” nije se pomakla pravcem na bolje. Naprotiv, “rupa” zjapi.

S Angelom Merkel. Za uspomenu?

Bez alternative, ideja Parošenkovog sledećeg koraka svela se na sugestiju izglednog gubitnika, da je vlast u državi nešto s čim se ne može tek tako... Tek predati je jednom glumcu. Makar da taj i igra “predsednika”, dopadljivo televizijskoj publici.

Gluma je gluma. Poslove države potrebno je znati. Na vlasti, izlazi se pred šefove stranih sila.

Minule nedelje, Parošenko se ukazao fotografisan uz Angelu Merkel. Zelenskom, gospođa kancelar Nemačke nije pružila tu mogućnost.

S Parošenkom, razgovaralo se o nesumnjivim stvarima, o težnji Ukrajine da stupi u EU i u NATO, o potrebi da se okonča rat na istoku zemlje... U tome, Parošenko je “kao kod kuće”.

ukr-porosenko-merkel-berlin

Ukrajinski predsednik Pjetro Parošenko i nemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za štampu posle razgovora 12. aprila 2019. u Berlinu

Propagandni “fišbajn”

Predsednika u nevolji, Berlin je malo “podupro”.

Malo ga je i NATO “podupro”. Uplovio je sa nekoliko lađa u Crno more. Uvežbava sa mornaricama Ukrajine i Gruzije. Naspram senke saveznika bolje se razaznaje Prošenkova pesnica, koju predsednik pokazuje Rusiji.

Međutim, koliko god da je sve to “važna poruka spoljnih faktora Ukrajini”, u svoju sobu s predizbornim duhovima Parošenko se vraća sam.

U nedelju, trebalo je da, u tom lancu Parošenkovih ukazivanja na “iskustvo” i “neiskustvo” u politici, usledi ono glavno – verbalni sudar, smišljen da branilac titule predsednika presliša izbornog oponenta pred očima i ušima cele nacije, o “ozbiljnim stvarima”, o politici. I pred svim kamerama nacionalne televizije. I još u sportskoj areni, punoj njegovih simpatizera, na fudbalskom stadionu, u Kijevu.

Ali, nije došao Zelenski.

Za govornicom s imenom Zelenskog nije bilo nikog. Oba mikrofona su bila na raspolaganju samo Parošenku. Da je imalo šta što bi moglo da ubedi Ukrajinu, da njena većina promeni mišljenje i prigrli predsednika – predsednika, u opasnosti da izgubi položaj, Parošenko je mogao. Ali, to kritično “parče” je baš zafalilo. Junak događaja “nije imao tekst”.

“Ne volim da predsedničke kampanje u Ukrajini liče na nemi film”, nastojao je sebi da ubeleži poen Parošenko. Onda je podvukao i delikatnost okvira okolnosti u kojima predstoje izbori.

“Moram da kažem, u opasnosti je sudbina Ukrajine”, aludirao je na okolnosti podvučene prisustvom brodova NATO pakta.

Opet bez rezonance živog kontakta, šupljina.

ukr-porosenko-stadion-2-s.jpg

Kijev 14. april 2019. - Izbori u Ukrajini: Parošenko debatuje na praznom podijumu dok Zelenski nije došao (BBC News)

Fijasko na stadionu

Prokletstvo stiže u društvu, nikada samo.

Uskraćen za priliku da pokaže šta zna, Parošenko se dokopao onog što mu nije dato, da bude duhovit na račun odsutnog komičara.

“Ja sam te čekao ali ti nisi došla...”, zapevao je predsednik Ukrajine. Zaglušujuće gitare. Dernjava u formi nekakvog recitala i predsednik koji pocupkuje.

Kao Jeljcin, na izborima u Rusiji ukradenim Zjuganovu, 1996.

Savetovani od birokrata, poneki političari veruju da je to prizor pred kojim “pada” omladina, pa i ukrajinska. U bloku pristalica, Parošenku nedostaje ukrajinska omladina.

“...Šoumen može postati predsednik, a predsednik koji je postao šoumen, to je tužno” – komentariso je sutradan taj koji “nije došao”, Volodimir Zelenski.

ukr-zelenski-izbori-

Ukrajinski glumac - komičar i predsednički kandidat Volodimir Zelenskii pokazuje pobednički znak posle objave rezultata prvog kruga glasanja na predsedničkim izborima u Kijevu, 31. marta 2019. godine.

Na krilima podrške koju nagoveštavaju ispitivanja biračkog mišljenja, Zelenski otvoreno ne mari za “javne debate”.

Ukrajinsko biralište je jedno od onih gde blokovi različite podrške imaju svaki svoje junake. Opredeljenja se obrazuju vremenom, kroz politički proces. Retki su birači koji glas kojim raspolažu vezuju uz ishod rasprave kandidata pred kamerama. U tom smislu, u oči važnog događaja nema neizvesnosti. Ne računajući glasine da “faktorima” van Ukrajine nije zamislivo da Pjetro Parošenko ne pobedi.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...