Erdogan uzima S400 (Vašington kipti od besa)

Petar Popović

“Oni koji nam kažu da dignemo ruke od svojih planova, ti koji nam to preporučuju, izgleda da nas ne poznaju. Ako smo ugovorili, ako smo uglavili posao, onda je ta stvar gotova”, poručio šef Turske Vašingtonu, sedeći uz Vladimira Putina, u Moskvi
(Moskva, 08.04.2019 - susret predsednika Rusije i Turske, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana u Moskvi)

NATO savezništvo SAD i Turske “praćaka se” pogođeno ruskim S400.

Vašington je pozvao predsednika Taipa Erdogana da izabere – hoće li dobiti mogućnost da kupi američki F35 ili će ostati pri nabavci projektila poručenih u Rusiji, i predsednik Turske je izabrao. Erdogan nije rekao da ne želi avione. Međutim, rekao je da neće odustati od raketa.

I, ni malo ne štedeći na soli koju sipa po američkoj rani – Erdogan je “telegrafisao” Vašingtonu iz Moskve, sedeći pored Vladimira Putina.

Erdogan i Putin pretresali su u ponedeljak najšire zamišljene rusko-turske poslove, uključujući i saradnju dve sile u zajedničkom razvoju najmodernijeg oružja.

Ton predsednika Turske pri tom odgovoru Americi bio je karakterističan.

“Oni koji nam kažu da dignemo ruke od svojih planova, ti koji nam to preporučuju, izgleda da nas ne poznaju. Ako smo ugovorili, ako smo uglavili posao, onda je ta stvar gotova. To je naše suvereno pravo, to je naša odluka”, izjavio je ovaj u ovom trenutku posebno važan gost Kremlja. “U slučaju S400, mi smo odredili svoju putnu mapu. Preduzeli smo korake...”, objasnio je (“Erdogan and Putin want to deepen their military ties”, dw.com). 

putin-erdogan-kzs-

Moskva, 08.04.2019 - konferencija za novinare predsednika Rusije i Turske, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana u Moskvi

Ultimatum Majka Pensa

Poziv Ankari “da izabere”, upućen je s nivoa potpredsednika SAD.

“Turska mora da izabere”, izjavio je prošle nedelje Majk Pens. “Da li želi da ostane jedan kritično važan partner u najuspešnijem vojnom savezu u istoriji ili želi da rizikuje sigurnost tog partnerstva, donoseći tako nepromišljene odluke koje podrivaju naš savez”, izjavio je potpredsednik SAD (“U.S. VP Pence warns Turkey against buying Russian air defenses”, reuters.com).

Izjava je data u Kongresu, o 70.godišnjici NATO, povodom obraćanja američkom Kongresu Jensa Stoltenberga, generalnog sekretara američki dirigovanog pakta.

“Mi smo jasno dali na znanje da nećemo stajati i posmatrati, dok NATO saveznici, od naših neprijatelja kupuju oružje koje preti koheziji maše alijanse”, zapretio je Trampov potpredsednik.

Majku Pensu je odmah odgovorio potpredsednik Turske, Fuat Oktaj, tviterom.

“Sjedinjene Države moraju da izaberu! Da li žele da ostanu saveznik Turske, ili da rizikuju naše prijateljstvo, udružujući snage s teroristima u podrivanju odbrane tog saveznika NATO protiv njegovih neprijatelja?”

mike_pence-potpred-

Američki potpredsednik Pens upozorio je prošle srede Tursku da ne kupuje ruske rakete

Sa dva izvora ne može

Opomena Amerike Erdoganu da ne može da pije na dva izvora ponovljena je ipak i u utorak, u pismu koje su potpisali senatori iz obe vladajuće partije, predavši ga Njujork Tajmsu – Džim Ajnhof, republikanac (Oklahoma), Džek Rid, demokrata (Rod Ajland), Džim Rišč, republikanac (Ajdaho) i Bob Menendez, demokrata (Nju Džerzi).

Do kraja godine, Turska će imati ili F35 ili S400, ali nikako i jedno i drugo, obećavaju Ankari senatori (“A U.S. Fighter Jet or a Russian Missaile System. Not Both”, nytimes.com).

Program F35 je najveći svetski program za proizvodnju borbenih aviona pete generacije, sa investicijama u hiljadama milijardi dolara i desetinama partnera, ujključujući i Tursku, pišu senatori.

Sposobnost Sjedinjenih Država i saveznika da u vazduhu održe vojnu prednost, počiva na tom programu.

avio-f35-

Američki borbeni avion F35 na ceremoniji predstavljanja 2018. godine u Fort Vortu u Teksasu

S400 specijalizovan za F35

S400 je do sada najunapređeniji sistem, proizveden u nastojanju Rusije da porazi stelt-tehnologiju. On je građen da bi obarao avione F35.

“Kupovina S400 pribavila bi neprihvatljiv rizik, zato što bi radar sistema omogućio ruskoj vojsci da zaključi kako funkcioniše F35.”

Ta opasnost navela je Pentagon da prošle nedelje suspenduje neke aktivnosti oko F35, koje su bile u vezi s Turskom.

Senatori se nadaju da će predsednik Erdogan “izabrati da odbaci S400, da nebo Turske zaštiti sistemom ‘patriot’ i spase aranžman F35”. Ukoliko Erdogan izbegne takav izbor i prihvati isporuku S400, “Turska će biti kažnjena kako nalaže zakon Sjedinjenih Država”, o dejstvu sankcijama prema američkim neprijateljima.

s-400-Triumf-

Ruski raketni sistem S400

Teška kletva i sankcije

“Sankcije će teško pogoditi ekonomiju Turske – zabrinjavanjem međunarodnog tržišta, odvraćanjem direktnih stranih investicija i obogaljivanjem turske vazduhoplovne i odbrambene industrije. Dalje, ni jedan F35 ikada neće dotaći tursko tle. I tursko učešće u F35 programu, uključujući fabrikaciju delova, popravke i servisiranje borbenih aviona, biće okončano, izbacivanjem turskih kompanija iz lanca proizvodnje i isporuke za Program.

Mi smo se obavezali da preduzmemo sve potrebne zakonske korake da obezbedimo da to bude tako”, zapretili su senatori.

Potpisnici podsećaju da će to imati “teške posledice” za Ankaru.

Turska je već investirala u F35 program 1,25 milijardu dolara, što će propasti.

Neće dobiti preko 100 F35 koje je imala nameru da kupi. Svi poslovi koje je u vezi s programom dobila - otići će drugima.

Erdoganova nada da industrija odbrane bude pokretrač turskog razvoja raspršiće se... Ukratko, uslediće ...turska propast. “Odavanje počasti Kremlju kupovinom S400 nije Turskoj u interesu. Putin nije ništa više Turskoj saveznik u odnosu na Sovjete ili careve. Njegova agresija u Gruziji, Ukrajini i Siriji, učinula je Tursku manje bezbednom. I sada, Putin pokušava da Tursku odvoji od Zapada uz pomoć S400” – bezmalo preklinju senatori, apelujući da Erdogan posluša savet SAD. 

turci-baljsoj-

Moskva, 08.04.2019 - nastup turskih umetnika u Baljšoj teatru u Moskvi na početku Godine kulture Turske u Rusiji i Rusije u Turskoj

U razvoj oružja s Rusijom?

U utorak, u Moskvi, predsednik Rusije Vladimir Putin ponudio je da Turska, kao partner, uskoči u rusku verziju razvoja sprava za rat.

Nema daljih pojedinosti osim tog šturog navoda u izveštajima novinara na licu mesta.

Šef Rusije nije šire obrazlagao, ali pomenuo je “zajednički razvoj i zajedničku proizvodnju visoko-tehnološkog oružja” (“Erdogan Says Russia Defense Deal ‘Done’ as Putin Urges More Ties”, bloomberg.com).

Ideja je, navodno, saopštena tokom razgovora o primeni sporazuma o turskoj kupovini S400, kada je Putin natuknuo da ima “još obećavajućih projekata za saradnju”.

Rusija i Turska moraju “ojačati saradnju u vojno-tehničkoj sferi”, citiran je Putin.

Putin je izjavio da se Rusija i Turska mogu latiti “zajedničkog razvoja visoko-tehnološke vojne opreme”, preneo je nemački Dojče vele.

Takvi navodi štampe malo koga mogu iznenaditi, ako se imaju na umu do sada pokazani noviteti ruske vojne industrije. Uz ostalo, i SU57 – ruska verzija ratnog aviona pete generacije. Međutim, nepoznato je da li su Putin i Erdogan već sada u razgovorima o takvoj saradnji ili je ideja o mogućnostima tek ideja.

Ruski S400 Turskoj isporučiće se do jula ove godine, za dva meseca.  

putin-erdogan-moskva-osmesi-

Moskva, 08.04.2019 - susret predsednika Rusije i Turske, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana u Moskvi

Poziv Rusima da ulažu u Turskoj

Saradnja dve strane u ekonomiji u usponu je sve vreme. Ovom prilikom, Erdogan je obećao povlastice “za ruske biznismene spremne da ulože sredstva u investicione fondove u Turskoj”.

Lideri su inače produžili konsultacije o gasovodu u izgradnji do Turske, o planiranoj izgradnji prve turske nuklearne elektrane, a i o Siriji.

Poseta u ponedeljak, treća je Erdoganova poseta Moskvi od početka godine. To je svojevrsno upečatljiv podatak.

Posmatrači događaja saopštavaju utisak da je sporazuman uticaj dve sile na unutrašnju situaciju u Siriji, koliko god bio komplikovan i praćen incidentima (svojevremeno obaranje od Turaka ruskog SU24!) ojačao uzajamno poverenje Putina i Erdogana.

Bilo je mnogo prilika i za jednog i za drugog da se iskaže i održi reč.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...