Erdogan uvredio Novozelanđane i Australijance

M. L.

Turski predsednik u svom reagovanju na masakr u džamijama na Novom Zelandu, tokom predizborne kampanje, pripretio Australijancima koji posećuju Tursku da se mogu natrag vratiti u mrtvačkim sanducima - kao i njihovi "dedovi" tj pripadnici jedinica koje su se u Galipolju borile protiv Turaka u Prvom svetskom ratu
(Istanbul, 01.04.2019- atmosfera u Istanbulu, dan posle održavanja lokalnih izbora plakat sa likom Erdogana)

Australijski predsednik Skot Morison (Scott Morrison) nije prihvatio izvinjenje za izjave turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koje mu je preneo turski ambasador u Australiji Korhan Karakoc.

Turski predsednik, koga mnogi u njegovoj zemlji zbog arogantnosti nazivaju sultanom, u sklopu kampanje za lokalne izbore potpuno je "odrešio jezik", komentarišući nedavni masakr u džamjama u ovoj zemlji. On je ove napade protumačio kao "deo napada na Tursku i islam". S tim u vezi je "protivislamske australijske posetioce Turske" upozorio da se "kući mogu vratiti kao njihovi dedovi u mrtvačkim sanducima". To je za Australijance sasvim jasna aluzija na bitku u Galipolju koja se odigrala u Prvom svetskom ratu u kojoj su živote izgubile hiljade pripadnika australijskog i novozelandskog kontingenta (ANZAC).

Morison je odbijanje primanja izvinjenja obrazložio time da Erdoganove reči "teško vređaju uspomenu na borce ANZAC-a". On je u tom kontekstu upozorio Australijance koji putuju u Tursku da budu obazrivi i najavio mogučnost da im se preporuči da ne putuju tamo. Na kraju je najavio da će se australijski ambasador u Turskoj ovim povodom uskoro sastati sa predstavnicima turske vlade i da će posle reakcije s turske strane odlučiti da li će se ovim povodom preduzeti i drugi koraci s tim da su "stolu sve diplomatske mogućnosti".

Bitku za Galipolje 1915. vodile su turske snage na jednoj i ANZAC, zajedno sa francuskim i britanskim jedinicama, na drugoj strani.  U bici, u kojoj je učestvovalo peko 300 hiljada vojnika, palo je 80 hiljada Turaka i 58 hiljada u redovima saveznika u Antanti.  

Izjava Erdogana je prethodno oštro osuđena i iz Novog Zelanda.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...