Napadi na Srbiju – povratak na unilateralnu politiku velikih sila

M.L.

Najposećeniji češki informativni portal Novinki objavljuje kako su bombardovanjem Jugoslavije pre 20 godina iznevereni naivni ideali “plišane revolucije”
(ilustracija, Bombardovanje Smedereva iz NATO aviona 1999.)

Napadi na Srbiju 1999. imali su, kako tim povodom komentariše Aleks Švamberg, urednik Novinki (Novinky), najčitanijeg među češkim internet portalima, “niz krupnih negativnih posledica. Pošto su izvedeni bez mandata OUN, oslabili su međunarodno pravo i postali presedan za dalje slične operacije bez saglasnosti SB OUN”.

“Nagoveštavali su povratak na unilateralnu, imperijalnu politilku velesila i pogoršali odnose Zapada s Rusijom koja se nije saglasila s tim napadima. Kasnje je bilo, takođe, prekršeno obećanje dato SRJ da se neće menjati njene granice, jer se Kosovo 2008. jednostrano  otcepilo iako se nije radilo o samostalnoj republici unutar federacije...“

“Bombardovanje Srbije je definitivno okončalo pozitivnu atmosferu koja je vladala posle pada “gvozdene zavese”. Definitivno su iznevereni naivni ideali “plišane revolucije” o novom svetu bez vojnih blokova. Svet se opet počeo deliti na Zapad i ostale”, zaključuje Švamberg.

Tokom proteklog vikenda o bombardovanju Srbije govorio je predsednik Češke Miloš Zeman, koji je u to vreme, pre 20 godina, bio presednik socijaldemokratske vlade. Odluka o bombardovanju Srbije u NATO donosena je samo mesec dana pre nego što je u Alijansu primljen niz bivših komunističkih zemalja – Češka, Poljska, Mađarska, Slovačka... Zeman implicitno priznaje da se s bombardovanjem nije slagao i da je suglasnost o tome odugovlačio do poslednjeg trenutka, tojest bukvalno do pet minuta do 12. On je tome dodao da se kasnije pokazalo da je to bila – greška.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...