Tramp nudi Britaniji, posle bregzita, "veliki trgovinski sporazum"

M. L.

Već pripremaju pregovori da se ograniče carine i necarinske barijere za američku industrijsku i poljoprivrednu robu
(ilustracija, Donald Tramp, američki predsednik i Tereza Mej, britanska premijerka na samitu G7 u Kanadi, juna prošle godine)

Američki predsednik Donald Tramp napisao je u petak na svom tviteru da hoće sa Britanijom, posle izlaska iz EU, da postigne "veliki trgovinski sporazum".

Predstavnici američke trgovine se, kako napominje Rojters ovim povodom, već pripremaju na pregovore s Britancima i nastojaće da se ograniče carine i necarinske barijere za američku industrijsku i poljoprivrednu robu.

"Moja adminstracija se raduje pregovorima o širokom trgovinskom sporazumu sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Tamo je neograničeni potencijal", napisao je prethodno Tramp, još u vreme kada se britanski parlament pripremao da glasa o odlaganju bregzita.

Kako piše AFP, Tramp je kao protivnik multilateralnih sporazuma već nekoliko puta govorio o prednostima istupanja Britanije iz EU. Takođe, i britanske pristalice bregzita uzdaju se u sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD koja bi, prema njima, trebalo da se zaključi odmah po izlasku iz EU.

Prilikom svoje poste Britaniji američki predsednik je izjavio da bi, kad bi bio na mestu britanske premijerke Tereze Mej, pregovarao sa EU sasvim drugačije. Mej je kasnije otkrila da joj je on peporučio da tuži EU sudu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...