Trampovo “reketiranje” saveznika

Petar Popović

“Mogu samo da zamislim evropske vlade koje bi rekle ‘Ok, hoćete da vam platimo? Hajde da prvo izračunamo koliko košta to što ja američke vojnike i mornare držim u svojoj zemlji”, ilustrovao je mogućne komplikacije Ben Hodžis, bivši glavnokomandujući američkih snaga u Evropi, ostane li šef SAD pri ideji da saveznicima u NATO naplaćuje “zaštitu”
(Brisel - General Ben Hodžis, u svojstvu predsedavajućeg za strateške studije, Centra za analizu evropskih politika, govori u NATO-u u Briselu (NATO Engages: The Brussels Summit Dialogue), 12. juli 2018.)

“Mislio sam, vi se šalite; to, jednostavno, ne može biti ozbiljno poltičko razmatranje!”, izjavio je general Ben Hodžis, bivši glavno-komandujući američkih snaga u Evropi, govoreći nemačkom novinaru Teriju Šulcu o ideji predsednika Donalda Trampa da SAD zatraže da saveznici u NATO Americi plate za obećanu zaštitu (“Donald Trump wants allies to pay much more for hosted US troops”, DW. com).

Afera nije nova. Pitanje naplate od članica NATO za zaštitu koju im pružaju SAD, izronilo je u ravan javne rasprave još u oči nedavne Minhenske konferencije o bezbednosti, minulog februara  (“NATO za one koji plaćaju. Only!”, Balkanmagazin).

U Evropi, na Trampovu ideju skrenuo je pažnju analitičar Evropskog saveta za spoljne odnose Džeremi Šapiro, člankom o “Americi plaćeniku” (“America the Mercenary: Trump’s plan to bill NATO”, ecfr.eu).

tramp-melanija-crkva-

Washington, 17.03.2019 - predsednik SAD Donald tramp sa suprugom napušta, posle službe, crkvu u Vašingtonu: Donald Trump, Melania Trump

Politička jeres Zapada

Tekst je pokrenuo celi žamor živahnih reakcija. Ideja o plaćanju za “zaštitnu uslugu” smesta je isturila u prvi plan dve poente.

Prva je vulgarno degradirajuća, s obzirom na smisao onog što se u engleskom jeziku dočarava izrazom “protekšn mani”. Svima je jasno ko, u kakvom društvenom miljeu, i na koji način ubire nadoknadu “za zaštitu”.

Ali, ni druga poruka nije bila utešna. Jer “plaćanje” je isturilo u prvi plan najveću političku jeres Zapada – pomisao na mogućnost da je ovom predsedniku SAD, a to znači i debelom tamponu političkih slojeva koje u Americi reprezentuje Donald Tramp, možda već dosta NATO pakta.

Nije potrebno olako to odbaciti. Zar se nije mislilo da je politički homogena EU drugi točak evro-atlantske zajednice – da bi se danas, opet, jasno uočilo da takva zajednica Vašingtonu ne odgovara više?

Danas, već i slep vidi da SAD u centru Evrope grade paralelnu, jednu direktno američki vođenu zajednicu država oko Poljske, koju okreću protiv one “nemačko-francuske” u Briselu. Pre toga, ozibljno su pomogle engleskom nacionalisti Najdželu Faražu u propagandi ideje da Evropu Brisela napusti Velika Britanija.

Evropa, koliko god da to, u savezničkom ćutanju samo cedi kroz zube, ne želi američke nuklearne rakete okrenute prema Rusiji sa kontinenta – Poljska ih hoće i, na svojoj teritoriji, nudi im gostoprimstvo.

Troškovi plus...

Malo je, prema tome, osnova za sumnju u tačnost navoda da se Donald Tramp “više puta” izrekao pred saradnicima da on smatra da “Sjedinjene Države treba da istupe iz NATO”, kako je janauara meseca obelodanio Njujork tajms (“Trump Discussed Pulling U.S. From NATO, Aides Say Amid New Concerns Over Russia”, nytimes. com).

To su osnovne naznake okolnosti, u kojima se general Hodžis obreo “zaprepašćen”, čuvši “govorkanja” da “Trampova administracija može početi da ispostavlja račun zemljama u kojima su instalacije i snage SAD”.

Račun bi se formirao “na osnovu pune cene stacioniranja” trupa SAD “plus 50 odsto” na sve to.

Hodžis je najpre pomislio da je to što je procurilo u javnost “prenaglašeno”. Ali, “za nevolju, na osnovu svega što sam video tokom poslednjih nekoliko godina, mislim da tu ima šta da se razmatra”, izjavio je američki general.

Južna Koreja upravo se složila “da poveća sumu koju plaća Vašingtonu za stacioniranje trupa SAD, sa 830 miliona na 924 miliona US dolara, pod intenzivnim pritiskom predsednika SAD, i strahuje da bi on povukao izvestan broj od 28.500 vojnika bez većih korejskih izdataka”, rekao je.    

Hodžis posle povlačenja iz vojske živi u Nemačkoj i angažovan je u jednom institutu za vojno-strateške studije, s centralama u Vašingtonu i – Varšavi.

Ben_Hodges_gen-

Ben Hodžis, general-pukovnik (Lieutenant General Frederick Benjamin "Ben" Hodges III), komandovao je američkom vojskom u Evropi 2014 – 2017

Evropa nije Koreja

Američki general smatra da, kada je reč o vojnim intresima SAD, nije oportuno upoređivati Koreju i Evropu. Hodžis zapaža da je “situacija u Evropi drugačija, uprkos Trampovom verovanju, kako se čini, da su trupe SAD stacionirane na kontinentu zbog njegove teritorijalne odbrane”.

“Armija, mornarica i vazdušne snage SAD jesu u Nemačkoj, ili u Italiji, ili u Grčkoj, u UK, da doprinesu opštoj kolektivnoj bezbednosti. Ali one su, takođe, i napred isturene snage, što Sjedinjenim Državama omogućuje pristup i mogućnosti koje nemate iz baza Fort Brag ili Fort Hud, ili iz baza mornarice i vazdušnih snaga nazad u SAD. Za nas je to prednost. To nam pomaže da radimo to što treba radimo u Africi i na Bliskom istoku, kao i u Evropi”, objasnio je američki general.

Ima zemalja “u kojima američko vojno prisustvo nije baš dobrodošlo sa stanovišta javnosti”. U Japanu, “pridodati još i finansijske izdatke, još više bi povećalo energiju pokreta za izbacivanje naših trupa”.

“Ja sam čovek armije, ali vazdušna baza Ramstajn (u Nemačkoj) veoma je važna. Incirlik, vazduhoplovna baza, u Turskoj, veoma je važna. Luke u Španiji, i Italiji, i Grčkoj, veoma su važne Sjedinjenim Državama.”

Da Nemačka na vojsku ne potroši čak jedan evro, “to ne menja činjenicu da je Sjedinjenim Državama potreban pristup koji imamo u Evropi, da bi smo sebe bili u stanju da obezbeđujemo, kao i ostale saveznike”.

“Mogu samo da zamislim evropske vlade koje bi rekle ‘Ok, hoćete da vam platimo? Hajde da prvo izračunamo koliko košta to što ja američke vojnike i mornare držim u svojoj zemlji”, ilustrovao je Ben Hodžis komplikacije koje bi mogle nastati, ostane li šef SAD pri ideji da saveznicima u NATO naplaćuje “zaštitu”.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...