Tramp ukida Obamin zakon o dronovima

M. L.

Više se neće znati koliko je civila ubijeno u vojnim napadima bespilotnih letilica na vojne i terorističke ciljeve. Tokom Trampove vladavine se, mnogo više nego u vreme Obame, koriste dronovi za napade na vojne i terorističke ciljeve
(foto, Predsednik Donald Tramp dodiruje bespilotnu letelicu (dron) tokom obilaska pogranični snaga SAD u aerodromskom hangaru vazdušne baze marinaca Juma, Arizona, 22. avgusta 2017.)

Američki predsednik Donald Tramp najavio je, kako izveštava BiBiSi (BBC), da će ukinuti zakon koji nalaže da se objavljuju informacije o broju civila ubijenih u napadima dronovima na vojne ili terorističke ciljeve. Ovaj propis je donet 2016, još u vreme Baraka Obame, prethodnika Trampa na čelu SAD. Njime su obavezane obaveštajne službe da objavljuju broj civilnih žrtava u napadima dronova. Time je Obama pri kraju svog mandata izašao u susret aktivistima-borcima za ljudska prava koji su zahtevali više kontrole i transparentnosti u radu obaveštajnih službi.

Centralna obaveštajna agenciia (CIA) je, prema slovu ovog zakona, svake godine morala da objavljuje izveštaje sa brojevima civilnih žrtava ovih akcija. Tokom osmogodišnje vladavine Obame, CIA je izvela više od 1.800 ciljanih napada dronovima, na primer, u Avganistanu, Pakistanu i Somaliji. Za samo dve godine vladavine Trampa američki dronovi su izveli čak preko 2.200 ovakvih akcija!

tramp_dronovi

Trump namerava da proširi ovkašćenja CIA-e na udare dronovima

Prema Trampu, ovaj zakon je dosad umesto da poboljša transparentnost rada obaveštajnih službi - njih samo ometao. Na ukidanje ovog zakona odmah su reagovali aktivisti organizacija za odbranu ljudskih prava, prema kojima će ubuduće ovakve smrtonosne akcije biti preduzimane bez ikakve kontrole.

"Trampovo ukidanje ove obaveze je ne samo nepotrebno nego i opasno. To je korak nazad u pogledu transparentnosti i odgovornosti za smrtonosne napade i žrtve koje za sobom ostavljaju ovakvi napadi", izjavila je ovim povodom agenciji AFP Rita Semion iz organizacije HRF (Hjuman Rajts First-Human Rights First).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...