Posle odluke britanskog parlamenta da odbaci plan vlade o Bregzitu: EU u zamci neizvesnosti

Nataša Jokić, Strazbur

Izlazak Velike Britanije iz EU bez dogovora, značio bi izlazak za dve nedelje u haosu, bez priprema, umesto postupnog napuštanja kroz proces koji bi trajao 4 godine. Poslanica iz britanske povincije Severna Irska predložila referendum o otcepljenju iz Velike Britanije
(Strazbur, 13.03.2019 - sednica Evropskog parlamenta u Strazburu: Michel Barnier)

Britanski poslanici odbacili su ugovor o izlasku iz Evropske unije koji im je po drugi put predložila premijerka Tereza Mej i sada svi ponavljaju isto pitanje: šta dalje ?

Produžetak pregovora o načinu izlaska iz Evropske Unije o kome će poslanici u britanskom parlamentu opet raspravljati večeras?

„Čemu bi služio taj produžetak“, rekao je danas Mišel Barnie, šef pregovaračkog tima Unije, obraćajući se poslanicima Evropskog parlamenta na plenarnom zasedanju u Strazburu.

Barnie je dodao da su on i predsednik Komisije Junker, prilikom poslednjeg sastanaka u Strazburu u ponedeljak uveče, pružili Britaniji dodatne garancije o privremenom karakteru onoga što se naziva „back stop“  - što znači privremeno otvorena granica između Repubike Irske (članica EU) i britanske pokrajine Severna Irska.

Po dogovoru, postignutom između EU i britanske vlade, koji je britanski parlament odbacio, predviđa se da će granica između Republike Irske i Severne Irske ostati otvorena sve do 31. decembra 2020. Sve do tog datuma Severna Irska, iako pripada Velikoj Britaniji, ostala bi vezana za evropske norme (sanitarne, pravne i poreske).

engl-mej-parlam

London, 12.03.2019 - britanska premijerka Tereza Mej govorio o Bregzitu u parlamentu

Razlog ovog privremenog održavanja otvorene granice (back-stop) navodno je želja da se zbog geografskog rasporeda izbegne uspostavljanje kontrole ljudi i robe između EU i Republike Irske.

Tako bi, prema predlogu koji je britanski parlament odbacio, posle izlaska Velike Britanije iz EU, carinska kontrola robe postala obavezna ali tek na unutrašnjoj britanskoj granici - između britanske provincije Severne Irske i ostatka britanske teritoprije.

Obraćajući se evropskim poslanicima, glavni evropski pregovarač Mišel Barnie citirao je predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera koji je već sinoć izjavio da „nema govora da se daju dodatne garancije“ jer su garancije Terezi Mej već date i britanski poslanici su ipak zatim odbacili predlog dogovora o načinu izlaska iz EU.

Barnie je rekao da „opasnost“ od izlaska Velike Britanije bez dogovora nikada nije bila „veća i strašnija“.

„Ono što imam da kažem to je da smo mirni i spremni“, poručio je on.

Izlazak Velike Britanije iz EU bez dogovora, značio bi izlazak za dve nedelje u haosu, bez priprema, umesto postupnog napuštanja kroz proces koji bi trajao 4 godine – kako je to predviđao tekst odbačenog dogovora postignutog između britanske vlade i EU.

Iako deluje da je EU složna u odbacivanju zahteva za produžetak pregovora, izgleda da je spremna da pozitivno odgovori da se datum izlaska „bez dogovora“ odloži „ukoliko bude ubedljivo formulisan“, izjavila je Mina Andrejeva, portparol Evropske komisije.

Treća mogućnost je organizovanje „novog referenduma“ u Velikoj Britaniji.

U slučaju odlaganja izlaska ili ponavljanja referenduma Velika Britanija će, međutim, morati da učestvuje u predstojećim evropskim izborima za poslanike Evropskog parlamenta. Niko ne zna za sada kako rešiti ovo pitanje eventualnog britanskog učešća uprkos rezultatu referenduma o napuštanju Unije.

U poslaničkoj debati nakon jutrošnjeg obraćanja Mišela Barniea u Evropskom parlamentu u Strazburu uglavnom su ponavljani pozivi Velikoj Britaniji da „konačno kaže šta hoće“.

Nemački poslanik Manfred Veber, kandidat najaveće poslaničke grupe desnog centra Narodne partije Evrope za budućeg predsednika Evropske komisije, upozorio je da neodlučnost britanskog parlamenta može da donese negativne posledice u kontekstu predstojećih evropskih izbora.

ep-farazz

Strazbur, 13.03.2019 - sednica Evropskog parlamenta u Strazburu: Nigel Farage

Britanski poslanik u Evropskom parlamentu Najdžel Faraž, lider onih koji su se zalagali za izlazak iz EU, poručio je, obraćajući se glavnom evropskom pregovaraču Mišelu Barnieu: „Rekao sam vam da će vaš dogovor biti odbačen – tražili ste previše. Mi moramo da izađemo iz 29. marta iz EU“.

On je ocenio da „klasa političara nije više usklađena sa narodom“. „Želimo da napustimo Uniju, da vi prestanete da upravljate nama“, rekao je Faraž.

Povodom posledica sve verovatnijeg izlaska Velike Britanije bez dogovora on je poručio: „Moguće je da će na ovom putu doći do malog haosa. Ali svako će se u tome ponašati kao smatra da treba“.

Rasprava u Evropskom parlamentu pokazala je da se iza problema Bregzita krije mnoštvo drugih problema. Između ostalog, sve je očeglidnija mogućnost vraćanja problema „irskog separatizma“.  

Mišel Barnie je rekao da je jedna od vrlina njegovog dogovora, postignutog sa Terezom Mej, u tome što sprečava povratak nasilja i „irskog pitanja“.

Nije, međutim, nimalo izvesno da je to tačno. Niko ne može da garantuje da irsko pitanje ne bi ponovo bilo otvoreno posle 31. decembra 2020. za kada je u tekstu odbačenog dogovora predviđeno zatvaranje granice između Republike Irske i britanske provincije Severne Irske.

Svakako nije slučajno što je Dajan Dods, britanska poslanica iz Unionističke partije iz Severne Irske u poslaničkoj raspravi u Strazburu pozvala Evropski parlament da podrži referendum o izlasku severne Irske iz Velike Britanije. Njen glavni argument je bio da Irci žele da napuste „ludi voz“.

Već viđeno na Balkanu.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...