Američki vojnici biće pet puta skuplji za njihove domaćine

M.L.

Prema novom planu Trampa, Nemačka, Japan i Koreja treba da plate kompletan boravak američkih vojnika na njihovoj teritoriji i još povrh pola od toga
(ilustracija, Usluge američkih vojnika moraće da se plaćaju mnogo više)

Američki predsednik Donald Tramp priprema plan prema kome bi saveznici SAD plaćali pet puta više nego dosad troškove boravaka američkih vojnika na svojoj teritoriji. Kako piše Vašington Post, ta namera je "prenerazila Nemačku, Japan i Južnu Koreju gde je razmešteno mnogo hiljada američkih vojnika".

tramp-vojnici-irak

Donald Tramp sa vojnicima tokom posete američkoj vazdušnoj bazi Al Asad u Iraku 27. decembra 2018.

Prema novom aranžmanu, saveznici treba da plate kompletan račun za boravak pripadnika američkih oružanih snaga i još povrh toga 50 posto te sume. Plan, koji je Tramp nazvao "pravilo cena plus 50 posto", američki saveznici, kako piše ovaj list, smatraju ucenjivačkim. No, o njemu zasad Tramp govori u privatnim, užim krugovima.

Portparol Nacionalnog saveta bezbednosti Garet Markis (Garret Marquis) odbio je da komentariše ovu informacije ali je dodao da "SAD nastoje da se postignu dogovor koji bi bio najpovoljniji za američki narod".

Predsednik se, inače, dosta često žali da se američki saveznici preterano oslanjaju na SAD u zaštiti svoje bezbednosti. Plan o povećanju pokrivanja troškova za američke vojnike u inostranstvu zasad, prema Vašngton Postu, još nije formalni predlog i više je signal da saveznici moraju preuzeti na sebe veći deo materijalnih troškova za njih.

Prvi saveznik koji je bio konfrontiran sa ovim Trampovim planom, bila je u februaru Jušna Koreja, u kojoj SAD drže 28,5 hiljada vojnika. Ova država se saglasila sa povećanjem svog udela u troškovima za 8,2 posto tj na 925 miliona dolara godišnje. To čini oko polovine troškova z njih.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...