Pariski Mond optužuje: Američki milijarderi pokušavaju da destabiluzuju Evropu

Nataša Jokić, Strazbur

Ultrakonzervativni američki bogataši, povezani Donaldom Trampom, masovno investiraju u kampanju ocrnjivanja EU, u finasiranje krajnje desnice širom Evrope, uključujući i medijsku podršku "patriotskoj Hrvatskoj"
(ilustracija, naslovna strana francuskog dnevnika Mond)

"Kako američki milijarderi pokušavaju da destabilizuju Evropu" - naslov je istraživanja koje je juče objavio pariski dnevnik Mond (Le Monde). List prenosi da američki bogataši, povezani sa krajnjom desnicom i Donaldom Trampom, masovno investiraju u kampanju ocrnjivanja EU.

Mond navodi da milijarderi kao Robert Merser (Mercer) i Robert Šilman (Shillman) plaćaju autore dezinoformacija o Briselu, islamizmu i imigraciji.

"Oni podržavaju preduzeća kao Rebel medija i Haris medija koja emituju konspiracionističke teze preko brojnih sajtova", tvrdi Mond.

mond-ilustracija-

Ilustracija lista Mond: Quentin Hugon

Kampanje lažnih vesti

List podseća da su ovi sajtovi bili aktivni u vreme kampanje za predsedničke izbore u Francuskoj 2017. godine. Tada su plasirali vest o navodnom računu kandidata Emanuela Makrona u nekom od poreskih rajeva. Mond zaključuje da su sada ponovo ojačali, koristeći krizu "žutih prsluka".

Mond tvrdi da "mala grupa" milijardera, koji u SAD finansiraju desno krilo Republikanske partije, stoji iza finansiranja kampanja objavljivanja lažnih vesti, ne samo u Francuskoj već i drugim državama EU.

"Za razliku od Internet Researć Agency - ruske organizacije za propagandu preko interneta - ovi bogati poslovni ljudi nemaju brojne ekipe, niti armiju lažnih naloga na društvenim mrežama Twitter i Facebook. Novac koji poseduju omogućava im da finansiraju male grupe aktivista i preduzeća, specijalizovana za političku komunikaciju. Aktivnost ovih preduzeća se zatim uvišestručava na internetu tako što se kupuje oglasni prostor na društvenim mrežama za emitovanje poruka", piše Mond.

mercer-robert

Robert Merser

Merserova mreža

List navodi da se "u srcu ovog sistema nalazi pre svega Robert Merser, čovek koji upravlja moćnim investicionim fondovima Renesans teknolodži (Renaišance Tećnologies) i filijalom Rebeka (Rebekah). Upravo su oni finansirali Brejtbart njuz (Breitbart News), konspiracionistički sajt ´alternativne desnice´ -  pokreta krajnje desnice u SAD, koji je imao ključnu ulogu u predsedničkoj izbornoj kampanji Donalda Trampa".

Glavni urednik ovog sajta bio je niko drugi do Stiv Benon (Steve Bannon), bivši savetnik predsednika Trampa.

Istraživanje Monda pokazalo je da je Merser bio široke ruke i van granica SAD. Fondovi Merser finansirali su takođe institut Gejtston (Gatestone), jednu nevladinu organizaciju orjentisanu ka Evropi koja objavljuje članke na brojnim jezicima među kojima i na francuskom.

Pariski dnevnik navodi da je istim novcem finansiran i kanadski medij Rebel (The Rebel), koji se bavi dešavanjima u Evropi. Jedan od zaposlenih u ovom kanadskom mediju, Džek Posobiek (Jack Posobiec) bio je 2017. godine uključen u kampanju curenja vesti o tadašnjem predsedničkom kandidatu Makronu ("Macronleaks") kada su objavljeni mejlovi njegovih saradnika.

Izdavač sajta Rebel je Rebel Media grup, koji je svoju mrežu proširio na više zemalja.

"U Francusku je, nedavno, sajt poslao svog dopisnika iz Londona Džeka Bakbija (Jack Buckby) i jednu od svojih saradnica Martinu Markotu kako bi snimili senzacionalističke priloge o demonstracijama žutih prsluka", izveštava Mond i dodaje: "Martina Markota je američka i hrvatska državljanka a za Rebel medija radi i druge projekte u Evropi kao što su video projekti posvećeni ´kulturnom otporu´ u Poljskoj ili oni o navodnim ´lažima medija o patriotskoj Hrvatskoj´.“

Mond navodi da je linija ovog sajta i njegovih filijala bliska Brjetbart njuzu (Breitbart News) čiji sadržaji govore o imigraciji, američkoj, kanadskoj, evropskoj levici.

"Sajt opisuje Evropu koja je na ivici raspada, pre svega zbog imigracije i učetsvovao je u kampanji za Bregzit (izlazak Velike Britanije iz EU)", piše pariski dnevnik.

Kada su novinari Monda pozvali Ezru Levanta, osnivača Rebel medija, on ih je pitao da li odgovore treba da prosledi "agentu koji je za vas zadužen u ruskoj ambasadi" - aluzija na to da je sovjetski KGB instrumentalizovao Mond u vreme hladnog rata.

tramp2-mercer-party-

Donald Trump stiže na zabavu u kući Roberta Mersera 3. decembra 2016, manje od mesec dana pošto je pobedio na predsedničkim izborima (Reuters)

Šilmanovi projekti

Mond navodi da Rebel medija dobija značajnu finansijsku podršku od milijardera Roberta Šilmana koji finansira brojne anti-islamske projekte, između ostalih preko fondacije Horovic (Horowitz). Organizacija protiv govora mržnje SPLA izvestila je da je ovde reč o objavljivanju "mržnje i dezinformacija".

Šilman je finansirao više grupa i aktivista krajnje desnice u Evropi. U Holandiji već godinama pomaže šefa krajnje desnice Gerta Vildersa (Geert Wilders) koji prima pomoć od fondacije Horovic. Na isti način snimaju se propagandni filmovi, video prilozi, finansiraju sajtovi u Holandiji.

Mond podseća na prošlogodišnje otkriće londonskog Tajmsa (The Times) da su četiri istaknuta člana britanske krajnje desnice, na čelu sa Tomijem Robinsonom (Tommy Robinson), imala Šilmanovu stipendiju, kao i da ih je zapošljavao Rebel media i plaćao novcem jednog američkog milijardera. Robinson je osnivač grupe Engleska liga za odbranu (English Defense League) i blizak je Najdželu Faražu (Nigel Farage). Kada je Robinson uhapšen, mediji koje Šilman finansira su ga branili a američki konzervativci platili su troškove sudskog procesa, kao što su to 2009. godine učinili i za holandskog lidera krajnje desnice Vildersa.

Deo ove krajnje desničarske mreže učestvovavo je na društvenim mrežama sa propagandnim spotovima i pre-montiranim video prilozima u vreme kampanje uoči referenduma za legalizaciju prekida trudnoće u Irskoj, zalažući se naravno za ostanak zabrane na snazi.

silman-robert-s.jpg

Robert Šliman

Mešanje u evropske izbore

Mond otkriva, takođe, da je kompanija za numeričku komunikaciju Haris medija (Harris Media), kompanija iz Teksasa, radila medijsku podršku u predizbornim kampanjama za dve ozbiljne krajnje desne stranke u Evropi - Nacionalni front u Francuskoj i Alternativa za Nemačku (AfD).

Zanimljivo je videti sadržaj kampanja krajnje desnice u obradi ove kompanije iz Teksasa. Poruke tipične za potpuno raslabljenu levicu i socijaliste koje se odnose na bezbednosti majki, dece i nadokande za nezaposlene radnike. Mond prenosi da profesionalci iz kompanije Haris medija sve rade po principima reklame. Na društvenim mrežama gledaju, recimo, ko je "lajkovao" koju marku ovog ili onog proizvoda bilo kozmetičkog, bilo odevnog... Na osnovu više tako ukrštenih podataka detektuju svoju ciljnu grupu koju zatim bombarduju odgovarajućom propagandom. 

Dnevnik Mond najavio je ovaj tekst na prvoj strani, ne slučajno u kontekstu kampanje za predstojeće evropske izbore krajem maja. Javnost u Francuskoj do sada je bila navikla da se govori o mešanju Rusije u izborne kampanje.

Predsednik Makron je pre nekoliko dana u svom obraćanju evropskim građanima iz svih 28 država članica, predložio da se na nivou EU zabrani da strane sile finansiraju političke stranke u Evropi.

Jučerašnji tekst objavljen u Mondu potvrđuje da ovo nije bila aluzija samo na Rusiju već i na SAD. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...