Italija u projektu "Put svile"

M. L.

To je prva zemlja iz grupe G-7 u ovom kineskom projektu. Odmah usledile kritike iz SAD
(Kineski predsednik Si Đinping i italijanski, Serđo Matarela u Pekingu februara 2017.)

Italija se sprema da do kraja ovog meseca potpiše preliminarni ugovor o uključivanju u kinesku inicijativu, poznati "Put svile", piše Fajnešnel tajms (FT - The Financial Times"). To će biti prva zemlja iz grupacije G-7 koja će učestvovati u ovom kineskom projektu koji višestrukim vezama spaja Kinu s velikim delom Azije, Evrope i Afrike.

Pregovori između dve zemlje o tome nisu još okončani ali je, ipak, moguće da se to postigne do kraja ovog meseca kada će Italiju posetiti kineski predsednik Si Đinping.

Projektom koji je poznat, takođe, i kao inicativa Pojas i put, Kina nastoji da unapredi trgovinu i investiranje s većinom zemalja Azije i mnogim zemljama Evrope i Afrike, međusobnim povezivanjem preko železnica, luka i puteva. Inspiracija je čuveni Put svile koji je vodio iz istočne Azije preko Srednje Azije do Mediterana. Osim podrške trgovini i investicijama, cilj Pekinga jeste, takođe, razmena i saradnja u tehnologiji, kulturi i obrazovanju.

Na korak iz Rima odmah je reegovano iz američke Bele kuće, prema kojoj to "Italiji ekonomski sigurno neće pomoći ali će znatno naškoditi njenom međunarodnom imidžu".

"Inicijativu Pojas i put smatramo inicijativom Kine i za Kinu", saopštio je, u poznatom američkom arogantnom diplomatskom stilu, portparol Nacionalnog bezbednosnog saveta (NSC) Garet Markis (Garrett Marquis).

Si Đinping treba da stigne u Rim 22. marta. To je njegova prva poseta Italiji u funkciji predsednika.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...