Očajnički otpor džihadista u selu Baghuz - odlaganje kraja

M.L.

Ni taj kraj neće biti definitivan: džihadisti će se ubrzo pojaviti drugde pod drugim imenom
(foto, Muškarci za koje se sumnja da su islamski borci, pored pripadnika sirijskih demokratskih snaga, dok čekaju da pretres nakon što su napustili posljednju borbenu IS grupu, u Baghuzu, Sirija, 27. februara 2019. godine)

Bojovnici Islamske države, koji poslednji daju otpor u selu Baghuz u dolini Eufrata na sirijsko-iračkoj granici, ne žele izgleda da uđu u istoriju  kao oni koji su odustali od poslednje bitke, izveštava AP o ovoj borbi koja se vodi već tri meseca.

Džihadisti drže samo još nekoliko ulica i nekoliko desetina kuća ali odbijaju da polože oružje i puste civile na slobodu. Njihov poraz je neminovan jer su sa svih strana opkoljeni pripadnicima Sirijskih demokratskih snaga koje čine, uglavnom, kurdski borci koje podržavaju SAD. Ovi, međutim, kao da ni sada ne veruju u definitivni kraj IS tj Islamske države – radujemo se pobedi, kažu, ali ti teroristi će se pojaviti opet negde drugde, možda samo pod drugim imenom.

sirija-baghuz-mapa-

Informacije od pre dve sedmice da je na dohvat ruke konačna pobeda nad IS nisu se potvrdile. Džihadisti pružaju u beznadežnoj situaciji očajnički otpor, kao što su to već činili mnogo puta dosad – u Faludži, Mosulu, Rakči i drugim gradovima u Iraku i Siriji. U petak su automobilom punim eksploziva izvršili samoubilački napad na bazu Sirijskih demokratskih snaga i ubili preko 20 ljudi.

Američki predsednik Donald Tramp spremao se još sredinom prošlog meseca da proglasi vojnu pobedu nad IS - četiri i po godine pošto su američki avioni počeli, još za vreme vladavine Baraka Obame, da bombarduju položaje džihadista u Iraku, najavljujući brzi kraj IS.

Prema kurdskim oficirima, otpor daje još samo nekoliko stotina džihadista, maksimalno njih hiljadu. Oko 150 njih je proteklog vikenda položilo oružje i u konvoju sa članovima porodica prešlo u Irak, saglasni da se predaju u ruke iračke vojske. Većinom se radilo o iračkim građanima.

Novinari informativnog portala Kurdistan 24 razgovarali su sa nekoliko boraca IS koje su Kurdi zarobili u bici za Baghuz. Među njima je, na primer, i jedan borac iz Srbije.

"Došao sam ovde da podržim islam i da ga širim u svetu", izjavio je on, kako prenosi AP.

Slabije informisanim čitaocima sa Zapada kao da se želi sugerisati utisak da je Srbija, koja im je od ranije poznata po "antizpadnim negativcima" - muslimanska zemlja. Gde baš među hiljadu poslednjih džihadista nađoše jednog, verovatno iz Novog Pazara?

Među ljudima koji su u Baghuzu pali u ruke kurdskih boraca, su i jezidska deca koja je  IS zarobio zajedno s njihovim porodicama još 2014. i 2015. Džihadisti su tada zarobili i hiljade jezidskih žena koje su hteli da pretvore u svoje borce. Posle četiri godine, prema serveru Kurdistan 24, ova deca već su zaboravila kurdski jezik, govore samo arapski.

Izveštač AP razgovarao je sa civilima kojima je pošlo za rukom da pobegnu iz Baghuza.

"Mnoge cele porodice su izginule u bombardovanju iz vazduha. Moja deca su umrla od gladi", izjavila je izvesna Aja Ibrahim.

Druga majka kaže da nikakvu hranu nije ni videla već nekoliko dana. Treća žena kaže da ne veruje u kraj IS jer svuda oko sebe vidi samo ljude koji je podržavaju.

Tokom ofanziva 2014. i 2015. džihadisti su zauzeli ogromnu teritoriju od skoro pola Sirije i trećinu Iraka. Od 2017. počeli su da gube iz svojih ruku gradove jedan za drugim. Ključna je u tome bila pobeda nad džihadistima u Mosulu, najvećem gradu koji su zauzeli. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...