Tramp izdao nalog za formiranje svemirskih oružanih snaga

M.L.

To je, uz mornaricu, mornaričku pešadiju, kopnene jedinice, avijaciju i pograničnu stražu, šesti rod američkih vojnih snaga. Odmah stiglo reagovanje Rusije
(Predsednik Donald Tramp potpisuje Direktivu o prostornoj politici-4 u Beloj kući 19. februara 2019. godine kojom nalaže Pentagonu da uspostavi „svemirske snage“. Ovaj plan, međutim, još ima veliku prepreku da bi bio ostvaren: Kongres mora da odobri stvaranje bilo koje nove vojne grane)

Američki predsednik Donald Tramp izdao je  nalog za stvaranje novog roda američke armije, koji će biti usmeren na svemir. Potpisao je, kako javlja AP,  političku direktivu koja definiše pravnu osnovu za stvaranje samostalnih svemirskih snaga  koje će, uz mornaricu, mornaričku pešadiju, kopnene jedinice, avijaciju i pograničnu stražu, biti šesti rod američke vojske.

Tramp još od lanjskog proleća, govori o tome kako treba stvoriti svemirske snage, ravnopravne s drugim rodovima armije.

"Kada se radi o odbrani SAD, nedovoljna je samo puka američka prisutnost u svemiru. Potrebna nam je američka dominacija u svemiru", izjavio je on lane ovim povodom.

SAD, koje su poslednjih godina, između ostalog iz finansijskih razloga, ograničile izdvajanja za svemirski program, ne smeju, prema Trampu, dozvoliti da ih "prestignu Kina, Rusija i druge zemlje". Bivši ministar odbrane Džim Matis (Jim Mattis) je imao najpre ograde zbog visokih troškova za svemirske snage ali je, ipak, potom pristao na to.

Potpredsednik Majk Pens (Mike Pence) lane je tokom leta najavio da će SAD do 2020. stvoriti organizacionu strukturu svoje kosmičke vojske kako bi osigurale prevagu u kosmosu. Ranije je, prema Pensu, kosmos bio miran i nekonfliktan ali je sada "prepunjen i nerijateljski",

Izgradnju svemirskih snaga treba da odobri Kongres, navodno već se tamo traži podrška. Pens je pozvao kongresmene da u narednih pet godine odobre za izgradnju ovih snaga osam milijardi dolara.

Predsednik Rusije Vladmir Putin reagovao je vema brzo i naložio vlastima u Moskvi i državnoj svemirskoj korporaciji "Roskosmos" da izgrade nacionalni svemirski centar.

Da li ovo znači pokretanje neslavne trke iz prošlosti u naoružavanju u kosmosu?

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...