Blumberg za kampanju protiv Trampa spremio najmanje pola milijarde

M. L.

Ovaj milijarder, bivši gradonačelnik Njujorka, hoće po svaku cenu da Trampa, koji je 2016. uložio u svoju izbornu kampanju 325 miliona dolara, izbaci iz Bele kuće
(foto, Majkl Blumberg)

Američki medijski magnat, filantrop i milijarder Majkl Blumberg (Michael Bloomberg) već sada priprema veliku propagandnu ofanzivu protiv Donalda Trampa. On, kako javlja portal Politiko (Politico), hoće da iduće godine po svaku cenu izbaci Trampa iz Bele kuće. U kampanju namerava da investira najmanje pola milijarde dolara, bilo u svoju kandidaturu, ili kao podršku nekom drugom demokratskom kandidatu.

Blumberg, koji ima veliko političko iskustvo i kao bivši gradonačelnik Njujorka  (2002-2013), već je sastavio za predstojeće predsedničke izbore svoj politički tim, koji se od novembra prošle godine redovno sastaje svake nedelje. Bitna tema ovih sastanaka jeste da li da se Blumberg kandiduje sam ili da podrži nekog drugog (plan A i plan B).

Ukoliko bi se opredelio za prvu varijantu, Blumberg bi se kandidovao za Demokratsku stranku, nikako kao nezavisan kandidat, o čemu je ranije razmišljao. Odluku o tome on će, kako najavljuje Politiko, doneti u roku od tri sedmice. U tome, prema njegovim rečima, odluka o tome neće zavisiti od eventualne kandidature bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) u čijem slučaju se može očekivati da bi imao sličnu izbornu bazu kao Blumberg i da bi jedno drugom mogli oduzimati glasove iz te baze.

Plan B počiva na korišćenju informacija, na primer, brižljivo pripremanih i dokumenatovanih profila elektorata i informacija o najvažnijim izbornim temama, i na plaćanju osoblja na terenu. Time bi Blumberg podržao drugog kandidata Demokratske stranke koji bi imao šanse da Trampa obori.

Značaj ovog plana Blumberga potkrepljuje činjenica da on namerava da u predsedničku kampanju uloži minimalno pola milijarde dolara. To za njega nije nikakav problem (sa imovinom od preko 56 milijardi dolara, on je na osmom mestu najnovije lestvice najbogatijih ljudi na svetu). Tramp je, inače, u svojoj zbornoj kampanji 2016. potrošio 375 miliona dolara.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...