NATO za one koji plaćaju, “only”

Petar Popović

Predsednik Tramp se nije okanuo ideje da su članice pakta dužne da Americi plate zaštitu. Spreman je da se pojavi s papirima o dugovanju. Oživljena ideja da se SAD okrenu od stare Evrope licem novoj, centralnoj. Dok premijer Orban misli da Mađarska treba da bude spremna da se brani od “napada s bilo koje strane”
(Brussels, 14.02.2019 - drugi dan NATO samita u Briselu: Patrick Shanahan,Jens Stoltenberg, Gavin Williamson)

Uz poštu iz SAD, zemljama članicama NATO, poštar bi uskoro mogao da počne da dostavlja i račune Vašingtona – za pruženu a neisplaćenu američku vojnu zaštitu, nagoveštava Džeremi Šapiro, analitičar Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR).

Reč je, dabome, o već afirmisanoj ideji predsednika SAD Donalda Trampa da Amerika nije bogomdana da svakome odreda, o svom, američkom trošku garantuje bezbednost, već da treba da brani onog ko Vašingtonu plati zaštitu.

Trampova ideja je da, uz koješta drugo, ostane u hronikama i kao NATO reformista. Povodom toga je već bilo nelagode među “razmaženim” evropskim saveznicima.

Pogotovo kada je Tramp, osim što je pomenuo pare, pronašao Crnu Goru, da baš uz primer balkanskog entuzijaste u odnosu na NATO, objasni besmislenost pravila “svi za jednog”, famoznog člana 5. 

“Znate, Crna Gora je mala zemlja vrlo jakog naroda... Oni su vrlo agresivan narod. Mogu postati agresivni, i čestitam, eto vas u svetskom ratu III. Ali tako je to postavljeno. Ne zaboravite, ja sam ovde tek od pre jedva godinu i po”, obratio se jula prošle godine gledalištu američke televizije Foks, bezmalo izvinjavajući se (“Crna Gora, Tramp i svetski rat III”, Balkanmagazin).

Nije se šalio

Već tada je, jula 2018, prigovorio da odnosi u zapadnom vojnom savezu “nisu ni fer ni prihvatljivi” za Ameriku.

“Sjedinjene Države troše na NATO mnogo više nego bilo koja druga zemlja”.

Ako je jula bilo “tek godinu i po”, sada ima dobre dve, od kako je u Beloj kući predsednik kritičar “prevaziđenog” NATO, i učestale su vesti o tome da on stvarno ima nameru da s reformama pakta krene dalje. I uz saglasnost sa izrekom o muzici i parama…

Tramp razmišlja “u relacijama dolara i centi”.

“Ako je vašingtonsko rekla-kazala tačno, on razrađuje plan da NATO članovima koji malo troše (na odbranu) ispostavi račun za produženu američku zaštitu”, piše Šapiro (“America the Mercenary: Trump’s plan to bill NATO”, ecfr.eu).

Bude li se Trampovo obistinilo, “buduće Minhenske konferencije o bezbednosti više će ličiti na trgovinski sajam, nego na slavlje zapadnog jedinstva”, stoji u članku.

minhen-konf-bezbed-

Munich, 14.02.2019 - konferencija o bezbednosti u Minhenu

Čak bi se i povukao da može

Međutim, “noviji izveštaji sugerišu da Tramp nije zadovoljan napretkom i da i dalje želi da se povuče iz NATO”.

“I u Vašingtonu ima znakova da se u vezi sa savezom nešto događa”, kaže autor.

Nekoliko zvaničnika, u državnim i odbrambenim departmanima, odgovonih za odbranu, podnelo su ostavke. Poslednji koji je to učinio, Ves Mičel, pomoćnik državnog sekretara za Evropu, otišao je iznenada, pominjući ono klasično “da želi više vremena s familijom”.

U Vašingtonu, neki pakosnici se pitaju – ima li ta ostavka veze s planom da se “Evropljanima podnese račun za dekade američke zašite”.

Iznenada, iskrsao je u Vašingtonu Jens Stoltenberg, da oda priznanje Trampu što je “stimulisao više od 100 milijardi dolara dodatnih odbrambenih izdvajanja saveznika”. “Međutim, nije sreo predsednika.”

nato-stolten-

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, u Briselu 14.02. 2019. na konferenciji za štampu

Prva na tapetu Nemačka

“U međuvremenu, Majk Pompeo je izjavio za Foks njuz, da će SAD pomoći samo NATO članovima koji doprinose svoj ‘pravičan udeo”, naveo je autor E.C.F.R.

“Pompeov komentar upućuje da Trampova administracija i dalje veruje da SAD plaćaju previše.” Trampova kritika NATO afirmiše pitanje “zbog čega bi SAD trebalo bilo šta da troše da bi branile bogate zemlje Evrope”.

“Po zakonu, Tramp ne može sam da izvuče SAD iz NATO. Ali on je u prošlosti nagovestio da je zahtevanje plaćana skoro isto tako dobro.”

“Nemačka’, tvitovao je Tramp marta 2017, ‘duguje...ogromnu sumu novca NATO&Sjedinjenim Državama, mora više da plati za moćnu, i vrlo skupu odbranu koja se isporučuje Nemačkoj!”, navodi autor E.C.F.R.

“Kada je nemački kancelar Angela Merkel posetila tog meseca Belu kuću, on joj je navodno pokazao invois na 300 milijardi dolara zaostalih plaćanja Sjedinjenim Državama (plus interes).”

Nemci su odbacili ideju kao preteranu. SAD su porekle incident, ali to ni u kom slučaju nije nestalo.

Pokopaj NATO, brani centralnu Evropu

“Svejedno, pojave li se zahtevi za plaćanjem, efekat će biti seizmički. SAD će zastupati da NATO nije savez građen na političkoj solidarnosti nego pre mehanizam za unajmljivanje američkih plaćenika. Ako se svede samo na pare, razni saveznici u Evropi mogu se upitati mogu li bolji posao da sklope s Rusijom ili Kinom”.

Slučajno ili ne, jedno razmišljanje o istoj temi, o NATO paktu, pojavilo se u isto vreme i na stranicama američkog Nešenel intresta, iz pera Kristijana Vitona, višeg savetnika Stejt dipartmenta Bušove i Trampove administracije.

“Pokopaj NATO i brani Novu Evropu”, izjašnjava se Viton već u naslovu teksta u magazinu (“Dump NATO and Defend New Europe”, nationalinterest.org).

Nova Evropa je izraz autora pronađen za centralnu Evropu.

Poljaci su oni pravi

Kristijan Viton podseća kako je državni sekretar Majk Pompeo upravo “vrlo toplo dočekan” u Mađarskoj i drugim zemljama bivše komunističke centralne Evrope, u stanju – sasvim “kontrastnom u odnosu na opadajuće i anti-američke sile stare Evrope” i “njihovo glavno vozilo za slobodni utovar: NATO”.

I taj autor pominje kako se Stoltenberg pojavio u Vašingtonu razmahujući papirom o 100 milijardi dolara većeg doprinosa Evropljana za NATO. Ali Stoltenberg nije doneo dokaze da su Evropljani stvar sa izdržavanjem NATO uzeli ozbiljno, primećuje autor.

Nemačka, iako je najveća ekonomija, ima budžet odbrane manji od 50 milijardi dolara. Britanija, malo bolje, ali... Francuska, treća po veličini ekonomija, objavila je porast od 2,1 milijarde, međutim u kom je unutrašnjem stanju, čak ni to nije sigurno...

polj-konf-bliski-istopk-

Varšava, 14.02.2019 - grupna fotografija učesnika dvodnevne konferencije posvećene miru i bezbednosti na Bliskom Istoku, koja se održava u Varšavi u zajedničkoj organizaciji Poljske i SAD: Jacek Czaputowicz, Mike Pence, Mateusz Morawiecki, Benjamin Netanyahu, Mike Pompeo

Zar ateiste i globaliste...

“Još više, veći deo zemalja stare Evrope izabrao je ateizam, globalizam, multikulturalizam i postepeno opadanje. Šta mi zapravo branimo?”, pita se Viton.

“Prihvatimo mi Poljsku”, savetuje autor – “s njenom ponudom da gradi Fort Tramp, da pozicionira masivne snage u taj ključni stub Zapada, blizu našim drugim evropskim bazama, i sarađuje sa Baltičkim zemljama, da osiguraju da mogu odvratiti svaki budući pokušaj hibridnog rata Moskve, primenjen uspešno u Gruziji i Ukrajini. To bi bila bolja odbrana, nego osiguravati neiskrene švercere u NATO i staru Evropu, od kojih nas većina prezire”, savetuje savetnik američke administracije. 

polj-pens-ausvic-

Osvjećim, 15.02.2019 - državni sekretar SAD Majk Pompeo sa suprugom u poseti Aušvicu

Bomba na Mađare u Ukrajini

Najzad, i dalje o NATO paktu – međutim, ni savetnik ni novinar, već predsednik vlade, premijer Mađarske Viktor Orban. Orban se založio da Mađarska svoje oružane snage jača “višeslojno”, da su u stanju da odgovore na napad “iz bilo kog pravca”.

“Ja pripadam onima koji NATO smatraju važnim, ali ne mislim da vojna bezbednost Mađarske može počivati samo na NATO”, izjavio je Viktor Orban. I to, pošto je sreo Pompea i razgovarao o kupovini američkih raketa.

Premijer je “naglasio da Mađarska treba da ima najbolje mogućne ekonomske odnose sa Moskvom”, prenosi Politiko (“Orban: Hungarian military should be able to defend country ‘from any direction”, politico.eu).

Međutim, i “kritikovao je zapadne partnere jer nisu javno komentarisali napade na mađarske ciljeve u Ukrajini”. Premijer je to potegao i u razgovoru sa državnim sekretarom SAD, ispovedio je Orban.

“...Da nije prirodno, da na nekoliko kilometara od istočne granice NATO u Mađarskom centru eksplodira bomba, a da niko ne kaže ni jednu jedinu reč. Ni Amerika. A ako u međuvremenu u Jemenu nešto pukne, to je vest”, citiran je premijer Mađarske.

Elem, baš na dan početka još jedne Minhenske konferencije o bezbednosti vrlo zanimljiva debata o drevnom NATO.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...