Panika u državnom vrhu Francuske: "Ruska afera" razornija od "žutih prsluka"?

Nataša Jokić, Strazbur

U vreme kada je bio zaposlen u Jelisejskoj palati i bio zaklet na čuvanje državne tajne, Makronov telohranitelj Aleksandar Benala, sklapao ugovore sa ruskim oligarsima Mahmudovim i Ahmedovim i zaradio više od dva miliona evra
(ilustracija, Emanuel Makron i Aleksandar Benala na vikendu 17.juna 2017.)

"Afera Benala", po imenu bivšeg savetnika za bezbednost predsednika Makrona i pomoćnika njegovog šefa kabineta, sada je postala "ruska afera". Francuski državni vrh je u panici.

Pozivajući se na dokumenta koja poseduje, francuski portal "Mediapart" danas je objavio da je Aleksandar Benala u vreme kada je bio zaposlen u Jelisejskoj palati i bio zaklet na čuvanje državne tajne, rukovodio sklapanjem ugovora sa ruskim oligarhom Iskanderom Mahmudovim, navodno "bliskim predsedniku Putinu i kriminalnim krugovima".  

Portal "Mediapart" otkriva da je, nakon što je dobio otkaz u Jelisejskoj palati, Benala prošlog decembra sklopio ugovor sa još jednim ruskim oligarhom - Farkhadom Akhmedovim.

Ukupna vrednost ovih ugovora iznosi oko 2,2 miliona evra, a jedan deo sume Benali je uplaćen na njegov račun u Maroku - navodi "Mediapart".

benala-haguenauer

Benala sa Žan-Luj Hagenauerom, predstavnikom Mahmudova u Francuskoj (izvor: Mediapart)

Snimci i fotografije

Podsetimo, prošle nedelje "Mediapart" je objavio zvučne snimke razgovora između Aleksandra Benale i njegovog prijatelja Vensana Kraza, vođenog krajem jula kada je Benala dobio otkaz u Jelisejskoj palati.

Snimak otkriva da je Benala sklopio ugovor sa ruskim oligarhom Iskanderom Mahmudovim, vredan više od 300 hiljada evra i posredovao da oligarh dobije boravišnu vizu.  Posao je išao preko firme za obezbeđenje "Mars" Benalinog prijatelja Vensana Kraza, zaposlenog takođe u Jelisejskoj palati i obezbeđenju Makronove stranke "Republika u hodu".

Iz razgovora koji datiraju od jula prošle godine, čije je snimke  objavio "Mediapart", čuje se da se Benala i Kraz brinu kako će firmu "Mars" da prebace na tuđe ime, kako da sakriju tragove u telefonima i da sačuvaju unosni biznis pošto su protiv obojice pokrenute pravosudna i administrativna istraga (u Senatu i Parlamentu).

Odmah posle objavljivanja snimaka razgovora Benale i Kraza na portalu "Mediapart" prošle nedelje, dnevni list "Liberasion" otkrio je da su poslovi sa ruskim oligarhom Iskanderom Mahmudovim, posle otpuštanja Benale iz Jelisejske palate, preneti na novu firmu. Među posrednicima se pojavljuje izvesni Šokri Vakrim (34), podoficir i pripadnik vazduhoplovne jedinice za specijalne akcije.

Eksplozivni "detalj" otkrića "Liberasiona" predstavlja podatak da je Šokri Vakrim nevenčani muž nikog drugog do Mari Elodi Poatu, policijskog oficira u rangu pukovnika i šefice obezbeđenja predsednika vlade Eduara Filipa.

Elodi Poatu je prošlog četvrtka podnela ostavku, potvrdivši u pismu predsedniku vlade da je Benala dolazio kod nje u stan i u vreme kada je već bio otpušten iz Jelisejske palate. Navela je da je Benala "prijatelj njenog prijatelja" odnosno nevenčanog muža Šokri Vakrima.

Tako je "afera Benala", ušavši u rusku fazu, pored predsedničke Jelisejske palate prošle nedelje zapljusnula i sedište francuske vlade u palati Matinjon. 

"Mediapart" je uz sve ovo objavio i fotografije Benale, kako igra stoni fudbal sa Žan-Luj Haguenauerom predstavnikom Mahmudovova u Francuskoj.

Tu je i fotograija Benale koji u parku jednog zamka u centralnoj Francuskoj, u vlasništvu biznismena Vensana Miklea, vežba gađanje iz pištolja u društvu Šokri Vakrima.

Na kraju: fotografija Šokri Vakrima sa kontroverznim "biznismenom" Sirijcem Mohamedom Izat Khatabom. To je čovek kod koga je boravio Benala kada je prošlog leta otpušten iz Jelisejske palate. Izat Khatab tvrdi da nikada nije bio osuđivan, kako se priča, ali se ispostavilo da je imao problema sa zakonom u Švajcarskoj i u Francuskoj zbog laganja, podmićivanja, nevraćenih dugova i slično.

Novinari su pronašli da je ovaj kontroverzni Sirijac na svom nalogu na mreži Instagram postavio veliki broj fotografija sa političarima, među kojima su i premijer Eduar Filip i predsednik Makron. Sve ove fotografije su naknadno povučene.

U septembru Izat Khatab se pojavljuje sa Benalom na proslavi dana državnosti u ambasadi Saudijske Arabije, zemlje sa kojom Francuska ima basnoslovne ugovore o prodaji oružja svih vrsta i svih vojnih rodova kao i ugovore o obuci vojske. Francuska nikada nije osudila saudijski državni vrh ni zbog užasnih zločina nad civilnim stanovništvom u Jemenu, ni zbog ubistva novinara Kašogija.

"Mediapart" prenosi da su Vakrim i Benala poslednjih meseci dolazili često kod Izat Kathaba  - ne zna se zašto.

benala-khatab-

Benala i Sirijac Kathab, septembra 2018.

Makron detinjast, Benala preti

"Žuti prsluci" i njihovi protesti deluju skoro bezazleno u odnosu na političku provaliju u koju bi mogla da se uruši administracija predsednika Makrona posle svih ovih otkrića. Jasno je da je reč o državnoj aferi čije razmere još niko ne može ni da sagleda.

Ova, po svoj prilici korupcionaška ali možda i špijunska afera, bila bi manje ponižavajuća za francusku državu da predsednik Makron nije tako detinjasto i na način nedostojan predsedničke funkcije - sve do nedavno branio Aleksandra Benalu.

Makron je optuživao novinare da ne rade svoj posao već organizuju hajke u vreme kada je u julu prošle godine francuski "Mond" objavio snimke na kojima se vide Vensan Kraz i Benala sa policijskom trakom na rukavu (iako nije policajac) kako sadistički premlaćuju jednog mladića i devojku na trgu Kontreskarp u Parizu, a na drugom mestu hapse jednog mladića udarajući ga. 

Parlamentarna i senatska komisija odmah su u julu 2018.  otvarile administrativnu istragu, a sud je ubrzo odlučio da otvori  pravosudnu istragu.

Na to je predsednik Makron, na opšte iznenađenje, uzviknuo obraćajući se svojim partijskim pristalicama na jednom "polu-zatvorenom" skupu: "Ja sam odgovoran, neka dođu po mene!".

"Mediapart" sada otkriva da je Benala je pregovarao sklapanje ugovora sa ruskim oligarhom Farkhadom Akhmedovim, samo nekoliko dana pošto je predsednik Makron u intervjuu za Radio Evropa 1 tražio razumevanje javnosti za Benaline postupke i isticao njegove zasluge.

Pred komisijom Senata u julu prošle godine pod zakletvom su svedočili visoki funkcioneri Jelisejske palate, ministar unutrašnjih poslova... Benala je izričito tvrdio da u vreme kada je bio u Jelisejskoj palati nije imao nikakve ugovore, niti učestvovao bilo u kakvim pregovorima koji bi se ticali privatnih poslova.

Jedno je već tada bilo jasno - iz nekog razloga Jelisejska palata štitila je Benalu. Tadašnji ministar unutrašnjeih poslova toliko je bio uplašen da je brže bolje napustio svoju funkciju pod izgovorom da želi da se vrati na položaj gradonačelnika Liona.

Pošto je krajem jula dobio otkaz u Jelisejskoj palati, Benala je zadržao tri diplomatska pasoša koje mu, navodno, niko nije tražio da vrati. Putovao je zatim po svetu kao poslovni savetnik, viđao se sa posrednicima u trgovini oružjem.

Prema materijalu do kojeg je došao "Mediapart", sve do novembra prošle godine predsednik Makron slao je Benali privatne poruke hrabreći ga, diveći mu se i dajući mu komplimente ("ti si jači od njih - zato sam te i držao uz sebe"). Čak mu je postavljao i pitanja o tome šta misli o "žutim prslucima".

Kada je u novembru dnevnik "Mond" objavio da je Benala bio u Čadu samo par dana pre dolaska predsednika Makrona i postavio pitanje njegovog diplomatskog pasoša, Jelisejska palata je prvi put kritikovala bivšeg predsednikovog telohranitelja, ali je on uzvratio u pretećem tonu. "Ako ovako nastave", rekao je Benala "reći ću sve što znam".

Prizivanje "ruske afere"

Niko još ne može da dođe k sebi - sada posle najnovijih otkrića o "ruskim poslovima" u koje je bio uključen savetnik predsednika iz Jelisejske palate (Benala), nevenčani muž šefice obezbeđenja predsednika vlade (Vakrim), zaposleni u Jelisejskoj palati zadužen za obezbeđenje predsednikove stranke (Kraz). Šta sve ovo znači?

Samo ako su hteli, Rusi su dakle, imali takoreći "na tanjiru"  intimne podatke o francuskom predsedniku i francuskom premijeru?

Francuski istražni organi za finansijski kriminal već su otvorili istragu. Uprkos tome, prema navodima novinara "Mediaparta", Aleksandar Benala i njegov prijatelj Vensan Kraz prošle subote, bez ikakvih prepreka, napustili su Francusku. "Mediapart" objavio je fotografije Benale u klubu "Lotus" u Marakešu, snimljene pre par dana.

benalla-marakes-lotus-

Aleksandar Benala proveo veče u klubu Lotus, u Marakešu, u petak, 8. februara 2019. (izvor: Mediapart)

Makron je poslednje dve godine takoreći prizivao "rusku aferu". Optuživao je ruske medije i televizijsku stanicu na francuskom "Raša tudej" da proizvodi lažne vesti protiv njega.

Učinio je to u prisustvu predsednika Putina na zajedničkoj konferenciji za novinare u Versaju u maju 2017. godine prilikom obeležavanja tri veka od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve države.

Makronov gest je bio ravan diplomatskom skandalu. Putin je odćutao.

Makron je zatim optuživao Ruse da podržavaju njegove političke protivnike kao što je krajnje desni Nacionalni front, ali i da su umešani u socijalnu pobunu "žutih prsluka". Nikada, međutim, niko nije podneo tužbu u kojoj bi se videlo o čemu je precizno reč.

"Mediapart", iznoseći najnovija saznanja danas, ukazuje da predsednička palata i ministarstvo unutrašnjih poslova "drže glavu u pesku" i ne progovaraju još od polovine decembra kada su objavljena prva otkrića o "ruskim ugovorima" ljudi iz Jelisejske palate.

Umesto toga, navodi "Mediapart", javni tužilac Remi Heic otvorio je istragu zbog toga što je redakcija "narušila privatnost" Benale i Kraza, objavljujući snimke njihovog razgovora. Tužilac se pokazao vrlo prilježan iako se niko nije žalio u vezi s "narušavanjem privatnosti". Sa policijom je došao prošle nedelje u redakciju da izvrši pretres čime je doveo u opasnost izvore "Mediaparta" - smatraju novinari ovog portala. Redakcija je sprečila prvi pokušaj pretresa. Novinari tvrde da je reč o kršenju slobode informisanja.

"Pre nego što je tužilac došao, mi smo najavili istražnim sudijama koji vode aferu Benala, da ćemo im dostaviti materijal kojim raspolažemo", rekao je glavni urednik portala Edvi Plenel, dodajući da ima puno poverenje u istražne sudije.

Što se tiče tužioca Republike, Remi Heica - u njega malo ko ima poverenja jer tužioce imenuje vlada i zapravo predsednik. "Mediapart" otvoreno optužuje tužioca da želi po svaku cenu da otkrije novinarske izvore.

Posle najnovijeg otkrića "Mediaparta", stigla je vest iz Jelisejske palate da je ostavku podneo Ismael Emelien, specijalni savetnik predsednika Makrona. O Ismaelu Benala govori u jednom od snimljenih razgovora sa Vensanom Krazom prošlog leta. Navodi da ga Emelien podržava i šalje mu poruke - kao što to čini "gazda" - predsednik Makron i njegova supruga Brižit. 

Kada se svemu ovome dodaju socijalni protesti, širenje nasilja i radikalizacija na svim stranama, postavlja se pitanje kako će Makron uspeti da dođe do kraja svog predsedničkog mandata koji se završava (tek) 2022. godine. O njegovim ambicoznim evropskim planovima i reformama - da ne govorimo - sve je prekrila gusta magla neizvesnosti.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...