Pompeova turneja - znak ponovnog angažovanja SAD u dugo zapostavljanom regionu

BM

Američki državni sekretar Majk Pompeo započinje danas posetu Centralnoj Evropi, tokom koje će, prema rečima američkih zvaničnika, pokašati da se suprotstavi rastućem kineskom i ruskom uticaju u ovom delu sveta. Pompeo će tokom boravka u Mađarskoj izneti i zabrinutost zbog njenih energetskih veza s Moskvom i podstaći je da ne podrži izgradnju gasovoda „Turski tok“, koji je deo planova Kremlja da zaobiđe Ukrajinu.
(Foto: Jim Lo Scalzo / EPA)

Posećujući ove nedelje Mađarsku, Slovačku i Poljsku, američki državni sekretar Majk Pompeo želi da nadoknadi nedostatak angažmana Sjedinjenih Država, koji je otvorio vrata većem kineskom i ruskom uticaju u Centralnoj Evropi, piše Rojters pozivajući se na izjave službenika u američkoj administraciji.

Turneju koja uključuje i učešće na konferenciji o Bliskom istoku, gde će Vašington, kako se nada, oformiti koaliciju protiv Irana, Pompeo započinje danas u Budimpešti, mađarskoj prestonici koja je poslednji put ugostila američkog državnog sekretara prilikom posete Hilari Klinton 2011. godine.

U utorak Pompeo odlazi u Bratislavu, u Slovačkoj, i to će biti prva poseta toj zemlji na ovako visokom nivou u poslednjih 20 godina.

„Ova poseta je zakasnela i potrebna“, rekao je jedan visoki američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman. „Naša poruka je da moramo tamo da se pojavimo ili ćemo izgubiti“. dodao je. „Naši napori na diplomatskom planu usmereni su na borbu za pozitivan uticaj i davanje naznake saveznicima u regionu o podršci i zainteresovanosti SAD, kako bi oni imali alternativu za Kinu i Rusiju“, objasnio je ovaj zvaničnik.

Vašington je zabrinut zbog rastućeg kineskog prisustva u Mađarskoj i Poljskoj, naročito zbog ekspanzije kompanije Huavej Tehnolodžiz, najvećeg svetskog proizvođača telekomunikacionih uređaja.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici sa Zapada veruju da Huavej oprema može da bude upotrebljena za špijunažu i vide širenje te kompanije u Centralnoj Evropi kao način da stekne uporište na tržištu Evropske unije.

Huavej poriče umešanost u obaveštajnu aktivnost za potrebe bilo koje vlade.

Pompeo će tokom boravka u Mađarskoj izneti i zabrinutost zbog njenih energetskih veza s Moskvom i podstaći je da ne podrži izgradnju gasovoda „Turski tok“, koji je deo planova Kremlja da zaobiđe Ukrajinu, glavnu tranzitnu rutu za ruski gas na putu za Evropu.

Mađarska, inače, najviše svog gasa dobija iz Rusije, a njen glavni domaći izvor električne energije je nuklearka Paks, u čije je proširenje ruski Rosatom uključen s 12,5 milijardi evra (14 milijardi američkih dolara). Mađarska je, takođe, jedna od onih EU država koje imaju najviše koristi od kineskih ulaganja.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je ovog meseca da bi SAD mogle da pomognu njegovoj zemlji u energetskom osamostaljivanju od Rusije, ohrabrujući Ekson mobil da nastavi s dugo odlaganim planovima o razvoju gasnog polja u Crnom moru.

Rojters navodi i da američki zvaničnici kažu da su SAD ostvarile napredak u sklapanju bilateralnih sporazuma o odbrani s Mađarskom i Slovačkom, koja želi da kupi borbene avione F-16.

Prilika koje se ne propušta

Danijel Frid, bivši američki ambasador u Poljskoj, izjavio je da je angažovanje SAD u ovom regionu opalo posle proširenja EU i NATO u Centralnoj Evropi, ali i zato što se pažnja Vašingtona pomerila ka Aziji i sukobu na Bliskom istoku.

„Mnogi Amerikanci su mislili da je naš posao u ovom regionu završen, a ipak nije bilo tako“, rekao je Frid, koji sada radi u Atlantskom savetu u Vašingtonu. „Postojao je osećaj u prošloj administraciji da su Istočna i Centralna Evropa završen prostor“, dodao je.

Pompeova poseta Poljskoj biće najvećim delom fokusirana na konferenciju SAD o „budućnosti mira i sigurnosti na Bliskom istoku“. Reč je o dvodnevnom događaju koji počinje 13. februara.

Wašington se nada da će na toj konferenciji pribaviti podršku za povećanje pritiska na Iran da obustavi ono što Amerikanci zovu njegovim malignim ponašanjem na Bliskom istoku i okonča svoj nuklearni i raketni program.

Predsednik Donald Tramp se prošle godine povukao iz sporazuma o ograničavanju iranskog nuklearnog programa, sklopljenog 2015., ali je Evropska unija rešena da ga se drži.

Ne zna se kakve delegacije će evropske prestonice poslati da učestvuju na pomenutoj konferenciji, događaju koji je iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif nazvao „očajnim antiiranskim cirkusom“.

„Mi smatramo da će onaj ko ne učestvuje propustiti priliku“, kazao je za Rojters jedan od neimenovanih američkih zvaničnika.

Savetnik Bele kuće Džared Kušner, Trampov zet, govoriće na ovom skupu o američkom planu za uspostavljanje mira između Izraelaca i Palestinaca, ali verovatno neće iznositi nikakve detalje.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...