Zahlađenje odnosa na osovini Pariz-Berlin?

M. L.

Makron otkazao zajedničko učešće s Merkelovom na konferenciji o bezbednosti u Minhenu sledeće nedelje, a pre toga Francuska podržala promenu energetskih pravila EU koja može ugroziti gradnju gasovoda Severni tok 2
(foto Emanuel Makron, predsednik Francuske i Angela Merkel, kancelarka Nemačke, u doba bliske saradnje jula 2017. u Parizu isped Jelisejske palate)

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), kako piše nemački list Zidojče cajtung (Suddeutsche Zeitung), neočekivano je otkazao zajedničko istupanje s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel na minhenskoj konferenciji o bezbednosti naredne sedmice. Prema listu, to ukazuje na "rastuće udaljavanje između Pariza i Berlina".

Zajedničko istupanje Makrona i Merkel trebalo je da bude centralni događaj na ovoj konferenciji koja će se održati od 15. do 17. februara. Njih dvoje je trebalo da, u vreme pripremanog izlaska Britanije iz Unije, demonstriraju jedinstvo svoje dve vodeće zemlje i cele Unije oko toga. Upravo zato se odluka Makrona da ne dođe u Minhen uzima kao jasan signal.

"Iznenađujuće odustajanje od zajedničkog istupanja pojačava utisak da se nemačko-francuski odnosi hlade", piše ovaj list.

Iz Jelisejske palate ovaj korak Makrona je obrazložen time da se on mora sada usredsrediti na unutrašnje-političku situciju i razgovore s francuskim političarima u vezi s protestima tzv žutih prsluka. Odustajanje od Minhena tako, navodno, uopšte ne zavisi od različitih stavova Pariza i Berlina u vezi sa gradnjom gasovoda Severni tok 2 po dnu Baltičkog mora, od Rusije do Nemačke.

A upravo je na tom projektu, koji kritikuje dosta zemalja Unije, prema ovom listu sasvim vidljivo zahlađenje nemačko-francuskih odnosa. Naime, Francuska je pred ključno glasanje zemalja EU, neočekivano saopštila da podržava promenu energetskih pravila Unije koja bi mogla da iskomplikuje realizaciju ovog projekta. Dosad je u tom pogledu Berlin računao na podršku Pariza.

Među dalje sporne tačke u poslednje vreme spadaju i predlozi Makrona za široke reforme Unije čiji znatan deo se ne podržava u Berlinu. Time se samo nagomilavaju međusobna neslaganja i to baš u vreme kada su ove dve zemlje, nedavno, potpisale novi ugovor  međusobnom prijateljstvu. Zato je možda i potreban ovaj tajmaut.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...