London zaokupljen evakuacijom kraljice

Petar Popović

S bregzitom, Engleska je u opasnosti da ugrozi mir u Severnoj Irskoj i dovede u pitanje dalji ostanak u Britaniji Škotske, ali koliko god debatuje o izlazu iz EU - London nikako da ga pronađe
(Tereza Mej engleska premijerka u Belfastu u utorak)

Engleska je mnogo tuđih kuća zapalila, ali teško je prisetiti se prilike u kojoj se, kao danas, povodom eventualno neuspelog bregzita, u toj meri zabrinula zbog mogućnog požara pod krovom Britanije – da čak razmišlja da, u slučaju nereda, skloni kraljicu (“Plan to evacuate queen if Brexit goes bad”, politico.eu, “Queen Elizabeth to be evacuated in case of Brexit riots”, dw.com).

“Planovi (evakuacije suverena) podstaknuti su brigom da bi kraljevska familija mogla biti meta razljućenih Britanaca u slučaju da se zemlja suoči sa obimnim poremećajima”, prenela su iz engleske štampe na svoje stranice glasila na kontinentu.

Izgledi za nesporazum EU i Britanije povodom bregzita “podstakli su biznis, narod i vladu da posegnu za planovima o vanrednoj situaciji”, zapaža se kroz durbin sa kontinenta.

“U slučaju raširenih nereda u prestonici, posle 29. marta, kraljevska familija bila bi prebačena na sasvim tajnu lokaciju”, preneto je iz britanskog Sandej tajmsa.

tereza-mej-7.2

Britanska premijerka Tereza ​​Mej odlazi posle sastanka sa predsednikom Evropskog saveta u Briselu 7. februara 2019. godine

Na barku pa naokolo...

Šifra tajne operacije je “Jelouhamer”, a u njenu pripremu uključeni su vladini službenici, Metropoliten policija i regionalna policija.

Iz fioka su izvučeni planovi iz vremena Hladnog rata.

Ima različitih opcija pri razmatranju gde bi se mogli skloniti kraljica i familija.

“Nema indikacija” da plan uključuje prebacivanje kraljice “na kontinent – verovatno smatran neprijateljskim terenom, čak i uz očekivanje da bi hrane i lekova bilo u izobilju”.

“Izglednije je da se kraljevska familija usmeri prema teritoriji Komonvelta, mada svakako ne u Gibraltar, koji je bio predmet sporenja u pregovorima o bregzitu, i može se suočiti sa sopstvenom nemirima u slučaju scenarija no-dil.”

Možda, u neku od kraljičinih kuća u unutrašnjosti?! A možda, na jahtu-razarač Britanija, kraljičinu ličnu lađu, pa u plovidbu “oko ostrva severo-zapadno od Škotske, ukoliko se učini da je sukob neizbežan”.

Faraž-Englezi, Irci i Škoti

Duhovito. Dobar egzemplar tog “engleskog duha” kojem se laska da je opstao i posle imperije.

Međutim, i egzemplar Engleske koja je na tesnom referendumu građana pre dve godine izglasala bregzit. Recimo da je ta postojanija, druga, simbolizovana javnim profilima nacionaliste Najdzela Faraža i kratko vreme šefa diplomatije Borisa Džonsona. 

Škotska je glasala protiv. Većim delom, za ostanak u uniji s kontinentom Evrope glasala je i Severna Irska.

Faraž-Engleska preglasala je svojim brojnijim biračkim telom. Ali, s bregzitom, političkim mehanizomom za razlaz sa EU koji je sama smislila i o njemu pregovarala i ugovorila ga s Briselom – Engleska je ugrozila, pokazuje se sada, zajednicu ostrvskih entiteta nad kojima dominira. Previdela je da se puštanjem u pogon bregzita dovodi u opasnost britanski mukotrpno postignuti mir u Severnoj Irskoj.

Ponovna eksplozija u Severnoj Irskoj, mogla bi potstaći Škotsku, za još jedan referendum o ostanku u zajednici sa Engleskom, kao alternativi za željenu Evropsku uniju.

Sporazum na Veliki petak

Mir između katolika i protestanata Severne Irske postignut je uz dva dogovorena uslova. Jedan se ticao britanske državne granice prema Republici Irskoj, koja je dokumentom učinjena poroznom, olakšavajući komunikaciju Iraca Severne Irske sa maticom Iraca na irskom ostrvu. Drugi, pak, produžene državne pripadnosti Severne Irske Ujedinjenom Kraljevstvu, čime se obezbedilo da se ne dovede u pitanje krajnja podređenost Severne Irske suverenom Londonu.  

Stanovništvo Severne Irske moglo je da bira državljanstvo, bilo Irske bilo Britanije – što nije bilo od naročite važnosti kada su i Irska i Britanija članice Evropske unije.

Pravila o slobodnom kretanju ljudi, robe, usluga, kapitala.., bila su idealni okvir da se ovaj sporazum (od Velikog petka 1998.) udene u život.

Politički, sporazum je lako “prodat” i katolicima (republikancima) i protestantima (unionistima), dvema do krvi zavađenim zajednicama Severne Irske. Republikancima (Ircima Severne Irske), uz reči da je prohodnost granice njihov “stepenik” prema Irskoj. Unionistima, na strani Londona, da je sporazum “osiguravajuća polisa” unije Severne Irske i Britanije.

London i Dablin sarađivali su u “proizvodnji dila”. Obe strane su isticale da nema povratka državno kontrolisanoj granici kao prepreci u novom suživotu Severnih Iraca i Iraca.

tereza-mej-belfast-stranke-

Poslednjeg dana dvodnevne posete Belfastu, Tereza Mej zakazala je sastanke sa svih pet glavnih stranaka u Stormont hausu u sredu ujutro, 6.2.2019

Ili sa Irskom ili sa Britanijom

Problem Tereze Mej je to što je njen zadatak da Britaniju izvede iz EU, jer vlada je obavezana referendumom o bregzitu, ali da pritom ne ugrozi sporazum – jer u tom slučaju pada u vodu mir u Severnoj Irskoj. Mir pada u vodu čim se između Iraca vrati granica.

Bregzit nalaže da Severna Irska prihvati granicu, ili sa Irskom ili sa Britanijom. Granica sa Irskom ponovo će aktivirati Irsku republikansku armiju i podstaći je na akcije. Zapretiće obnova građanskog rata. Granica sa Britanijom aludiraće na slom Ujedinjenog Kraljevstva. Naročito ako u novim okolnostima Škotska ponovi inicijativu za nezavisnost (“From a No-Deal Brexit to a No-Brexit Deal”, Handelsblatt, com).

Bregzit-premijer Britanije Tereza Mej izjasnila se da granica između dva entiteta Iraca mora ostati otvorena.Kao stanovište, to nije osporeno, međutim, iskrslo je ono “kako”.

Umesto preciznog odgovora u konverzacijski tok uplovio je izraz “bekstop”, pojam prizvan da izrazi postojanje neometeng prometa i trgovine.

Bekstop lavirint

Britanski Bibisi objasnio je bekstop kao “vrstu bezbednosne mreže prizvane da osigura da ishod budućih pregovora UK i EU o trgovini ne rezultira tvrdom granicom”.

Severna Irska ostala bi obuhvaćena “pojedinim EU pravilima o stvarima kao prehrambeni proizvodi i standardi o robi”.

To bi “predupredilo potrebu za proverom dobara na irskoj granici, ali bi zahtevalo da pojedini proizvodi dopremljeni u Severnu Irsku iz ostatka UK budu predmet novih provera i kontrola...”

Ukoliko budući trgovinski pregovori dve strane ne urode plodom, aranžman bi važio i dalje. Aranžman bi se okončao samo saglasnošću UK i EU...Itd.

Bekstop se pokazao politički iznurujućim. Naročito uz jasno saznanje aktera da London nema rešenje kojim bi se obezbedio “meki” bregzit. A da je 29. mart blizu, i da će “tvrdi” razvod Engleske sa Evropom u takvom slučaju koštati.

Na tu, mogućno visoku cenu pri jednom takvom obrtu, aludiraju i patetična nagađanja “o evakuaciji kraljevske familije” i “neredima”, pomenuta na početku ove hronike.

Zbog toga je mnogomesečna jurnjava, politička huka i buka u Parlamentu Britanije i oko Vestminstera, povodom bregzit-kombinacija Tereze Mej, povodom podrške torijevaca premijeru konzervativne vlade, povodom poverenja premijeru Parlamenta – koja, gledano iz Evrope, impresionira potrošenom energijom ali, pošteno rečeno, na kontinentu ne nailazi na razumevanje.

Mesto u paklu

U utorak, Tereza Mej je posetila Belfast, s “povuci-poguraj politikom bregzita”, komentarisao je nemački Handelsblat. Proizvela je utisak da premijer nema politiku. Njen problem je što je u Vestminsteru jedino partija unionista. Unionisti su u paktu sa Konzervativnom partijom. A Unionisti predstavljaju svega trećinu glasača Severne Irske.

Na referendumu Severna Irska je glasala za ostanak u EU.

Godine 2014, polovina Škota glasalalo je za nezavisnost... Fragmentacija nije neizbežna ali s gubitkom osećaja za opšti cilj i zajedništvo ukazuje se kao mogućnost.., naveo je list.

Ako ne znaju kako da izađu, onda zašto izlaze iz Unije, pitaju se u Evropi.

“Pitam se kako izgleda ono naročito mesto u paklu, za te koji su promovisali bregzit, a bez i ovlaš plana kako da ga izvedu”, tvitovao je u sredu Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta.

U četvrtak, Tereza Mej odjurila je ponovo u Brisel. Mej traži dalja britansko-evropska pregovaranja. Englezi okreću Evropi leđa, ali kleče, da Brisel pomogne da im to bude lakše...

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...