Vodvilj o francuskom predsedniku i njegovom telohranitelju Benali: Makronov miljenik imao ugovor sa ruskim oligarhom

Nataša Jokić, Strazbur

Objavljeni snimci navode na zaključak da je Benala izgleda bio uključen u ugovor sa ruskim oligarhom i to u vreme kada je bio savetnik predsednika Republike Francuske i imao pristup poverljivim informacijama
(foto, Francuski predsednik Emanuel Makron i njegov bivši telohranitelj Aleksandar Benala)

Nova epizoda i novi obrt u francuskom vodvilju o predsedniku Makronu i njegovom omiljenom telohranitelju Aleksandru Benali, momku koji se prerušavao u policajca kada bi mu se prohtelo da sadistički mlati demonstrante na ulici, koji je izdavao naređenja žandarmerijskim pukovnicima, koji je i sâm postao žandarmerijski potpukovnik u rezervi sa samo 26 godina - niko ne zna kako i zašto!

Novi lik u novoj epizodi je Rus, što je pouzdan znak da dosadašnji vodvilj postaje ozbiljniji žanr - državna afera.

Naime, ispostavilo se da je Aleksandar Benala, još dok je bio zaposlen u Jelisejskoj palati kao predsednikov savetnik za bezbednost, sklapao poslove sa ruskim oligarhom Iskanderom Mahmudovim, "bliskim predsedniku Putinu" kako navodi "Mediapart" i navodno bliskim kriminalnim krugovima.

benala-kraz-biju

Aleksandar Benala, predsednikov telohranitelj i Vensan Kraz (bez kacige), žandarmerijski oficir u maju 2018. prebijajau jednog učesnika na protestu "žutih prsluka"

Ruski likovi

Ovo nije prvi put da se ruski likovi uvode na francusku političku scenu na kojoj se sve manje zna "ko pije, a ko plaća".

Do sada su to činili sâm predsednik Makron ili ljudi iz njegove okoline. U prisustvu samog predsednika Putina, u Parizu 2017. godine, Makron je optužio ruski medij "Raša tudej" da je proizvodio lažne vesti kako bi mu naudio u toku predsedničke kampanje. Putin je tada odćutao ovu nediplomatsku primedbu na zajedničkoj konferneciji za štampu u Versaju, sa izrazom lica koji odavao mešavinu dosade pa možda i prezira. Istina, Makron posle toga nikada podneo tužbu protiv "Raša tudej".

Zatim smo prošlog decembra, preko pro-makronovskih medija, mogli da čujemo i pročitamo da su se Rusi, izgleda, umešali u proteste "žutih prsluka" i preko društvenih mreža "dižu temperaturu". Situacija je, međutim, već bila toliko usijana da, čak i da je to bila istina, nije bilo mnogo šanse da neko u ovo poveruje.

Od tada ništa nismo čuli o Rusima sve dok se pre neki dan, jedan ruski lik nije pojavio i to kao u nekoj Gogoljevoj priči - u obliku glasa koji o njemu govori.

Naime, portal s početka priče - "Mediapart" domogao se zvučnih snimaka razgovora između Aleksandra Benale i žandarma Vensana Kraza u jednom pariskom restoranu krajem jula prošle godine.

Obojica su tada već bili pod parlamentarnom i pravosudnom istragom i pod strogom zabranom da se sastaju i razgovaraju.

Obojica su 5. maja prošle godine sadistički tukli jednog mladića i jednu devojku koji su se slučajno našli na mestu demonstracija u Parizu. Pre nego što su ih Benala i Kraz "dohvatili", devojka je na policajce u oklopima bacila su vodu iz bokala, a mladić jednu polupraznu konzervu piva koja nikog nije pogodila.  

Snimci su odmah dospeli u javnost ali je Benala u dnevniku "Monde" identifikovan tek dva meseca kasnije - u julu mesecu. Bilo je primetno da na rukavu nosi policijsku traku na koju nije imao pravo.

Afera je eksplodirala i klupko počelo da se odmotava.

Ispostavilo se da je Jelisejska palata sve znala još od početka, od 5. maja. Pred parlamentarnom komisijom visoki funkcioneri Jelisejske palate tvrdili su da je Benala, navodno, strogo kažnjem suspenzijom.

Ispostaviće se da je to bila laž. Snimci pokazauju da Benala u vreme "suspenzije" prati predsednika Republike, kako na javnim nastupima (proslava 14 jula) tako i u privatnim događajima. U istom periodu "suspenzije" Benala je dobio službeni stan.

Predsednik Makron organizuje polu-privatni skup svojih partijskih pristalica i obraćajući im se uzvikuje: "Ako žele krivca - neka dođu po mene".

benalla-macron-akcija-s

Detalji sa majskih demontarcija 2018. u Parizu, kada Benala prebija jednog učesnika protesta

Unutrašnji "rat"

Francuska je u šoku.

Ima isuviše znakova da je predsednik privatizovao vlast, da želi da uvede "ortačko vladanje" u ime "modernizacije", a umesto argumenata sebi dopušta emocionalni izliv što je znak slabosti u svakom pogledu.

Benala će biti otpušten iz službe u Jelisejskoj palati gde je imao funkciju predsednikovog savetnika za bezbednost. Ispostaviće se kasnije da je Benala potom zadržao svoja tri diplomatska pasoša, da je - ne zna se kako - išao u savetodavne poslovne misije širom sveta po svoj prilici vezane za prodaju oružja. "Mond" otkriva da je u Čad, na primer, prošle jeseni stigao dva dana pre predsednika Makrona.

Nikada nije otkriveno ko je bio izvor dnevnika "Mond" koji je identifikovao Benalu na snimcima i tako otvorio aferu za koju se odmah videlo da je ozbiljna državna afera. Ostao je utisak da je curenje ovog kompromitujućeg materijala rezultat unutrašnjeg "rata"u državnom aparatu.

S jedne strane žandarmerija, koja je vojna formacija zadužena da sa policijom brine o predsednikovoj bezbednosti. S druge strane Benala i ostali članovi privatnog Makronovog obezbeđenja iz vremena predizborne kampanje, proizvedeni u savetnike - posle pobede na izborima.

Sumnje da je Makron možda nameravao da stvori neku vrstu pretorijanske privatne garde potvrdilo je i otkriće da je planirana reforma funkcionisanja predsednikovog obebzeđenja u kojoj je glavnu reč, pored pukovnika imao i 26-to godišnji Benala.

Da se odlaskom Benale sporovi nisu u suštini rešili, potvrđuje i izjava novog ministra unutrašnjih poslova Kastanera, inače u mladosti povezanog sa mafijom. Kastaner je u decembru najavio da "neće biti tabua" kada je reč o saradnji države sa privatnim firmama za bezbednost.

Na sastanku šefova ovih firmi on je bez okolišanja izneo svoju koncepciju: „država ne može sve da postigne, privatne firme za bezbednost treba da preuzmu deo stvari, one firme koje uđu u ´prvi krug poverenja´ moći će sa državom da dele i poverljive informacije uključujući i odbrambene.“

Nije još jasno ko će da određuje firme iz "prvog kruga poverenja".

benala-macron-zena

Brižit Makron sa predsednikovim telohraniteljem Benalom 2017.

Lažne izjave

Vratimo se na snimke objavljene na portalu "Mediapart" koji su ovih dana ponovo vratili "aferu Benala" u središte pažnje! 

Na snimku razgovora od 26. jula čuje se kako Benala i Kraz razgovaraju o tome da je najavažnije da iz svojih mobilnih telefona izbrišu sve što bi moglo da posluži kao dokaz protiv njih dvojice.

Čuje se kako Benala kaže "Jesi izbrisao sve što je bilo u tvom telefonu?", a Vensan Kraz mu odgovara : "Pa da, sve što se tiče "Velours" (u prevodu Pliš), naravno, naravno...". Ispostavlja se da je pominjanje "Velours" vezano za Iskandera Mahmudova, ruskog oligarha za kojeg "Mediapart" navodi da je blizak Vladimiru Putinu.

Ipak, u trenutku dok razgovaraju -  stvari su krajnje neizvesne. Benala je pred istražnom komisijom Senata svedočio da nema pojma o poslovima sa Mahmudovim, a Vensan Kraz je to potvrdio.

Sada se ispostavlja da je, izgleda, Benala bio uključen u sklapanje ugovora sa ruskim oligarhom i to u vreme kada je bio savetnik predsednika Republike Francuske i imao pristup poverljivim informacijama.

U vreme razgovora u pariskom kafeu, čiji snimak je objavio "Mediapart", posao sa Iskanderom Mahmudovim doveden je u pitanje. Reč je o poslu vrednom 294 hiljade evra.

Vensan Kraz i Benala su u vreme snimljenog razgovora imali razloga za brigu. Naime Krazova firma "Mars" prebacila je posao pregovaranja sa Mahmudovim na firmu "Velours" kao pod-izvođača.

Kada je "Mond" prošlog leta objavio fotografije na kojima su Kraz i Benala identifikovani kako premlaćuju demonstrante, "Velours" je međutim sve ispričao istražnim organima - navodi "Mediapart".

Da sve bude još komplikovanije, firma "Mars" našla se pod udarom istrage takozvane finansijske brigade za koju se zna da nema milosti i da deluje nezavisno.

Na snimku se čuje kako Benala kaže: "Treba da nestaneš iz preduzeća; imam jednu ideju - treba da stavimo preduzeće na nečije drugo ime".  

Uz sve ovo "Mediapat" objavljuje i fotografije koje dokazuju da se Benala u više navrata susreo da Žan Lujem Hagenauerom, posrednikom ruskog oligarha u Francuskoj.

makron-benoa-prst

Benala kao savetnik za bezbednost (bio je?), vrlo blizak predsedniku Makronu

"Gazda kao poludeo"

U prvoj grupi snimaka objavljenih na portalu Mediapart vidimo da su Benala i predsednik Makron ostali u kontaktu preko kriptovane društvene mreže "Telegram", iako je Jelisejska palata to uvek poricala. Predsednička palata je lagala. Predsednik je čak pitao Benalu šta misli o "žutim prslucima".

Na snimcima objavljenim ovih dana (razgovor od 26. jula 2018.) čuje se kako se Benala hvali Vensanu Krazu i čita mu Makronovu poruku: "Ludilo! Gazda (Emanuel Makron) mi sinoć šalje poruku: ´Progutaćeš ih. Jači si od njih, zato sam te i držao pored sebe´".

Na pitanje Vensana Kraza da li ih predsednik Makron podržava, Benala odgovara: "To je više od podrške. Kao lud je. Kaže: "Progutaćeš ih. Jači si od njih. Velika je to stvar, ipak, a?", odgovara mu Benala. On zatim nabraja ko ga sve podržava: "Gospođa Makron (Brižit), Ismael, savetnik predsednika koji me savetuje u vezi s medijima i ostalo". 

Kada je "Mediapart" pozvao Jelisejsku palatu da prokomentariše sve ovo - odgovor je bio u stilu "nikad čuli".

Članovi istražne komisije francuskog Senata reagovali su sa gotovo svečanom ozbilnošću na objavljivanje snimaka, podsećajući da su i Kraz i Benala pod zakletvom tvrdili da nisu imali nikakve zajedničke poslove i da laganje pod zakletvom povlači kaznu do pet godina zatvora i 75 hiljada evra kazne.

makron-benala-iza

Predsednik Makron i savetnik Benela u vreme nepomućene saradnje

Javni tužilac podoban?

Posle objavljivanja snimaka, reagovalo je i tužilaštvo koje je otvorilo preliminarnu istragu zbog "povrede prava na privatnost" Benale i Kraza, kao i zbog "nedozvoljenog posedovanja aparata i tehnike za presretanje komunikacija".

Javni tužilac Republike došao je dva puta da izvrši pretres u "Mediapartu". Prvi put je morao da ode praznih ruku jer nije imao nalog nadležnog sudije. Drugi put se pojavio s nalogom i u pratnji policije.

Redakcija je pristala da mu dâ sav već objavljeni materijal ali ne i podatke koji bi omogućili da identifikuje ko je izvor koji je "Mediapartu" dostavio snimke.

Uskoro se, međutim, i sam javni tužilac našao u središtu pažnje. Na pitanje ko je podneo tužbu za povredu privatnosti odgovor je bio: niko. Ispostavilo se da je tužilac revnosno krenuo u pretres redakcije "Mediaparta" na osnovu dojave koja je došla - iz vlade.

Ovako ekspresni pretres sa ovakvim motivima nije nikada viđen u Francuskoj. Svi se sada okreću liku i delu javnog tužioca i sećaju se da je izabran ne zato što je bio najbolji već zato što je bilo indikacija da će biti najlojalniji vladi. Javnog tužioca imenovao je lično predsednik Makron. Zašto je on požurio da izvrši pretres, uprkos najavi "Mediaparta" da će dostaviti snimke koje ima nezavisnom organu pravosuđa radi veštačenja i utvrđivanja autentičnosti - pitaju novinari.

Fabris Arfi iz "Mediaparta" koji vodi istraživanje u vezi sa aferom "Benala" tvrdi da neko očigledno želi što pre da identifikuje novinarske izvore. Novinari "Mediaparta" složno brane pravo i dužnost novinara da zaštite svoj izvor.

"Umesto da se bavi suštinom, javni tužilac se bavi formom. Panika je velika u samom vrhu Republike", poručuje Fabris Arfi i dodaje da je ovde očigledno reč o državnoj aferi, dok tužilac u prvi plan stavlja -  pravo na privatnost Benale i Kraza.

"Objavili smo informacije od javnog značaja" , ističe on.

Advokat "Mediaparta" Emanuel Torđman postavlja pitanje "da li postoji politička pozadina koja inspiriše javnog tužioca?".

benela kraz

Benela i Kraz

Predsednikove muke i rešenja

Očigledno, muke predsednika Makrona su velike i nikome nije jasno kako će on uopšte dočekati kraj svog mandata koji ističe 2022. godine.

Kako li će se izvući iz svih ovih afera nošen velikom ambicijom i beskrajnom nestručnošću ?

Uz aferu Benala i njene zlokobne nove epizode, Makron se susreće sa nagoveštajima "koagulacije" socijalnog nezadovoljstva: po prvi put sindikati su se udružili sa "žutim prslucima".

Na šta će ovo sve sada izaći?

Deo "žutih prsluka", za koje se smatra da ih je izmanipulisala krajnja desnica, izjasnio se za konstituisanje izborne liste za evropske izbore. Drugi deo, koji se udružuje sa sindikatima, mogao bi da bude opasniji za Makrona. Uz to simpatije građana za "žute prsluke" ne opadaju - već nedeljama su na oko 60 odsto.

Za početak, francuski predsednik smislio je dvostruko rešenje u duhu „orvelovske dijalektike“ tako tipične za njega - "da, ali u stvari ne".

S jedne strane proglasio je da ide u susret građanima. Svake nedelje dolazi u male komune i razgovara sa svima "o svemu". Može i o pesticidima - neke je lično protumačio, kako "nije dokazano da su kancerogeni".

Jedino što ne može da objasni - kako da građani opstanu u sistemu gde zaposleni od zarađene dobiti imaju 5,3 odsto, a akcionari 67 odsto? Takođe, jasno je da ne može da pretvori reči u hlebove, jer nikada niko nije niti će nahraniti svoju decu od predsednikovog govora.

Inače, u susretima s narodom nikad ne pominje izraz "žuti prsluci" - oni za Makrona kao da ne postoje. Sa druge strane, ovaj "predsednik bogatih" u ulozi "narodnog predsednika" preduzima sve kako bi suzio demokratiju. Logično. Kako bi drugačije opstao? Nesrazmera između bogatih i siromašnih je dostigla eksplozivnu tačku. Njegovi poslušni partijski redovi koji imaju većinu u parlamentu izglasali su, zbog toga, novi zakon "protiv razbijača". Takav zakon Francuska nije videla još od sramnog perioda kolaboracionističke Francuske iz Višija  Maršala Petena.

Na to je poslanicima, u upečatljivom govoru, skrenuo pažnju poslanik desnog centra d Kurson, uzvikujući: "Glasati za ovaj tekst je ludost, potpuna ludost!".  On je dodao: "Videćete gospodo, kada budete u opoziciji sa krajnjom desnicom na vlasti, videćete onda posledice ovog zakona!".

Novi zakon daje mogućnost Prefekturi da zabranjuje i dozvoljava okupljanje i demonstracije i da građane lišava slobode i prava na proteste. Prefektura je administrativna policijska vlast pod kontrolom vlade.

Prefektura će, dakle, bez dokaza i bez sudije i njegovog naloga odlučivati o, do sada ustavom zagarantovanom, pravu građana. Ona će lišavati građane slobode na osnovu svog "mišljenja" i "sumnje" ali ne nužno i na osnovu dokaza.

Drugim rečima, dobar dan preventivnom hapšenju, zlokobnom znaku kraja svake demokratije.

Dobro, pitaćete, a kakve sad ovo sve veze ima sa aferom Benala?

Ako malo bolje zagledate stvari u ovoj zabavno-tragičnoj francuskoj dramaturgiji - uočićete vezu. Fašizam uvek dolazi u pratnji gangstera. Razlika je samo u odeći - drugim rečima - u koreografiji.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...