Povećana smrtnost migranata na trasi od Libije do Evrope

M.L.

Svaki četrnaesti ostavio lane kosti na tom putu
(Catania, 31.01.2019 - spasilački brod sa 47 migranata uplovljava u sicilijansku luku u Kataniji)

Imigrantska trasa od Libije do Evrope postaje sve opasnija za život, upozorava Visoki komesarijat OUN za izbeglice. Lane je smrtnost migranata na toj centralnoj izbegličkoj mediteranskoj trasi skoro utrostručena – jedan smrtni slučaj dolazi na 14 migranata. Prethodne, tojest 2017. jedan smrtni slučaj na 38 migranata.

Od juna prošle godine, kada je u Italiji formirana populistička vlada, vlast nastoji da odbije, na svaki način, iskrcavanje migranata. Vrhunac je takva politika dostigla poslednje januarske sedmice kada je zabranjen ulazak u italijanske teritorijalne vode brodovima humnitarnih organizacija za spasavanje.

"Spasavati živote na moru nije pitanje izbora niti je to stvar politike, nego je oduvek bila obaveza", izjavio je ovim  povodom italijanski diplomata, sada šef UNHCR Filipo (Filippo) Grandi. On je pozvao na "nalaženje dugoročnog rešenja, zasnovanog na regionalnoj saradnji čija je centralna tačka ljudski život i dostojanstvo".

Lane je, prema podacima UNHCR, opasnu plovidbu na trasama kroz Sredozemno more preduzelo oko 117 hiljada miganata tj oko 55,7 hiljada manje nego 2017. Svakog dana u proseku je život na moru gubilo osmoro tih ljudi, ukupno za godinu dana najmanje 2.275. Smrtnost je porasla naročito na centralnoj trasi, a na ostalim trasama (španskoj i grčkoj) zabeleženo je izvesno smanjenje.

Najveće žrtve zabeležene su poslednjeg vikenda u januaru kada je na moru izgubilo živote 170 ljudi, među kojima je bilo dece i trudnih žena.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...