Predlog novog američkog zakona: ne koristiti prvi nuklearno oružje!

M.L.

Dvoje uglednih demokratskih predstavnika u Kongresu predlažu temeljnu promenu u politici najmoćnije svetske sile
(ilustracija, devet zemalja koje poseduju nuklearno oružje)

Dvoje uglednih predstavnika demokrata u Kongresu – senatorka Elizabet Voren (Elizabeth Waren) i senator Adam Smit (Smith) predložili su zakon koji zabranjuje Sjedinjenim Državama da kao prve upotrebe nuklearno oružje. Zakon bi, kako prenosi AP,  imao samo jednu rečenicu: "Ne posegnuti prvi za nuklearnim oružjem je politika SAD".

"Naša nuklearna strategija je ne samo zastarela nego i opasna", ističu njih dvoje u zajedničkom proglasu. Njihov predlog, kako je obrazloženo, treba da "spreči pogrešne kalkulacije u korišćenju nuklearnog oružja" i da "očuva moralno i diplomatsko liderstvo SAD u svetu". Prema Smitu, u predlogu ostaje mogućnost da se odgovori nuklearnim oružjem na nuklearni napad na SAD ili saveznike SAD.

Dugoročna strategija SAD računa s pravom na preventivni nuklearni udar. O promeni tog pristupa razmišljao je, navodno, uoči kraja svog mandata predsednik Barak Obama ali je od toga, kako se tvrdi, odustao na instiranje svojih saradnika jer bi to navodno podgrejalo agresivnost protivnika.

Prethodno su, prekjuče, u Kongresu dva, takođe, demokratska predstavnika – Ted Li (Lieu) i Ed Markej (Markey) predložili značajnu novinu – da predsednik za upotrebu nuklearnog oružja mora prethodno da osigura saglasnost Kongresa.

Prema reviziji ruske vojne doktrine, o kojoj su 2014. izvestili tamošnji mediji, Moskva bi kao prva mogla da pribegne nuklearnom oružju i u slučaju agresije sprovedene konvencionalnim oružjem koja bi ugrozila samu egzistenciju države.

U Pekingu su, inače, danas počele konsultacije pet stalnih članova Saveta bezbednosti na kojima je, kako javlja agencija TASS, Rusija predala učesnicima dokument u kome se izražava uznemirenost vojnim doktrinom SAD koja dopušta mogućnost da se nuklearnim oružjem reaguje na "pretnju nenuklaernog karaktera".


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...