Maduro, Guaido i oficiri

Petar Popović

Put Venecuele u pakao građanskog rata mogao bi početi cepanjem u redovima armije, ukoliko proiziđe da je i deo njenog aparata vrbovan od Vašingtona
(foto, Predsednik Venecuele Nicolas Maduro i ministar odbrane Vladimir Padrinjo, učestvuju na vojnoj vežbi u tvrđavi Paramacai, 27. januara 2019. godine)

Najzad i to – u subotu je objavljeno da je Vašington pribavio vojnika koji će pogaziti zakletvu na vernost Venecueli, i iz bloka podrške armije predsedniku Nikolasu Maduru, pretrčati Americi.

Ime tog venecuelanskog usrećitelja je Hoze Luis Silva. On je pukovnik, vojni ataše Karakasa, pri ambasadi Venecuele u Vašingtonu.

U subotu, američki pristao ataše objavio je video-poziv “ostalim oficirima” Venecuele, da u frontu koji Amerika postrojava protiv Madura “podrže izazivača” – američki pomognutog Huana Guaida.

Guaido je samoproglašeni “vršilac dužnosti” predsednika Venecuele.

“Vršilac dužnosti” predsednika istupa protiv predsednika na dužnosti. Ali mladi Guaido (35) namamljen je na taj čin slastima vlasti obećane spolja. Majk Pens, Trampov potpredsednik, pozvao je prošle nedelje Guaida telefonom, obećavši mu najveću američku podršku ako ospori vlast Madura i sebe isturi za predsednika Venecuele.

venecuela-silva izdaja

Pukovnik Hoze (Jose) Luis Silva, venecuelanski vojni ataše u vašingtonskoj ambasadi u Sjedinjenim Američkim Državama, daje intervju za Reuters pošto je objavio u subotu u Vašingtonu da se bori protiv vlade predsednika Nikolasa Madura

Prokletstvo nafte

Nafta, prokletstvo za svaki mali narod koji je poseduje, u svetu kojim komanduju vojne vele-sile! Đavo dolazi po svoje i u Venecueli kao što je, osedlan Amerikom i evropskim “demokratijama”, dojahao pre toga u Irak, u Libiju...i redom.

Venecuela raspolaže najvećim utvrđenim rezervama nafte u odnosu na sve druge članice naftnog kartela OPEK.

Jednim delom, petrolej koji se još ne iscrpljuje punim tempom, izvozi se i na tržište SAD. Međutim, nafta Venecuele je van vlasti kompanija u SAD.

A još izazovnije za Vašington – Karakas je u naftnom poslu s Rusijom. Njen aktivni akter u latino-američkom prostoru je moskovski Rosnjeft.

Činom prevrata u Venecueli, naftu kojom gospodari Karaks trebalo bi, ako udar uspe, oduzeti i predati kompanijama SAD.

Drugi, ali paralelni cilj je da se skloni sa vlasti režim latino-američke sirotinje koji sarađuje sa Rusijom. Rusko prisustvo preti mogućnošću poremećaja u sistemu američke političke i vojne supremacije u Latinskoj Americi.

Oči uprte u činove

Potpredsednik SAD Pens govorio je s Guaidom telefonom i, u slučaju da ovaj ustane protiv Nikolasa Madura, obećao mu svu pomoć administracije u Vašingtonu. Te pojedinosti objavio je američki Volstrit džornal, u prošlu subotu.

Glavno pitanje krize tiče se sada stava vojske. O njoj se u štampi piše da jedina raspolaže kapacitetom da zemlju spase građanskog rata. Ima, međutim, preduslov – potrebno je da vojska ostane jedinstvena i da se ne pokaže da je i deo oficira kupljen od Amerikanaca.

U takvom slučaju, umesto da spreči, baš vojska bi se mogla preobratiti u užarenu loptu unutar-nacionalnog sukoba. Do ponedeljka, u štampi nije bilo dokaza da vojska Venecuele nije uz službeni Karakasa.

Na početku krize, armija je istupila kao front na strani zakona. Ministar vojni Vladimir Padrinjo, izjavio je da vojska Venecuele štiti izabranu vlast, da je dakle uz predsednika Madura.

maduro-padrinjo-bolja-s

Ministar odbrane Vladimir Padrino potvrdio je u sredu preko tvitera podršku Maduru, rekavši da će venecuelanske snage demantovati svakog samozvanog predsednika

“Izdajnik” Silva poziva vojsku i narod

Put u pakao počeo bi cepanjem redova same vojske, ukoliko proiziđe da je i deo njenog aparata vrbovan od Vašingtona. U tom smislu je izdajnička epizoda jednog oficira, u vojnom predstavništvu Karakasa u Vašingtonu, postala u nedelju “vest dana”.

Iz Amerike, pukovnik Silva obratio se armiji i narodu, video-porukom, posredstvom “mreže”.   

“Ja se danas obraćam narodu Venecuele, i naročito svojoj braći u nacionalnim oružanim snagama, da priznaju predsednika Huana Guaida za legitimnog predsednika”, izjavio je Silva, prenele su strane novine i agencije.

“Viši činovi vojske i izvršna vlast drže oružane snage kao taoca”, rekao je. “Mnogo ih je, mnogo je onih koji nisu srećni. Moja poruka oružanim snaga glasi: ‘Ne zlostavljajte svoj narod.’ Nama je oružje dato da branimo suverenost nacije. Nismo podučavani da kažemo ‘To vam je da napadnete svoj narod, da branite vladu koja je trenutno na vlasti”, emitovao je pukovnik iz Amerike (“Venezuela’s military envoy to US defects to opposition and calls for more to follow”, Guardian.com).

Guaido poziva oficire

Pretendent Guaido pohvalio je oficira na službi u Americi i “pozvao da i drugi (vojnici) slede njegov primer”.

Oglasio se međutim i ministar odbrane, Padrinjo. On je govorio o Silvi, tvrdeći da je “kukavica”. Izneo je u “mrežu” fotografiju pukovnika, preko koje je crveni žig “izdajnik”.

U nedelju, Guaido je delio letke vojnicima. Obećavao je “amnestiju pred zakonom, koja će ih uzeti u zaštitu, ako mu pomognu da svrgne (s vlasti) Madura”.

U nedelju, i Maduro se obratio vojsci, oficirima, glasnim pitanjem pred kamerama, “da li je (vojska) u zaveri sa imperijalističkim Sjedinjenim Državama”?

“Ne, moj glavnokomandujući. Mi smo spremni da u svim okolnostima branimo otadžbinu!”, čuo se horski odgovor.

“Niko ne sme ni pomisliti da kroči na ovu svetu zemlju”, uzvratio je predsednik Venecuele. “Venecuela želi mir, a da garantuje mir, mi moramo biti spremni”, rekao je Maduro.

Gromko pitanje i gromki odgovor.

Spontano je podsetilo na onog koji se hrabri, vičući da ga nije strah, iako je u mračnoj sobi.

padrino-vladimir-

Vladimir Padrino Lopez, ministar odbrane Venecuele

A sada.., mitinzi protiv vlasti

Maduro je odgovorio optužbom da Guaido preduzima “državni udar, naređen od Trampovih tvrdokornih političkih savetnika, koji uključuju veterane Hladnog rata Džona Boltona i Eliota Abramsa” (Nicolas Maduro, Juan Guaido vie for military control, DW.com).

Bolton je, opet, “tvitovao” Karaksu. Zapretio je  da će “bilo kakvo nasilje ili zastrašivanje” diplomatskog osoblja SAD i “demokratskog lidera Venecusle” Guaida, ili Nacionalne asambleje, “biti dočekano (američkim) značajnim odgovorom”.

Za sredu, Guaido je zakazao prvi od dva “opštenacionalna štrajka”. Njime će se “od oružanih snaga zatražiti da priđu na stranu naroda”.

Drugi štrajk zakazan je za subotu, kao “nacionalni i međunarodni skup, u potporu ultimatuma Maduru Evropske unije” – u stvari, onog o izborima u roku od osam dana, s čim su priskočili uz Ameriku, London, Berlin, Pariz i Madrid.

Mitinzi, demonstracije i štrajkovi, i spolja ubačeni “aktivisti”, u svojstvu kontrolora “demokratičnosti”, su manifestacioni izraz

one mašine uz koju su do sada sledili američki organizovani pučevi u Srbiji, Gruziji, Ukrajini i drugde.

venecuela-juan-guaido

Huan (Juan) Guaido

Pokušaj manipulacije UN

U subotu, na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti, državni sekretar SAD Majk Pompeo, pozvao je izvršno telo UN da u Venecueli “izabere stranu” i podrži “prelaznu vladu”.

Pominjući Nikolasa Madura, Pompeo ga je arogantno nazivao “bivšim predsednikom”, a za vladu u Karaksu, tvrdio da je ona “kriminalni režim”, suprotstavljen demokratima te zemlje.

Sastanak je ipak završen bez usvojenog dokumenta, bez obzira na brojčanu dominaciju zapadnih sila. Rusija i Kina, dve stalne članice SB UN, blokirale su usvajanje dokumenta kojim bi se uz potencijalnu američku agresiju još prikačilo i da kriminalna zamisao ima odobrenje UN.

Moskva i Peking nisu uspeli više od toga. U areni diplomatskog dvoboja, Vašington je imao podršku i svih svojih evropskih trabanata, na čelu s Britanijom, nestalnim članom SB Nemačkom i stalnim članom Francuskom. Pompeo je Venecuelu žigosao tvrdnjom da je “opasnost za mir”.

Međutim, lopta mu je vraćena.

“Ako išta predstavlja opasnost za mir i bezbednost, to su besramne i agresivne akcije Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, sračunate da se ukloni legitimno izabrani predsednik Venecuele”, suprotstavio se američkoj inicijativi Vasilij Nebenzja, stalni predstavnik Rusije u UN.

Nebenzja “je optužio Vašington da nastoji da iskonstruiše državni udar u Venecueli” (“Pompeo presses U.N. Security Council to ‘pick a side’ in Venezuela’s crisis”, washingtonpost.com).

Predstavnik Rusije je izjavio da predsednik Venecuele nema čega da se boji. “On je predsednik na osnovu ustava i ima armiju koja je na strani ustava”, izjavio je ambasador Moskve pri UN (prenela je ruska Nezavisimaja gazeta) .

Rus-nebenyija-26.1.-sbun

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzija na sednici SB u subotu 26. januara 2019. povodom krize u Venecueli

Ruski interes

Moskva je višestruko motivisana da se zalaže za Venecuelu, gde nije više američka lopta u dvorištu Rusije već ruska, u zaleđu SAD.

Odlazak Madura s vlasti “bio bi gubitak i za Rusiju”, navodi, objašnjavajući taj slučaj zapadna štampa. Ta štampa pominje masivna finansijska sredstva prebačena Karakasu kroz zajmove, u kontekstu poslova Rusije i Venecuele s težištem u segmentu petroleja. Pomenut je kao primer zajam Rosnjefta od šest milijardi dolara (2017.). Karakas bi trebalo da vrati sredstva kroz udeo ustupljen Rosnjeftu u poslovima sa Petroleos de Venezuela SA, tamošnjom nacionalnom naftnom kompanijom (“What is at stake for Russia in Venezuela”, DW.com).

Jedan deo sume otplatio bi se naftom Venecuele ruskoj kompaniji.

“Malo je komplikovanije” kada je reč o zajmovima Rusije Venecueli za rusko oružje (avione, tenkove, helikoptere, puške “kalašnjikov”...), navodi štampa.

Štampa citira ruske medije, govoreći da je reč o jedanaest milijardi dolara ustupljenih u formi kredita tokom dvadeset godina. Nije poznato koliko je od te sume otplaćeno iz Karakasa...

Poslednja vest o Venecueli, prispela je u ponedeljak uveče iz Londona, gde Gardian pominje “sugestiju” funkcionera u resoru spoljnih poslova da se milijardu i 200 miliona funti u zlatu, što je Karakas čuvao u Banci Engleske – preda na raspolaganje Huanu Guaidu. Ta sredstva su još pre tri dana proglašena blokiranim.

Pa sad, trčite s depozitima ka “sigurnim bankama” perjanica svetske “demokratije”.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...