Iz Rusije još se nije vratilo oko 5,5 hiljada stranih navijača

M. L.

Za dolazak na svetsko prvenstvo u fudbalu mnogi stranci koristili legitimaciju navijača tako da im nije bila potrebna ruska viza u pasošu
(foto, Predsednik Rusije Vladimir Putin izveo je početni udarac tokom otvaranja Svetskog prvenstva u fudbalu 2. Jula 2018. na prijateljskoj fudbalskoj utakmici između dve dečije ekipe i legendi FIFA-e u fudbalskom parku na Crvenom trgu u Moskvi 2018.)

Oko 5,5 hiljada stranaca, koji su prošlog leta došli u Rusiju na svetski šampionat u fudbalu, i dalje borave u ovoj zemlji, i to ilegalno, saopšteno je u petak iz ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, ne precizirajući iz kojih zemalja ovi stranci potiču. Za ulazak u Rusiju, kako prenosi agencija TASS, ovi stranci su koristili legitimaciju navijača pa im tako nije bila potrebna ruska viza u pasošu.

U Rusiji, inače, legalno i ilegalno, radi više miliona stranaca, uglavnom, iz postsovjetske srednje Azije i Kavkaza. Legitimaciju navijača mogli se tokom šampionata koristiti i žitelji zemalja koje se nisu plasirale na šampionat, na primer Kinezi i Amerikanci koji su, inače, koristili u najvećem broju ovu mogućnost.

"Sa specijalnom legitimacijom za navijače došlo je u Rusiju oko 650 hiljada stranih građana. Uglavnom, držali su se zakona i na vreme su napustili Rusiju. Poslednjeg dana 2018. bilo je još uvek onih koji nisu otišli nešto više od 12 hiljada. Zahvaljujući zajedničkom radu s (tajnom) službom FSB smanjen je do sada taj broj na oko 5.500. Preduzimamo i dalje mere radi njihovog otkrivanja i nadamo se će svi biti proterani do kraja marta ove godine", izjavio je Andrej Kajuškin iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Nije, međutim, precizirao iz kojih zemalja ovi stranci potiču.

Šampionat je održan lane u 11 ruskih gradova od 4. juna do 15. jula. Strancima koji su dolazili na šampionat bila je dovoljna personalizovana legitimacija navijača ali su takvi navijači koji nisu imali vize morali napustiti Rusiju najkasnije do 25. jula.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...