Vašington ruši Madura u Venecueli

Petar Popović

Mimo izabranog predsednika Venecuele, predsednik Tramp proglasio i jednog proameričkog, postrojavajući saveznike u pravcu unutrašnjeg sukoba u latino-američkoj zemlji
(25.01.2019. Predsednik Venecuele Nikolas Maduro)

Dan pošto je objavio da SAD u Venecueli ne priznaju predsednika koji je izabran, Nikolasa Madura, već političara kojeg Vašington smatra prikladnim za šefa države, Huana Guaida, predvodnika opozicije koja je preuzela parlament – na osnovu čega je onda, u Americi školovani Guaido sebe proglasio i za “vršioca dužnosti” predsednika Venecuele – predsednik Donald Tramp (do petka uveče) još nije bio povukao “potez 2”. Trebalo bi da neko sada razmesti kegle i “u kuglani” uspostavi novi poredak, “trampovski”, proamerički. Ali, ko?

Na ulicama Karakasa je euforični metež, međutim “tip koji u salunu jedini ima pušku”, ministar odbrane Vladimir Padrinjo, istupio je na strani Madurove vlasti. Šef vojske kaže, dužnost mu je da spreči građanski rat.

“Mi smo ovde da po svaku cenu sprečimo sukob između Venecuelanaca”, izjavio je Padrinjo.

venecuela-vladimir-padrino-

Vladimir Padrinjo, prvi vojnik Venecuele

Sprečiti “rat između braće”

Vladimir Padrinjo se obratio naciji u četvrtak uveče, uživo, posredstvom televizije.

On je nazvao “kriminalnim” “američki plan da se Maduro ukloni sa dužnosti”. Pomenuo je Guaida, Sjedinjene Države “i regionalne sveznike, kao Brazil”, rekavši da “pokušavaju prevrat protiv Madura”, i rizikuju da u Venecueli podstaknu “haos i anarhiju”.

“Mi smo ovde da po svaku cenu sprečimo sukob između Venecuelanaca. Nije građanski rat, rat između braće, to što će rešiti probleme Venecuele. To je dijalog”, rekao je ministar vojske i istakao podršku armije “našem glavno-komandujućem, građaninu Nikolasu Maduru”.

Vrhovni sud Venecuele objavio je nezakonitim posezanje šefa opozicije za predsedničkom funkcijom.

venec-huan-guaido

Huan Guaido proglasio se za predsednika 23. januara 2019.

Domovina ide napred

Šef vojske nazvao je Guaidovu odluku da sebe proglasi za predsednika sramnom. Rekao je, to bi bila stvar za podsmeh, da nije fakta da odluka može pokrenuti krvoproliće u zemlji.

“Ja moram da upozorim narod Venecuele na veliku opasnost koju to predstavlja našem integritetu i našoj nacionalnoj suverenosti”, rekao je.

Međutim, oružane snage ostaće lojalne predsedniku Maduru. Pobuna se neće tolerisati, rekao je Padrinjo.

“Nećemo tolerisati akte vandalizma ili terorizma grupa koje propagiraju nasilje, kao perverznmi mehanizam da postignu svoje ciljeve”, izjavio je šef vojske, prenela je svetska štampa.

Govor je završen oratorovim pokličem “Da živi Čavez, domovina ide napred!” – pozdravom preminulom Hugu Čavezu, utemeljivaču levičarski obojenog političkog pravca koji smeta Vašingtonu. Maduro je sledbenik Čavezove “demokratije za mase”.

venec-maduro

Nikolas Maduro dobio podršku Rusije, Kine, Turske...

“Iračanin” Bolton

Sa armijom Venecuele “uz građanina Madura”, iskrsava pitanje ko će samoproglašenog “vršioca dužnosti” Huana Guaida usaditi u željenu stolicu?

Tramp je upozorio da su za Vašington “sve opcije na stolu” ako vlada Nikolasa Madura pokuša da silom zadrži vlast.

“Sve opcije” podrazumevaju američku intervenciju, mada ne ukazuju na oblik i obim nameravnog uplitanja Amerike u rušenje vlasti u Venecueli. Da li će to biti po ugledu na Čile, gde je pre pola veka, uz slično američko uplitanje, ubijen levičar Aljende i doveden na vlast fašista Pinoče? Nekakav Zaliv svinja i propala invazija na Kubu, iz doba Kenadija? 

Trampov savetnik za bezbednost Džon Bolton, o kojem štampa piše da je pomogao Džordžu Bušu da Ameriku uglibi u rat u Iraku i da se zalagao za “nasilnu promenu režima u Iranu” (“Donald Trump and his ship of fools are courting calamity in Venezula”, Simon Tisdall, The Guardian), “odbio je da isključi vojnu akciju” Vašingtona, međutim rekao je – “naglasak će biti najpre na ekonomskim merama”.

“Ono na šta smo danas usredsređeni je diskonekcija nelegitimnog Madurovog režima sa izvorom njegovih prihoda. Mislimo da je odgovarajuće našem priznanju Huana Guaida, kao ustavnog privremenog predsednika Venecuele, da ti prihodi idu legitimnoj vladi, to je vrlo komplikovano, razmatramo mnogo različitih stvari koje moramo da uradimo, ali to je u procesu”, izjavio je Bolton.

Amerika i prijatelji

U prvom trenutku, Vašington nastoji da ojača anti-Maduro koaliciju među američkim i evropskim državama, rekao je Bolton.

Prvi saveznik Vašingtona, u organizaciji još jednog proameričkog prevrata, podigao je dva prsta pre nego što je poziv i predat pošti... Britanija, London.

Čuvši Trampa, Evropa se još trudila da shvati poruku, a ministar Džeremi Hant je već bio u Vašingtonu, kod sekretara Majka Pompea i potpredsednika SAD Majka Pensa, s blanko podrškom Londona nameri da se u Venecueli na vlasti instalira Huan Guaido.

“Ujedinjeno Kraljevstvo veruje da je Huan Guaido prava ličnost da Venecuelu povede napred. Mi podržavamo SAD, Kanadu, Brazil i Argentinu da učine da se to dogodi”, izjavio je engleski ministar.

Mašina za “demokratski postupak”

Mašina za “demokratski postupak”, puštena je pogon već u četvrtak, dan posle Trampovog groma iz vedra neba.

Pompeo se obratio “američkom zadnjem dvorištu”, Organizaciji američkih država (OAS).

“Sve zemlje OAS moraju da se svrstaju uz demokratiju i uvažavanje pravila zakona. Sve zemlje članice koje su se zavetovale inter-američkoj Demokratskoj povelji moraju da sada priznaju privremenog predsednika (Venecuele), vreme je za debatu”, podsetio je funkcioner Vašingtona.

Mimo Kanade, Brazila i Argentine, “predsednika Venecuele no. 2”, podržali su odmah Paragvaj, Peru, Kolumbija, Gvatemala... Međutim, na spisku trabanata i u petak nije bilo Meksika.

Posle iskoraka napred Britanije, američki front za pritisak na Madura ojačan je solidarnošću sa SAD Berlina i Pariza.

Na izrazitoj distanci su ostale, međutim, svetske sile rivali pro-američkog bloka Kina i Rusija. Uz Madura ostala je i Turska.

Venecuela je proizvođač nafte. Obe sile, a naročito Rusija, imaju sa Karakasom ekonomsku saradnju, a Moskva u određenom stepenu i vojne veze. Nedavno su dva ruska strateška bombardera doletela iz Rusije u Venecuelu, da bi avioni u Karibima izveli i ograničene vojne vežbe, sa snagama Venecuele. Šef Rusije Vladimir Putin pozvao je, na vest o krizi u Karakasu, Nikolasa Madura i izrazio mu podršku, kao zakonitom predsedniku Venecuele.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...