U Kini se rađa sve manje dece-natalitet najniži od 1949.

M. L.

Kina će, izgleda, pre ostariti nego što će postati bogata zemlja
(foto, Kineski predsednik Si Đinping u poseti Dečjoj palati Pekingu povodom Međunarodnog dana dece)

Natalitet u Kini je pao lane na najniži nivo za poslednjih 70 godina tj od stvaranja Narodne republike Kine 1949, saopštio je nacionalni Statistički zavod.

Manje restriktivna populaciona politika vlade, kako ovim povodom piše Rojters, izgleda ne motiviše kineske parove da imaju više dece. Prema agenciji AP, Kini preti da će njeno stanovništvo ostariti pre nego što zemlja uspe da postane bogata.

Prema statisici, natalitet kineske populacije lane je dostigao 10,94 dece na 1.000 stanovnika što je znatan pad u odnosu na 12,43 u 2017. Istovremeno, to je najniže od 1949. kada su došli na vlast komunisti i formirali Narodnu Republiku Kinu. Broj novorođene dece smanjio se u apsolutnim brojkama za oko dva miliona tj na 15,23 miliona. Kina se tako pridružila grupi zemalja kao što su Japan, Južna Koreja i druge istočno-azijske zemlje, u kojima je posle godina ekonomskog buma došlo da izrazitog pada nataliteta.

Prirodni priraštaj, tj razlika između broja živorodjene dece i broja umrlih, pao je na najniži nivo od kraja katasrofalong umiranja od gladi na početku 60-ih godina.

Prema podacima Statističkog zavoda, Kina sada ima 1,395 milijardi stanovnika. U drugoj najmnogoljudnijoj zemlji sveta Indiji, u kojoj, takođe, opada rast stanovištva, prema podacima OUN živi 1,362 milijarde ljudi. U kineskoj vladi se ocenjuje da će broj stanovnika Kine dostići 2029, vrhunac od 1,45 milijarde posle čega će početi da pada.

Statistički zsvod ne navodi uzroke pada nataliteta. Prema agenciji AP, jasno je, ipak, da je efekat ukidanja politike jednog deteta i s tim u vezi kratkoročni porast nataliteta, uglavnom, iscrpljen tako da se Kini "može, za razliku od zapadnih zemalja, dogoditi da pre ostari nego što postane bogata". Već sada briga za seniore počinje da se shvata kao problem jer počinje da u stanovništvu pada udeo radno sposobnih. Prošle godine usporen je ekonomski rast na 6,6 posto što je najniža stopa od 1990. Komunistička partija zbog toga nastoji da ustanovi održiviji model ekonomije zasnovan na većoj potrošnji domaćinstava umesto na investicijama i trgovini. Usporavanje rasta je brže od očekivanja pa je vlada u Pekingu na to reagovalo povećanjem izdataka države i usmeravanjem banaka da odobravaju više kredita.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...