Carine protiv Kine pune američki budžet ali....

M.L.

Tramp likuje mada breme carina pada, u stvari, na američke potrošače
(ilustracija, novinari očekuju početak preskonferencije predsednika Trampa i Đinpinga u Pekingu, decembra 2017)

Američki predsednik Donald Tramp izrazio je ovih dana u svojim tvitovima nekoliko puta zadovoljstvo zbog priliva milijardi dolara u budžet SAD posle uvođenja novih carina na kinesku robu. Na ovaj način, kako tvrdi, američka država dobija velika finansijska sredstva a celo breme tih mera pada na Kinu.

Tim povodom, međutim, oglasio se niz američkih ekonomista koji ukazuju da konačni ceh, ustvari plaćaju američki potrošači kineske robe.

"Carine na kineski izvoz platiće američki preduzimači ili potrošači, a ne Kinezi ili njihova vlada. Trampove carine su, u stvari, nameti na američke potrošače", izjavio je, kako prenosi Blumberg (Bloomberg), Stiv (Steve) Hanke s američkog Univerziteta Džon (John) Hopkins. Na primer, američka država mora kompenzovati američkim farmerima sumom od 12 miliardi dolara gubtak nastao uvođenjem carina na američke poljoprivredne produkte, koje uvela kineska vlada kao odgovor na amerilke carine.

"Carine su nameti koje plaćaju američke porodice i preduzimači – nikako neki tamo stranci", objašnjavaju ovu notornu ekonomsku istinu američki ekonomisti. Može se pretpostaviti da je Tramp mislio da će Kina iskrvariti brže i prihvatiti ustupke. S druge strane, u ovom duelu s Kinom Tramp ima veliki hendikep. On, naime, zbog predsedničkih izbora koji se približavaju, mora voditi računa o tome kako birači doživljavaju njegovu vkadavinu i mogu mu odreći podršku. A Kina nema taj problem (predizbornu kampanju) pa oni koji donose odluke ne moraju da se bore na izborima za glasove birača...


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...