Na Vaclavskom trgu upalio se nepoznati čovek

M.L.

Na mestu gde se zapalio pre 50 godina Jan Palah, to je sada učinio još nepoznati 54-godišnji muškarac češke narodnosti
(foto, Prag, 18.01.2019 - policija obezbeđuje mesto u centru Praga gde se danas ozbiljno povredio muškarac pošto se zapalio tokom komemorativnih skupova u znak sećanja na studenta Jana Palaha, koji se zapalio pre 50 godina, protestujući protiv sovjetske invazije kojom je ugušeno Praško proleće)

Na Vaclavskom trgu, pred kipom svetog Vaclava, danas popodne upalio se benzinom, ili nekom drugom zapaljivom tečnošću, 54-godišnji muškarac češke narodnosti. Prema tviteru policije, prolaznici su ugasili plamen i on je odmah prebačen na obližnju kliniku na Vinogradima. Ima opekotine na oko 30 posto tela, nalazi se sada u veštačkom snu.

Prema prvim informacijama, ovaj čin nije imao politički motiv niti se radilo o nekom društvenom protestu, saopšteno je iz policije. Prema izjavama nekih prolaznika čovek je izgledao kao beskućnik. Rano je, ipak, još za bilo kakva tumačenja i hipoteze.

Na ovom istom mestu 16. januara 1969. godine upalio se student Jan Palah (Palach), nešto kasnije, tj 25. februara 1969. je u blizini tog mesta isto učinio i Jan Zajic, takođe student, protestujući protiv vojne intrevencije zemalja Varšavskog pakta avgusta 1968, u Čehoslovačkoj, tačnije zbog rezignacije u društvu posle toga. Ovih dana na tom mestu su obeležena ova događanja...


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...