Za podmetanje terorističkog napada osuđen na četiri godine zatvora

M. Lazarević

Češki penzioner, iz mržnje prema imigrantima, sekao drveće uz prugu i bacao ga na kolosek, ostavljajući tragove koji su sugerisali da su diverziju izveli islamski teroristi
(ilustracija, Protest u Pragu protiv imigranata - oktobar 2015.)

Zbog terorističkog napada Okružni sud u Pragu osudio je danas 71-godišnjeg penzionera Jaromira Baldu na četiri godine zatvora u jednom veoma neobičnom, kriminalnom slučaju koji nije imao dosad presedana u Češkoj i Evropi. Slučaj je indikatativan svakako po tome što pokazuje do čega sve dovodi besomučna kampanja desničarskih antimigrantski orijentisanih stranaka u glavama običnih ljudi, među kojima nije malo onih koju su neobrazovani i primitivni.

Ovaj aktivista ovdašnje ekstremne antimigrantske Stranke neposredne demokratije (SPD) je, kako podseća češka agenciija ČTK, pre dve godine u srednjoj Češkoj sekao drveće i bacao ga na prugu kojom su saobraćali teretni i putnički vozovi. Okolo je ostavljao letke pisane latinicom na veoma lošem češkom jeziku čime je hteo izazvati utisak da su to uradili islamski teroristi. Putnički vozovi su dva puta naleteli na drveće ali samo zahvaljući slučajnosti i maloj brzini nisu iskočili iz šina pa su tako putnici ostali neozleđeni.

U lecima koje je ostavio okolo on je pozivao na napade protiv "čeških nevernih pasa i kuja". Da bi bio siguran u efektivnost svog ponašanja, on je ovakve iste letke rasturio na 13 različitih mesta u Češkoj, a jedan takav letak je poslao i Televiziji Prima.

Električar u penziji Balda nije danas na sudu negirao ovo što je radio. Tvrdio je, pomalo i naivno, da su ga na to naveli lekovi protiv pritiska zbog kojih je patio od lupanja srca, teskobe i drhtavice. Čitao je često u novinama, gledao na televiziji izveštaje o napadima islamskih terorista u Francuskoj i Nemačkoj... Počelo je, kako kaže, da mu se pričinjava da su muslimanski teroristi stigli i u Češku i putuju vozovima kao u indijskom filmu, žene obrezuju i kamenuju... To ga je navelo da, "deluje kao Palah". Tokom istražnog zatvora njemu je, ipak, sve u glavi došlo na svoje mesto i ustanovio je konačno da je učinio tešku glupost.

Širenjem letaka mržnje Balda je, kaže, samo hteo da "privuče pažnju češke javnosti i vlade i da upozori šta se sve može dogoditi".  

On je, inače, SPD pomogao tokom predizborne kampanje prilogom od 12 hiljada kruna (oko 56 hiljada dinara) i svirao je redovno na harmonici tokom predizbornih okupljanja. U jednom telefonskom razgovoru s lokalnom šeficom SPD Balda se junačio kako će "migrante loviti kao pacove" a "zabrađenim ženama bacati pod noge molotovljeve koktele".

U Poljskoj postoji izraz "kao u češkom filmu" za nešto što je otkačeno, apsurdno... Upravo se to može reći i za ovaj slučaj u kome je glavni junak ovaj jadni čovečuljak koji sedi sa štakom pored sebe na optuženičkoj klupi i izaziva, uglavnom, sažaljenje...


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...