Salvini i Orban preuređuju Evropu

Petar Popović

U Poljskoj, Mateo Salvini najavio “evropsko proleće” koje će zameniti “francusko-nemačku osovinu”. Viktor Orban izjavio da je “osovina Rim – Varšava, jedan od najlepših događaja od početka godine”. Tzv. populisti Evrope otisnuli se u bitku za Evropski parlament
(foto, Mateo Salvini i Viktor Orban, Milano 28. avgusta 2018.)

U pedantno spremljenom domu Evrope, Mateo Salvini i Viktor Orban, politički i državni lideri Italije i Mađarske, ruše i razbacuju “kućni nameštaj”. Obećavaju “promene”. Od ove nedelje obojica su u potrazi za istomišljenicima koji bi pomogli da se uspostavi novi red.

Salvini – ministar unutrašnjih poslova vlade u Rimu, posetio je Varšavu i, “ulagujući se populistima Poljske”, najavio “novo evropsko proleće” koje će zameniti “francusko-nemačku osovinu”, kvalifikovao je a i preneo nemački Dojče vele.

“Proleće” je u kontekstu izbora za novi EU parlament, maja 2018. Uz taj događaj, položene su nade i “populista” Evrope i američkih političkih misionara, prispelih iz SAD. Postoji utisak da Vašingtonu odgovaraju promene (“Trampovi šamari Nemačkoj”, Balkanmagazin).

“Proleće” je izraz korišćen u pojmovnom pokrivanju turbulentnih političkih zbivanja 2010. i 2011, u Tunisu, Libiji, Egiptu, Jemenu, Siriji, Bahreinu, gde je sledilo kao “arapsko”, i bilo često praćeno nasiljem.

salvini-poljska-brodzinski

Salvini i Brudzinski, Poljska 09.01.2019

Istorijska prilika

U Varšavi nije bilo govora o nasilju. Mateo Salvini se sastao s funkcionerom i ministrom Poljske, Joakimom Brudzinskim, govoreći posle toga o Italiji i Poljskoj kao protagonistima “novog evropskog proleća” i kreiranju u Evropi “novog (političkog) ekvilibrijuma”, zasnovanog na “istinskim hrišćanskim vrednostima”, kroz program “od deset tačaka” koje, međutim, nisu obrazložene.

Ministar Italije govorio je o nastojanju da se u Evropi povežu “sve slično misleće partije”. Uniji će to ponuditi “novu krv, novu snagu i novu energiju”, rekao je.

“Ovo je istorijska prilika.” Od juna, Evropa će imati “drugačiji ritam, u poređenju s današnjim, koji diktiraju birokrati”, rekao je Salvini – navodeći da pojedini u Briselu “poriču judeo-hrišćansko poreklo Evrope”.

Italijanski političar primljen je i kod lidera vladajuće partije Pravo i poredak Jaroslava Kaćinskog. Portparol Kaćinskog Beata Mazurek izjavila je kasnije da je dijalog dvojice bio “pun zajedničkog razumevanja”, ali da u pojedinim stvarima “postoje i razlike”.

Povodom “razlika” nemački DW navodi da je Salvini imao priliku da od Kaćinskog čuje i da poljski lider “ne želi da bude deo evroskeptične alijanse pod patronatom Kremlja”. Aluzija se odnosi na političke kontakte italijanskog lidera s Rusijom.

Domaćin Salvinijev Brudzinski, koji je inicirao italijansku posetu, opovrgao je sugestiju (u jednom od novinarskih pitanja) da vlade Poljske i Italije “žele da imitiraju bregzit”. Rekao je da Poljska i Italija “žele samo da utiču na izgled naše zajedničke evropske kuće”.

salvini-kacinski

Salvini i Kaćinski

Pozdrav Orbana osovini Rim – Varšava

“Osovina Rim – Varšava, jedan je od najlepših događaja od početka ove godine”, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban sutradan posle poljsko-italijanskog zbivanja. Orban “u nju polaže velike nade”, citirao je britanski Gardian.

“To je tema koja radikalno menja evropsku politiku, u Evropi je to određujući politički proces”, rekao je Orban na jednoj od, u Budimpešti retkih konfeneracija za štampu, naveo je Gardian. “Partijske strukture, tradicionalno leve ili desne, zahvaćene su jednom drugačijom dimenzijom – tom za migraciju ili protiv imigracije.”

Cilj Mađarske jeste da u Evropskom parlamentu postigne jednu anti-imigracionu većinu. Onda, i u izvršnoj Evropskoj komisiji, i potom, pošto nacionalni izbori promene politički izgled kontinenta, cilj je i Evropski savet, gde nacionalni lideri donose najvažnije odluke EU, objasnio je Viktor Orban.

“Debata o migrantima reinterpretira čitavu debatu o suverenitetu: ko može odlučiti ko s kim želi da živi? Možete li im nametnuti grupe stranaca silom ili ćete dopustiti da oni odluče koga će usvojiti? Jasno je da oni koji su za imigraciju neće uvažavati odluku (drugih) koji ne žele da prime migrante.”

Orban je pomenuo članstvo u Evropskoj narodnoj partiji (EPP).

“Dok smo (u EPP), a to je još za dugo ja se nadam, mi ćemo produžiti da budemo lojalni našoj partijskoj familiji. U isto vreme, kada je reč o migraciji, migracija ne poznaje partijske limite... Ja sam sasvim sit toga da EPP, kada traži saveznike, sve vreme gleda samo u pravcu pro-imigracionih snaga”, rekao je Orban.

U Budimpešti, Orban je nagovestio da će produžiti da sklapa saveze “i sa drugim političarima, čak i dok je deo EPP”.

Heroj Salvini i problematični Makron

U Orbanovim očima, “Salvini je heroj”, zbog anti-imigracionog stanovišta na kom je italijanski ministar, izjavio je premijer Mađarske. Zaustavio je imigraciju na obalama Italije, naveo je premijer.

Orban ne može nešto slično da kaže za Emanuela Makrona, predsednika Francuske. Makron je lider pro-imigracionih snaga protiv kojih istupa premijer Mađarske.

“Tu nema ničeg ličnog. Ali, ukoliko se to što on želi u odnosu na migraciju materijalizuje u Evropi, to bi bilo rđavo za Mađarsku i ja bih prema tome morao da se borim protiv njega”, izjavio je Viktor Orban.

Govoreći o Nemačkoj, premijer je rekao da on ne vidi nikakve izglede za kompromis sa Nemačkom, preneo je nemački Dojče vele. Nemački političari i mediji ga napadaju i podvrgavaju enormnom pritisku da prihvati migrante. “Orban je predvideo da će u Evropi biti dve civilizacije. Jedna, koja svoju budućnost gradi na mešavini islamske i hrišćanske koegzistencije, i druga, u centralnoj Evropi, koja bi bila samo hrišćanska.”   

Orban-Merkel-Macron

Francuski predsednik Emmanuel Macron razgovara s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, pored premijera Mađarske Viktora Orbana, dok se okupljaju za zajedničku fotografiji tokom konferencije u Evropskoj komisiji u Briselu, 23. februar 2018.

Ne zaostaje ni Di Majo

Salvini u Poljskoj nije novi Salvini. Njegova ideja o “evropskoj mreži nacionalističkih partija” datira iz vremena uspeha s vladom koalicije, Lige i Pokreta pet zvezdica, juna 2018.

Italijanski lider je u živom kontaktu s liderom francuske desnice Marin l Pen.

Oktobra, L Pen je posetila Rim, govoreći da će EU izbori otvoriti eru “osećaja (Evropljana) za zajedništvo”, pošto se nacionalističke partije budu postrojile u front za “narušene vrednosti, ponos i dostojanstvo običnih radnika”.

Salvinijev partner u koaliciji Luiđi di Majo, izjavio je tom prilikom da i Pet zvezdica, takođe, spremaju sopstveni elektoralni manifesto, s populističkim grupama Evrope bliskim Zvezdicama.

“Naš san je Evropa s više socijalnih prava, više inovacija i manje privilegija. Evropa koja u prvom planu ima svoje građane”, izjavio je Di Majo. On je odaslao ohrabrivanja “žutim prslucima” u Francuskoj, “da ne posustaju”.

Marine-le-Pen-Vesselin-Mareshki

Marin L Pen i Veselin Mareški u Sofiji

Novembra, liderka francuske desnice posetila je Sofiju, gde je na skupu bugarskih i evropskih istomišljenika rekla da je EU “najveći neprijatelj Evrope”.

Forum je istupio u ime “Evrope nacija i slobode”. Domaćin susreta su bili Veselin Mareški i njegova “populistička” Volja, objavio je balkaneu.com.

salvini-L-Pen-Rim

Salvini i L Pen u Rimu, oktobra 2018.

Zagrljaj Francuske i Nemačke

Kancelar Angela Merkel i predsednik Emanuel Makron pakuju se 22. januara za Ahen, gde će potpisati sporazum “o produbljivanju Jelisejskog sporazuma”, objavio je Berlin.

Reč je o sporazumu iz 1963. kojim je izražena volja dve susedne sile da zauvek ukopaju međusobno neprijateljstvo i okrenu list bliske saradnje.

Makronova kancelarija je objavila da bi papir koji će se potpisati mogao biti okvir za “još suvereniju, ujedinjenu i demokratsku Evropu”. Plemenito, ali vest o uzvišenoj Evropi jedinstva i demokratije, ostala je u zasenku izveštaja o “osovini Rim-Varšava” i aplauza toj inicijativi iz Mađarske.

Mnogo je nejasnoća u procesu koji je začet i još više zbunjenosti pri pokušaju da se pohvataju konci zbivanja. Ali kampanja pred izbore Evrope tek se zahuktava i biće prilike.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...