U Konstancu doplovio američki ratni brod Fort Mek Henri

M.L.

To je prvo američko vojno plovilo koje je ušlo u Crno more po rusko-ukrajinskom incidentu na Kerčkom prolazu
(foto, američki vojni brof Fort Mek Henri)

U rumunsku crnomorsku luku Konstanca juče je doplovio i ukotvio se američki ratni brod Fort Mek Henri (Fort Mc Henry). To je, kako javlja Radio slobodna Eropa, prvo američko plovilo koje je je uplovilo u Crno more posle izbijanja rusko-ukrajinskog incidenta u Kerčkom prolazu i zaoštravanja vojno-političke situacije između ove dve zemlje.

Brod će, kako je saopšteno, ostati u ovoj luci do 10. januara. Potom će zajedno s jednom rumunskom fregatom obaviti pomorsku vežbu u rumunskim i međunarodnim crnomorskim vodama. Nema informacija o broju članova posade američkog broda.

Portparol američke vojne mornarice je istakao ovim povodom da je brod uplovio u Crno more na osnovu međunarodne konvencije iz Montrea koja reguliše kretanje vojnih brodova kroz moreuze Bosfor i Dardanele.

Politička napetost izmedju Rusije i Ukrajine, koja traje već nekoliko godina, naglo je povećana 25. novembra lane pošto su ruske vojne snage zarobile kod Kerča tri ukrajinska broda sa 24 člana posade, zbog kršenja pravila plovidbe kroz taj moreuz. To je izazvalo strahovanja od izbijanja vojnog sukoba između dve zemlje.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko pozvao je ovim povodom zemlje NATO da pojačaju svoju vojnu prisutnost u Crnom moru. Prema njemu, "to bi moglo odvratiti Moskvu od dalje agresije na Ukrajinu".


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...