Rusija isprobala “avangard”

Petar Popović

Projektil, lansiran sa Urala, pogodio cilj na Kamčatki, šest hiljada kilometara dalje, leteći brzinom dvadeset puta većom od brzine zvuka. Novi raketni sistem, u stanju da anulira američku PRO, uvodi se uskoro u borbeni raspored
(foto, Raketa nosač na pokretnoj lansirnoj rampi)

S poligona u zoni Orenburga, na Uralu, Rusija je u sredu lansirala “avangard” – primerak nove potencijalno nuklearno naoružane “hipersonične jedrilice”, koja je posle šest hiljada kilometara puta i leteći brzinom dvadeset puta većom u odnosu na zvuk, pogodila cilj na Kamčatki, obeležen unutar poligona Kura, saopštila je ruska vojska.

Vest o uspehu poslednje probe, pre nego što se “avangard” iduće godine uvede u ratni raspored, obelodanio je predsednik Rusije Vladimir Putin, rekavši da je događaj “sjajan novogodišnji poklon naciji”.

Poenta je u pojedinosti o potpunoj neranjivosti ofanzivnog projektila u odnosu na bilo koje postojeće sredstvo, čak i najbolje protiv-raketne odbrane.

“Avangard je nepovrediv u odnosu na presretanje od bilo koje postojeće i buduće odbrane od raketa potencijalnog neprijatelja”, izjavio je Putin, prenele su mnoge agencije a i štampa.

Putin je rekao da će novi projektil od iduće godine biti u rasporedu nacionalnih Strateških raketnih snaga.

raketa-avangard-putanja-s

Trajektorija ispaljenog projektila (RT.com)  

Nije mašta nego pesnica

Lansiranje s poligona na južnom Uralu bilo je poslednje pre prepuštanja novog oružja ruskim raketnim snagama.

Pojedinost da je “avangard” u pripremi za proizvodnju nije bila nepoznata javnosti.

Marta 2018, “prelistavajući katalog” oružja kojim će Rusija odgovoriti na američko opkoljavanje zemlje protiv-raketnim projektilima, iz pravca Evrope kao i iz pravca Azije, šef Kremlja je pomenuo i “avangard” – projektil koji se obrušava iz kosmosa na cilj “kao užarena kugla ili meteorit”.

Reči su prenete, ali na Zapadu, dovođena je u pitanje istinitost navoda. Aludiralo se da Kremlj meša epizode naučne fantazije i stvarnosti, samo da bi ostao uverljiv u otporu raspoređivanju naokolo američkih PRO.

“Avangard” je jedno od pet unapređenih oružanih sistema koje je šef Rusije pomenuo, govoreći proletos o ruskom odgovoru na američku pretnju.

Projekt je i dalje pod oznakom tajna, čak i posle lansiranja. Objavljeni video Ministarstva odbrane prikazuje otvaranje raketnog silosa ukopanog u zemlju i poletanje rakete-nosača “avangarda”, vertikalno uvis. Kamera, dalje, ne prati sam udarni projektil.

Mnogošta u vezi sa ovim oružjem je tajna. Uz ostalo i materijal od kog je načinjeno, u stanju da podnese 2000 C usijanja, a da pritom ne sagori. 

raketa-avangard-lansiranje

Lansiranje iz šahta na Uralu

Zahvalnost konstruktorima i vojsci

Putin je referisao ruskoj vladi.

“Proba je upravo završena sa potpunim uspehom”, referisao je Putin. “Sve pojedinosti su proverene i potvrđene”, rekao je. “To je veliki događaj za oružane snage i za celu zemlju. Rusija ima novu vrstu strateškog oružja”, citiran je Putin.

Šef Rusije pratio je proces lansiranja s komandne pozicije u Kontrolnom centru nacionalne odbrane, odakle je i naredio da proba počne.   

“Putin je stigao u Kontrolni centar i naložio početak testa”, navela je Raša tudej. “Lansiranje su izvele borbene jedinice Starteških raketnih snaga, s poligona Dombarovski (u oblasti Orenburga). Raketa je pogodila imitirani cilj na probnom poligonu Kura, na Kamčatki”, rekla je RT pozivajući se na saopštenje Kremlja za štampu.

“Putin je zahvalio kreatorima ‘avangarda’ i učesnicima testa i Ministarstvu odbrane na izvanrednom učinku”, saopštio je Kremlj.

putin-avangard-generali-

Moskva, 26.12.201 - predsednik Rusije Vladimir Putin u kontrolnoj sobi ruskog Ministarstva odbrane: Sergei Shoigu, Vladimir Putin, Valery Gerasimov

Američka PRO bez efekta

Ruski Sputnjik citira povodom događaja Aleksija Leonkova, “bivšeg zaposlenog 30-og Centralnog istraživačkog instituta Kosmičkih snaga Rusije”, koji smatra da “avangard” deklasira i “čini beskorisnom” raketnu odbranu SAD – s obzirom da je brzina američkih sredstava pet, a ruskog udarnog 20 MAH-a.

“Mislim da to jeste odgovor Amerikancima za sisteme odbrane od raketa koje raspoređuju u Evropi. Američki presretači, uključujući ‘idzis’, imaju brzinu od svega pet MAH-a. Da bi neko sustigao raketu brzine deset MAH-a moralo bi da ima presretač koji se kreće brzinom od 15 MAH-a. Amerikanci nemaju takvu raketu i oni su u ovom slučaju nemoćni” izjavio je ruskom Sputnjiku Leonkov.

“Dvadest MAH-a, to je skoro prva kosmička brzina, ili šest kilometara u sekundi. Uzgred, projektil je u stanju da manevriše s visokim stepenom preciznosti, još bez premca bilo gde u svetu. Ni jedan PRO sistem nije u stanju da ga presretne”, citirao je Sputnjik.

putin-avangard-sala

Kontrolna sala Ministarstva odbrane RF tokom jučerašnje probe: Vladimir Putin, predsednik i generali Sergej Šojgu, Valerij Gerasimov

“Sarmat” zamenjuje “satanu”

Saglasno opisu, reč je o raketi nosaču “sarmat” (RS26) i njenim udarnim kompnentama, smeštenim u “glavi”, koje se posle razlaganja “glave” kreću svaka svojim putem prema ciljevima (“Đule po meri PRO SAD”, Balkanmagazin).

“Sarmat” će zameniti na položaju sadašnju RS20V (bivšu sovjetsku Š18, “satanu”).

I “satana” je u stanju je da dosegne u bilo koji deo sveta, trajektorijom bilo preko Severnog bilo preko Južnog pola, i da na cilj dobaci nuklearnu bombu snage deset megatona (tzv. raketnu “glavu”). Međutim, “sarmat” pristiže kao višeglava aždaja. Posle lansiranja, “glava” nove rakete se u određenoj fazi razlaže na komponente, koje prema cilju, ili ciljevima, lete svaka svojom trajektorijom, a svaka od tih komponenti je zapravo jedna nuklearna bomba.

Usavršavan je “manevrišući supersonični nuklearni blok” – sprava na čije su postojanje Rusi ukazali kada je predsednik Vladimir Putin u jednoj prilici izjavio da njegova zemlja raspolaže bojevom “glavom” koja se “praktično ne može uništiti” sredstvima PRO sa zemlje, još 2015.

Tada je objavljena ta prva vest o napravi, sposobnoj da svoje ubojno nuklearno punjenje iznese iz atmosfere u kosmos, gde je (kako stvari sa američkim oružjem za sada izgledaju) nedoseziva – i vrati ga nazad u atmosferu, usmeravajući “samu sebe”. To znači, slično “krstarećoj raketi”. Dakle, nuklearna glava samostalno menja pravac i visinu, a leti brzinom ogromno većom od brzine zvuka.

Projektil može biti namešten i “u glavi” rakete “bulava” na podmornici, a takođe, i u vrhu suvozemno bazirane rakete, a i jedna i druga mogu poneti po tri takva međusobno nezavisna “leteća bloka”.

I pomorska i suvozemna raketa pokreću se u prvom (od tri stepena), čvrstim gorivom, što prema opisima stručnih lica otežava otkrivanje mesta lansirne rampe na osnovu ispaljivanja.

Uverenje da od ovog ratnog sredstava nema zaštite izvire iz navoda da se svi odbrambeni sistemi zasnivaju na određivanju “trajektorije”, a ovo je  “đule” koje pristiže “bez putanje”, jer pada “s neba” – iz vasione.

Tamo bi možda moglo biti uništeno, međutim, još nisu razvijeni tzv sateliti ubice.

Namenjeno Sjedinjem Državama

Stalno pogoršavanje političkih odnosa Moskve i Vašingtona i promenjene vojne činjenice izraženi su izmenama u ruskoj doktrini odbrane, ozakonjenoj 31. decembra 2015.

Kremlj je u dokumentu crno na belo imenovao SAD i NATO kao glavnu opasnost za bezbednost Rusije.

Pre toga, Savet bezbednosti Rusije pažljivo je izučio američki dokument o odbrani. Glavni zaključak je da je američka doktrina čvrsto anti-ruska, uz ponavljane tvrdnje o “ruskoj agresiji”. Savet bezbednosti je ostao uveren da američki dokument odiše nastojanjem Vašingtona da SAD ostanu “globalni hegemon” koji Rusiju gura u potčinjenost. Prema takvoj meri su Rusi potom i sročili odgovor.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...