Morales se može i po četvrti put kandidovati za predsednika Bolivije

M. L.

Kontroverznu kandidaturu odobrio nadležni bolivijski sud
(foto, Evo Morales)

Bolivijski predsednik Evo Morales (59) može opet da se kandiduje na narednim predsedničkim izborima i da tako postane po četvrti put šef ove države. Kandidaturu koja je izazvala velike kontroverze u ovoj latinskoameričkoj zemlji u utorak je odobrio, kako javlja AFP, nadležni sud za izbore.

Morales je, inače prvi indios tj domorodac (iz naroda Ajmara) na čelu ove države. On je levičar, lider bolivijskih kokalerosa (uzgajivači biljke koka). Vođa je partije MAS - pokret za socijalizam.

morales-2-

Ako bi pobedio na izborima iduće godine, na čelu države bi bio 19 godina: Evo Morales

(Moralesovi stavovi prema drogi se mogu izraziti jednom rečenicom: "lišće koke nije droga", zapravo žvakanje lišca koke predstavlja lokalnu tradiciju, staru preko 1000 godina među domorodackim stanovništvom. On, takođe, smatra da problem droge treba rešavati na strani konzumenata, a ne na strani proizvođača).

Njemu pre tri godine nije uspelo u nameri da promeni ustav referendumom kako bi njegova kandidatura bila moguća. Ustavni sud mu je to, ipak dozvolio lane.

Prvi put je izabran za predsednika 2005. Ako bi pobedio na izborima iduće godine, na čelu države bi bio 19 godina i mandat bi trajao do 2025. Opozicija mu zamera naročito na navodnoj autoritarnosti i kultu ličnosti.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...