Ostavka Lajčaka zbog odbacivanja migracionog pakta

M. L.

Ministar inostranih poslova Slovačke demisionirao pošto je parlament ove zemlje odbio da prihvati Pakt OUN o migraciji
(foto, Miroslav Lajčak)

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak podneo je danas ostavku pošto je parlament ove zemlje odbacio migracioni pakt OUN. On je već prošle sedmice, kada je bilo najavljeno da bi parlament mogao da odbaci ovaj pakt, nagovestio ostavku.

Lajčaka u ovoj stvari nije podržao ni premijer Peter Pelegrini (Pellegrini), kao ni najjača stranka u vladi Smer-socijalna demokratija, ekspremijera Roberta Fica koji je Lajčaka i predložio za šefa diplomatije i zamenika premijera.  

Ovaj diplomata je bio predsedavajući Generalne skupštine OUN od juna prošle do juna ove godine kada je pripremljen Pakt o migraciji i predložen članicama svetske organizacije za usvajanje.

Veliki deo karijere ovog 55-godišnjeg, veoma kompetentnog i sposobnog diplomate, obeležen je angažovanjem na području bivše Jugoslavije. Bio je 1999-2001. godine asistent Eduarda Kukana, tadašnjeg specijalnog izlaslanika generalnog sekretara OUN na Balkanu. Zatim je 2001-2005. bio ambasador u SR Jugoslaviji, potom u BJR Makedoniji, a 2006. izaslanik EU u sprovođenju referenduma o nezavisnosti Crne Gore. Do kraja 2008. bio je visoki predstavnik OUN u Bosni i Hercegovini. Početkom 2009. postaje ministar inostranih poslova Slovačke, a naredne godine Evropska služba spoljnih poslova imenvala ga je za direktora za Rusiju, Istok i Balkan. Od 2012. je ponovo ministar spoljnih poslova i zamenik pemijera Slovačke. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...