Merkel brani pakt o migraciji

M. L.

Poboljšanje položaja izbeglica u celom svetu je u nemačkom nacionalnom interesu, ističe nemačka kancelarka
(Berlin, 20.11.2018 - nemačka kancelarka Angela Merkel na raspravi o nemačkom budžetu za 2019. godinu u Bundestagu: Angela Merkel, Olaf Scholz, Horst Seehofer)

Poboljšanje položaja izbeglica u svetu je u nemačkom nacionalnom interesu pa je zato globalni pakt OUN o migraciji ispravni korak, istakla je juče u parlamentu nemačka kancelarka Anngela Merkel, prilikom raspave o budžetu za narednu godinu.

Ona je u tom kontekstu, kako prenosi AP, dodala da Nemačka ne može misliti samo na sebe nego i na sve druge. A neki problemi, među njima i ovaj, može se, po njenim rečima, rešavati samo zajednički.

Ona je napomenula da sada u svetu ima čak 226 nasilnih konflikata koji imaju težak uticaj na više od milijardu dece i koji su dosad isterali iz svojih domova oko 68 miliona izbeglica.

"Rešiti tu situaciju nije u moći nijedne zemlje, što je shvaćeno i u Nemačkoj 2015. kada je kulminirala izbeglička kriza".

"Hoćemo razumne uslove za izbeglice u celom svetu jer će, inače, ljudi razumljivo reći da postoji samo par zemalja u koje mogu ići... Ovaj pakt o migraciji, isto kao i pakt o izbeglicama, jeste ispravan pokušaj da se nađe odgovor kako rešiti globalne probleme zajedno, na međunarodnom nivou", istakla je ona.

Ova 64-godišnja političarka je dodala da je Pakt o migraciji pravno neobavezujući i da ne narušava nemački suverenitet. Odbacila je kritike prema kojima se u Nemačkoj o tome nije dovoljno javno debatovalo. O tome kako na međunarodnim nivou rešiti migraciju, po njenim rečima, neprestano se vodi debata već više od tri godine.

Za prihvatanje Pakta, koji odbacuju, na primer, Australija, SAD, Izrael, Češka, Poljska, Mađarska i Austrija, u Nemačkoj su sve parlamentrane stranke, izuzev antimigracione Alternative za Nemačku (AfD), mada se i u konzervativnoj vladajućoj uniji CDU-CSU čuju kritički glasovi protiv Pakta.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...