Naslednici Angele Merkel

Petar Popović

Fridrih Merc, Anegret Kramp-Karenbauer i Jens Špan, jedan milioner, jedna politiccarka i jedan ministar karijerista, prvi ubacili imena u šešir iz kog će se decembra izvući novi predvodnik nemačkih demohrišćana
(foto, Berlin, 05.11.2018 - nemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za novinare posle sednice glavnog odbora Hrišćansko demokratske unije (CDU) u Berlinu)

U Berlinu je u nedelju zasedao “krizni štab” nemačke Hrišćansko-demokratske unije – međutim, bez objašnjenja javnosti same “krize”, osim što državni DW kaže da obe vladajuće partije, CDU/CSU kao i Socijal-demokratska SDP, tragaju za novim pravcima i “nastoje da zacrtaju novi kurs”.

Izborni šamari maloj i velikoj koaliciji Angele Merkel, CDU/CSU sa hrišćanskim socijalistima i CDU/CSU sa socijal-demokratima, u Bavarskoj i Hesenu, i s leva i s desna, od tzv. malih partija nemačkih Zelenih i Alternative za Nemačku – pojačali su glasove u taboru svakog od saveznika da se odstupi od linije centra.

Odstupiti od centra, podrazumeva potragu CDU/CSU za novim saveznikom u Bundestagu, ali u okolnostima bez izlaza i prevremeni poziv Nemcima da izaberu novi Bundestag.

Takvo stanje stvari je Angelu Merkel motivisalo da napusti položaj vodećeg u partiji. Ostala je s kancelarstvom o kom je teško reći koliko će još potrajati.

Mnogošta će u tom smislu nagovestiti jesenja konvencija CDU, početkom decembra u Hamburgu, gde oko hiljadu delegate, izabranih među pešacima, soldatima partije u širokoj osnovi piramide hijerarhije, treba da odluči ko je dostojan za vruću stolicu.    

merkle-2-berlin

Berlin, 05.11.2018 - nemačka kancelarka Angela Merkel pred novinarima u Berlinu posle sednice glavnog odbora Hrišćansko demokratske unije (CDU)

Troje prvih u ringu

Troje pretendenata na predsedničko mesto ubacilo je šešir u ring već u utorak prošle nedelje – ni pun dan posle izjave lidera o povlačenju. Ta prva prijavljena imena su Fridrih Merc, Anegret Kramp-Karenbauer i Jens Špan. Ni jedno nepoznato, za razliku od još devet “dopisanih” tokom nedelje, kasnije, za koja će možda biti potrebno da se poneka predstave i javnosti u Nemačkoj.

Merc – veteran CDU, bogataš i bankarski preduzetnik. Onda se pre deset godina okanuo karijere u politici, okrenuo se poslovima i obogatio se.

Postao je milioner i ne izbegava da to i pokaže, opisuje nemačka štampa. Poseduje rezidencije. Ima dva aviona i sopstvenu dozvolu, ume da pilotira... Ima i bankarske i poslovne veze i podršku unutar stranke.

Merc je već bio član parlamenta i bilo bi razloga da se sada raduje prilici da se vrati u politiku, primećuje štampa. Bio je blizak partijski saborac mlade Angele Merkel. Korak uz korak. Međutim, kada u zajedničkom usponu na stepenicima hijerarhije već više nije bilo mesta za dvoje, Merkel je Merca u jednom trenutku ostavila bez prostora za oslonac. Mobilisala je partijsku podršku i bliskog druga eliminisala kao konkurenta.

Današnjem prestižnom poslovnom čoveku i to bi moglo motivisati povratak u politiku, nagađa štampa. “Osveta je najbolje servirana kada je hladna”, primetio je povodom epizode u prošlosti nemački Handelsblat.

“Toj ženi nikada nije trebalo dopustiti da bude kancelar”, izjavio je kasnije, navodno, sam Merc, navodi britanski Gardian, pozivajući se na citat u nemačkom Špiglu. “Ako ima nešto da sebi zamerim, to je što nisam uspeo da shvatim njen karakter. Ona nije sposobna da bude lojalna”, citiran je Merc.

Ipak, “čak i Merc bi voleo da vidi da Merkel izlazi dostojanstveno, da očuva reputaciju partije”, naveo je Handelsblat, pozivajući se na “partijske saveznike” nemačkog izglednog kandidata.

kandidati-merkel

 Anegret Kramp-Karenbauer, Jens Špan i Fridrih Merc

U čamcu Angele Merkel

Anegret Kramp-Karenbauer – smatraju je pripremanom kandidatkinjom same Angele Merkel. Verovatno zbog zauzimanja predsednice CDU da se AKK, kako je ponekad, samo inicijalima punog imena, pominje nemačka štampa, izabere za nedavno popunjeno mesto generalnog sekretara partije.

“I zaista, reputacija Kramp-Karenbauer i njena podrška migracionoj politici (Angele) Merkel, sugerišu da će ona slediti istu liniju”, naveo je nemački DW.

“Isto važi i za rusku politiku”.

“Kao Merkel, njene javne izjave sugerišu da bi očuvala kontakt s predsednikom Vladimirom Putinom, mada ostajući skeptična”, naveo je DW.

Pre funkcije u partiji, Anegret Kramp-Karenbauer bila je premijer Oblasti Sar. 

Populistički kritičar

Jens Špan – ubacio je sebe u svet nemački poznatih “ne ustežući se da javno kritikuje migracionu politiku kancelara”.

“To mu je pomoglo da privuče nacionalnu pažnju, mada je, dobivši kabinet, zadržao fokus i svoje javne izjave uglavnom na resornim pitanjima”, opisao je ambicioznog pretendenta DW.

DW procenjuje da bi se Špan složio s predsednikom Donaldom Trampom.

“Špan je bio jedan od prvih koji su posetili novog ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grinela i već je posetio Belu kuću, mada uglavnom zbog razgovora sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom.” Njegova spoljno-politička mišljenja “iskazivana su zastrašivanjima”: “Pogledajte Rusiju ili islamistički teror, u našem susedstvu postaje sve manje bezbedno”, citirao je DW.  

O budućnosti EU, SAD i Rusiji

Od troje ambicioznih, ozbiljniju pažnju javnosti ipak privlači Fridrih Merc.

U sredu, dan pošto je objavljeno da je cedulja s njegovim imenom prva u šeširu, Merc je održao konferenciju za štampu. Jedini od troje koji je to učinio.

Kritikovao je pristup Merkel “ključnom pitanju budućnosti Evropske unije”. Preciznije, “reformama, predloženim od predsednika Francuske Emanuela Makrona, kako bi se produbila integracija bloka”, preneo je državni Dojče vele.

“Ja sam zaista zabrinut zbog toliko malo naših odgovora na predloge Emanuela Makrona. Mislim da on zaslužuje više i da dobije potpuniji odgovor Nemacke. Uzgred, isto se tiče i većma nepoznatog belog papira Evropske komisije o budućnosti EU (...) Najveći izazov Evrope u nekoliko sledećih godina biće da održi na okupu evrozonu”, citiran je Merc.

Sa mesta na koje pretenduje, Fridrih Merc bi se usredsredio “na tradicionalne veze Nemačke sa Zapadom”, izjavio je kandidat.

Merc “smatra sebe velikim prijateljem Amerike” i kritikovao je predsednika Trampa zbog njegove trgovačke politike.

“Kao pristalica NATO on Rusiju vidi kao ozbiljan rizik, ali zapazio je takođe da Zapad povremeno ignoriše osetljivosti Rusije”, saopšteno je sa kratkog, ali verovatno tek samo prvog susreta kandidata sa štampom.

Gledano sa strane, snažan je utisak da će biti povoda da se češće izveštava o Fridrihu Mercu. On nije tek u prolazu upleten u događaj čiji potpuni zaplet predstoji.

 

 

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...